Savjeti koje morate pročitati: kako se zaštititi na internetu

Savjeti koje morate pročitati: kako se zaštititi na internetu

Kako je internet postao sastavni dio naših života i prosto neophodan segment u svakodnevnom životu a pogotovu poslovanju malih preduzeća, trudićemo se da u rubrici eBiznis Vam običnim riječnikom učinimo ugodnim plivanje u tom svijetu

Za početak Vam donosimo savjete koje morate znati da biste bili zaštićeni od krađe identiteta na internetu. Te najbitnije savjete je skupio britanski The Guardian intervjuišući stručnjake iz top sigurnosnih kompanija. Jedan od velikih problema sa syber kriminalcima je što, među brojnim podacima dostupnim na internetu, oni tačno znaju koje korisničke podatke trebaju i na koji ih se način mogu dokopati, pa se koriste različitim metodama sa kojima varaju korisnike i kradu njihove lozinke i upadaju im u račune.

 

Savjeti su sledeći i pažljivo ih pročitajte:

Nikad ne klikćite na sumnjive linkove – ovo je glavni način na koji kriminalci uspjevaju zaraziti računare – « namame » ih da kliknu na određene linkove u mailovima pri čemu je često riječ o vješto smišljenim prevarama. Cyber kriminalci u svojim prevarama sve češće koriste podatke sa društvenih mreža ( facebook, twiter) na kojima mogu saznati različite informacije o korisnicima kako bi im slali mailove o stvarima koje ih zanimaju. Na taj način se povećava vjerovatnoća da će korisnik kliknuti na link i hop, računar je zaražen.

Koristite različite lozinke na različitim stranicama i online servisima – ovo je jedno od zlatnih pravila. Korisnici imaju sve više online računa i za mnoge koriste iste lozinke, a ako se hakeri dokopaju lozinke s jednog računa jednostavno mogu provaliti u sve ostale račune, mailove i profile na društvenim mrežama. 

Nikad ne koristite lozinku glavnog maila – ko se dokopa lozinke vašeg glavnog maila, ima ključevesvih vaših drugih lozinki jer se iste mogu resetovati korišćenjem vaseg eMail računa. Glavni mail korisnika je « zlatni rudnik privatnih informacija» - od podataka o bankovnim račinima, pasoša i datuma rođenja koji se svi mogu koristiti za brojne prevare i krađe identiteta.

Koristite antivirusni program – je jedno od najvažnijih pravila prilikom surfanja internetom jer antivirusni programi mogu na vrijeme prepoznati brojne online opasnosti i spriječiti zarazu računara.

Ako sumnjate blokirajte! – Najbolje odbiti zahtjev za prijateljstvom na društvenim mrežama kao što su facebook i LinkedIn od osoba koje ne poznajete.

Razmislite prije nego što podijelite informacije na internetu – pazite šta obljavljujete na facebook-u i twitter-u jer nikad ne znte ko i na koji način može iskoristiti informacije koje ljudi dijele putem društvenih mreža. Jedno od zlatnih pravila je: ako nešto ne želite reći na glasu javnosti i na taj način podijeliti sa (ne)poznatima, onda to nemojte objavljivati ni na društvenim mrežama.

Koristite opcije udaljenog brisanja sadržaja na telefonu – aplikacije Find My iPhone, Android Lost ili BlackBerry Protect omogućavaju da se podaci sa telefona za slučaj da je ukraden ili izgubljen mogu udaljeno izbrisati. Brisanjem informacija spriječiće se brojni potencijalni problemi do kojih može doći kada se «novi vlasnik « dokopa privatnih podataka sa mobilnog uređaja.

Kupujte online samo na provjerenim stranicama- s obzirom da ostavljate brojeve kartica i trošite novac pazite gdje ulazite i kupujte samo na provjerenim i sigurnim stranicama.

Ignorišite pop-up prozore – pop up prozori mogu sadržati maliciozni softver pa izbjegavajte klikanje na takve prozore jer se putem njih na računar može instalirati malware – pri čemu korisnici toga često nisu ni svjesni.

 Pazite na javne Wi Fi mreže – većina javnih Wi Fi mreža ne šifrira informacije tako da se korišćenjem posljednjih programa, hakeri mogu dokopati podataka koji se prenose preko Wi Fi-ja, što je posebno opasno za korisnike koji obavljaju bankarske transakcije sjedeći u kafiću kraj mora.

Koristite više eMail računa – jedan mail račun koristite za online bankarstvo, drugi za šoping, treći za društvene mreže i slično, tako da, za slučaj da vam je u jedan mail provaljeno, neće se dokopati svih informacija.

Ne čuvajte podatke o karticama na internet stranicama -  kliknite NE, kad vas internet stranica pita ćelite li sačuvati podatke o vašoj kartici za buduću upotrebu. Mnogo je sigurnije svaki put ponovo upisati te podatke. U svakom slučaju, najbolje je imati odvojeni  račun za online plaćanje, za slučaj da ne odolite ponudi koju «ne možete odbiti»

Postavite šifru za telefon ili tablet – zaključajte ih. Iako ćete na taj način svaki put prilikom njihovog uzimanja morati ukucavati šifru, ovo je «prva linija» odbrane sa kojom ćete spriječiti da vam neko ne pregleda podatke na istim. (svi mi držimo gomilu šifri baš na telefonu)

Omogućite potvrdu u dva koraka – sve više online servisa omogućava takav način autentifikacije i dvostruku zaštitu za pristup profilima. Na ovaj način, osim same lozinke potrebno je ukucati  i kod koji ste dobili SMS porukom, što znatno povećava bezbjednost

Postavite postavke privatnosti na Facebooku – s obzirom da Facebook često mijenja te postavke koje nose i neke zamke, pratite svoj profil kako vaše privatne stvari ne bi odjednom postale dostupne širem krugu ljudi. Takođe neka vaše objave vide samo vaši prijatelji, ne i prijatelji od prijatelja, a takođe pazite da li želite da su vam upisani kućna adresa i broj telefona, datum rođenja i slične informacije koje se mogu koristiti za kređu identiteta. Pazite i na grupe koje lajkujete, pogotovo aplikacije koje prihvatate jer sve te informacije otkrivaju nešto o vama.

Koristite zdravu logiku - Hakeri često koriste povjerenje ljudi, njihovu nepažnju i pohlepu, pa su upravo ljudske greške najčešći uzrok hakiranja

 

Izvori The Guardian, Dnevnik.hr

 

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti