Lešinari plešu, a Titov Galeb trune na mrtvom vezu

Brodogradilište Viktor Lenac moglo bi po svemu sudeći postati i konačna "grobnica" legendarnog Titovog broda Galeba. Decenijama je "Galeb" bio ploveća rezidencija Josipa Broza Tita, koji je njime 14 puta putovao i posjetio 18 zemalja u Evropi, Aziji i Africi.

 

U međuvremenu je "Galeb" postao vrlo skupa olupina. Vjerovatno i najskuplja olupina na Jadranu - Grad Rijeka u njega od 2008. godine do danas uložio blizu million eura. 

Ovaj legendarni brod sagrađen je 1938. u brodogradilištu Ansaldo u Genovi. Tokom rata postao je njemački minopolagač, pa su ga Saveznici u jednom od svojih bombardovanja Rijeke 1944. godine potopili usred riječke luke. Na "Galebu" je osnovan pokret nesvrstanih, tu je Tito čuo i vijest o Staljinovoj smrti. "Galeb" su posjetili Winston Churchill, Moamar El Gadafi, Nehru, Naser, a na njegovoj su se palubi sunčale Elisabeth Taylor i Sophia Loren.

10438690_753609378031865_949256080_n.jpg

 Tegljenje Galeba iz tivatske luke

Tito je "Galeba" koristio od 1953. godine pa sve do neposredno pred smrt. Zadnji put Tito je bio na "Galebu” 1979. godine. 

Početkom rata 1991. godine "Galeb" je iz Pule prebačen u Boku Kotorsku, gdje je ostao do kraja devedesetih kada ga je kupio grčki brodovlasnik sa namjerom da od njega napravi luksuznu jahtu. 

"Galeb" je tada otegljen u brodogradilište Viktor Lenac na remont, gdje je bio godinama, a kako je grčki vlasnik upao u finansijske probleme, nakon sudskog spora pripao je Gradu Rijeci, u čijoj luci i dan danas trune. Postoje prijedlozi da se pretvori u muzej, na njemu su se dešavala regionalna informatička okupljanja, a sada su najglasniji prijedlozi da ovaj dragulj zajedničke istorije bude potopljen i postane atrakcija za ronioce.

10478001_753572444702225_329386070_n.jpg

Pogledajte rijedak video o njegovom vađenju iz podmorja 1947. godine!

 

 

 

PODIJELI

Media

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti