Ministarstvo sporta izbrisalo iz Registra četiri saveza, pod lupom još tri

Pojačani inspekcijski nadzor nad radom sportskih organizacija, koji Ministarstvo sporta od samog osnivanja, u kontinuitetu inicira posredstvom Uprave za inspekcijske poslove, rezultirao je brisanjem četiri nacionalna saveza iz Registra sportskih organizacija i to: Biciklističkog saveza, Crnogorskog saveza auto moto sportskih klubova, Savate saveza i Sambo saveza Crne Gore. Trenutno su u fazi inspekcijskog nadzora, u kontekstu brisanja iz registra i Rvački savez, Kuglaški savez i Kajakaški savez Crne Gore, dok Džudo savez Crne Gore i Tekvondo savez Crne Gore, još nijesu uskladili interna pravna akta za funkcionisanje saveza sa Zakonom o sportu.

Ministarstvo sporta je kao novoformirani organ, u kontekstu zatečenog neuređenog stanja u sportskoj oblasti, do sada podnijelo petnaest inicijativa, kojima je od Uprave za inspekcijske poslove, zatražilo provjeru rada nacionalnih sportskih saveza i to uglavnom onih koji su višegodišnjim neispunjavanjem obaveza usporavali razvoj pojedinih sportova, a samim tim i same sportske oblasti u Crnoj Gori.

Na osnovu izvršenog inspekcijskog nadzora, kojim je utvrđeno da ne ispunjavaju obaveze propisane Zakonom o sportu, Uprava za inspekcijske poslove privremeno je zabranila rad Crnogorskom savezu auto moto sportskih klubova, Savate savezu, Sambo savezu Crne Gore i Biciklističkom savezu Crne Gore. U kontekstu utvrđenih nepravilnosti, Ministarstvo sporta je shodno zakonskoj obavezi, te saveze izbrisalo iz Registra sportskih organizacija.

Konkretno, Crnogorski savez auto moto sportskih klubova, ne organizuje sistem takmičenja još od 2013. što je shodno Zakonu o sportu, ključna obaveza nacionalnih sportskih saveza. Savate savez, takodje nije sprovodio sistem takmičenja od osnivanja, a nema ni prijavljenih sportista, dok Sambo savez ne posjeduje prostorije za rad. Zbog neispunjavanja zakonskih obaveza, iz Registra je izbrisan i Biciklistički savez Crne Gore.

Na osnovu nekoliko inicijativa Ministarstva sporta, inspektori za sport, takođe su utvrdili da Džudo savez Crne Gore i Tekvondo savez Crne Gore, nijesu uskladili interna pravna akta za funkcionisanje saveza sa Zakonom o sportu. Zato i ovim putem, pozivamo Džudo i Tekvondo savez da u datom roku, shodno smjernicama koje su dobili od Ministarstva sporta, završe obavezu usklađivanja internih akata sa Zakonom o sportu. U suprotnom, prema njima će biti sprovedene upravne mjere i radnje u skladu sa Zakonom o sportu i Zakonom o inspekcijskom nadzoru.

Podsjećamo, da je Uprava za inspekcijske poslove, u trenutku osnivanja Ministarstva sporta, funkcionisala sa samo jednim inspektorom za sport. U prilog tome i Izvještaj o radu Uprave za inspekcijske poslove za 2016. u dijelu koji se odnosi na oblast sporta, koji najbolje govori o lošem funkcionisanju tog segmenta inspekcijskog nadzora, jer su na više hiljada sportskih organizacija naplaćene samo dvije kazne u iznosu 42 eura. Imajući u vidu tu okolnost, Ministarstvo sporta je prije pola godine, prjedložilo da se poveća broj inspektora za tu oblast na četiri izvršioca, što je i dovelo do navedenih konkretnih rezultata, medjutim i dalje nezadovoljavajućih, pa je u tom kontekstu nepohodno pojačati dinamiku nadzora od strane Uprave za inspekcijske poslove.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti