Novi podaci o najvećoj jahti na svijetu - košta 468 miliona eura, a ima čak 50 soba

Najveća jahta na svijetu košta 468 miliona eura, a ima čak 50 soba

U svijetu ultrabogatih ovih se dana odvijala bitka za prevlast na moru, a ruski milijarder Roman Abramovič izvukao je kraći kraj i ostao bez titule vlasnika najveće jahte na svijetu. Naftno-čeličnog industrijaca, bivšeg guvernera Čukotke, pretekla je kraljevska familija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata kupivši jahtu Azzam, čak 17 metara dužu od Abramovičeve Eclipse, javlja časopis Yacht France.

Bio je to jak udarac jer na prvom mjestu liste stotinu najvećih jahti svijeta (iz tog časopisa) sad je Azzam, a Abramovičeva Eclipse je na drugome mjestu. Jahtu Azzam sagradili su Njemci, tačnije kompanija Lürssen, po narudžbi predsjednika UAE - Šeika Kalifa bin Zajed Al Nahjana. Abramovičeva jahta, proizvod također njemačke kompanije Blohm + Voss iz Hamburga, tri je godine bila najveća.

Tačno toliko gradio se Azzam, dugačak 180 metara, porinut u aprilu. Brzina mu je 29,5 čvorova, a snaga 70 megavata, pa se Al-Nahjanova jahta smatra i jednom od najbržih u ovom trenutku na moru. Veća je od američkih razarača klase Arleigh Burke, a prostranija je od mnogih kruzera.

Screen_Shot_2014-02-14_at_1.13.39_AM.png

Gradnja Azzama koštala je 468 miliona eura, a kako se vjeruje da troškovi održavanja obično budu oko deset posto te cijene, može se pretpostaviti da će godišnji troškovi emiratske kraljevske familije iznositi oko 45 miliona eura za najnoviju akviziciju.

Više podataka o unutrašnjosti Azzama još nema, ali za Abramovičevu jahtu poznato je da ima dvije helikopterske piste, dva bazena, bioskop, diskoteku i mini podmornicu. Prozori glavne spavaće sobe osigurani su staklom otpornim na metke, a jahta ima vlastiti raketni sistem za obranu.

Unutrašnjost emiratske jahte, veličine 550 kvadratnih metara, dizajnirao je francuski dizajner interijera Christophe Leoni. Vlasnikovo ime dugo se čuvalo u tajnosti i znalo se samo da je Arapin. Ima 50 soba, ali ne i velike vanjske površine, što je stručnjake nagnalo da ispravno zaključe da je vlasnik netko od bliskoistočnih tajkuna.

Inače, na listi stotinu superjahti Yachts Francea je 19 jahti čiji su vlasnici Rusi, 31 posjeduju bliskoistočni bogataši, a 17 Amerikanci.

jahta_vlasnik_593209S1.jpg

 

Eclipse

eclipse.jpg

Jahta ruskog milijardera Romana Abramoviča koštala ga je 1,2 milijarde dolara i tri je godine bila najveća jahta na svijetu - duga 163 metra. Zahtijeva posadu od 70 ljudi.

 

Dubai

dubai.png

Jahtu dugačku 162 metra naručio je princ Jefri od Bruneja, a trenutno je vlasnik vladar Dubaija, šeik Muhamed bin Rašid al-Maktum. Ima 88 članova posade i brzinu od 26 čvorova.

 

Al Said

Prije Abramovičeve jahte, na tronu je bila jahta u vlasništvu saudijske kraljevske familije duga 147 metara. Status najveće takve jahte imala je 22 godine, a posada broji 60-65 ljudi.

 

Rising Sun

rising_sun.png

Ova jahta duga 138 metara bila je u vlasništvu izvršnog direktora kompanije Oracle Larryja Ellisona, a gradnja je koštala 200 miliona dolara. Kupio ju je producent David Geffen.

 

Iako nisu među najvećim treba pomenuti jahtu Christina O nekad au vlasništvu Aristotela Onazisa, koja je ugostila brojne zvijezde poput Merlin Monro, Frank Sinatre, Džon Kenedija, Čerčila i Evu Peron.

o.png

 

Kao i super jahtu A ruskog milijardera Andrej Meljničenka vrijednu oko 300 miliona dolara.

melnichenko1.jpg


PODIJELI

Media

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti