Najviši vrh u Africi dobio brzi internet

Penjači koji se penju na Kilimandžaro sada mogu dokumentovati svoje uspone i avanture u realnom vremenu i objavljivati sadržaj na društvenim mrežama jer imaju pristup internetu.

Vlasti Tanzanije , kako prenosi klix.ba, su omogućile pristup brzom internetu na obroncima Kilimandžara. Ova planina se nalazi u sjevernom dijelu Tanzanije i najviši je vrh u Africi sa gotovo 5.900 metara.

Internet je omogućila kompanija Tanzania Telecommunications Corporation, a u funckiji je od utorka.

"Turisti sada mogu komunicirati sa svijetom s vrha Kilimandžara", saopćio je putem Twittera ministar informacija, komunikacija i informacijskih tehnologija Nape Moses Nnauye.

On je dodao da je nesigurno za turiste da se kreću planinom bez mogućnosti pristupa internetu.

Pored toga što turisti mogu objavljivati sadržaj u realnom vremenu, eksperti vide prednost interneta u tome što omogućava podizanje svijesti penjača te omogućava bolju navigaciju. Penjačima na Mount Everest, najvišu planinu na svijetu, internet je već odstupan u kampu.

Nnauye je kazao da će do kraja godine internetom biti pokriven i sami vrh planine. Nacionalni park Kilimandžaro je pod zaštitom UNESCO-a i Tanzaniji donosi veliki dio prihoda od turizma. Hiljade avanturista se penju na Kilimandžaro svake godine te mnogi od njih pokušavaju stići do samog vrha.

Kineski ambasador u Tanzaniji, Chen Mingjian, pozdravio je postavljanje interneta na Kilimandžaru. Upravo Kina učestvuje u finansiranju napora tanzanijske vlade da omogući širi pristup ICT infrastrukturi.

 

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti