Prevencija spašava život - oktobar, mjesec borbe protiv karcinoma dojke

Dojke su simbol naše ženstvenosti, od adolescencije do menopauze, one su predmet pažnje ali u današnje vrijeme i izvor mnogih strahova, od otkrivanja nekog malenog čvorića koji može biti simptom karcinoma do straha od gubitka dojke ili smrti.

Iako o zdravlju žena treba uvijek razgovarati, oktobar je mjesec kada se intenzivno priča o prevenciji kao najboljem načinu da se sačuva zdravlje.

Iako je stopa smrtnosti od karcinoma dojke, koji je još uvek vodeći kada je smrtnost žena od bolesti karcinoma u pitanju, posljednjih godina smanjena, broj novootkrivenih slučajeva bolesti je iz godine u godinu veći.

 

Na globalnom nivou, slučajevi raka dojke povećali su se za 14% u poslednjih šest godina. Ranijih decenija statistički su najviše oboljevale žene starosti preko pedeset godina, no posljednjih par decenija sve je više slučajeva ove bolesti kod žena između 25 i 44 godine starosti. Takođe, na globalnom nivou, statistički svaka osma žena oboljeva od karcinoma dojke dok je u Srbiji to slučaj sa svakom dvanaestom ženom. Kako se statistike ne ažuriraju redovno, moramo se osvrnuti na onu koja važi posljednjih par godina, a to je da u Srbiji svake godine oboli oko 4.500 žena dok se oko 1.600 ne izbori sa bolešću, odnosno da skoro trećina oboljelih žena umre.

 

Prevencija spašava naše živote!

 

Najbolje oružje protiv karcinoma dojke je prevencija i to mora biti imperativ za svaku od nas. Prevencija je jedino efikasno oružje koje karcinom može sasjeći u korjenu. S obzirom da se tumori lakše liječe ako su manje veličine, do jednog centimetra, od suštinskog je značaja rano dijagnostifikovanje bolesti.

 

U mnogim zemljama postoje programi za rano otkrivanje raka dojke što povećava stopu izlječenja. Podsjećamo vas da je redovan samopregled veoma važan jer je karcinom dojke izlečiv u 85 do 90 slučajeva kada je otkriven na vrijeme.

 

Glavni faktori rizika koji dovode do karcinoma dojke su genetska predispozicija, reproduktivna istorija žene, gojaznost, pušenje, alkohol, fizička neaktivnost, nizak unos svježeg voća i povrća.

Reproduktivnu istoriju, genetske predizspozicije i godine starosti ne možemo mijenjati, ali sve ostalo možemo, zato vas podsjećamo i na to koliko je važno voditi zdrav i uredan život.

Svuda oko nas žene se trenutno suočavaju sa dijagnozom karcinoma dojke. Zadatak svih nas je da širimo svijest o značaju prevencije kako bi nas u ovoj poražavajućoj statistici vezanoj za ovu bolest bilo što manje.

 

Tekst preuzet sa Tetka.rs

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti