Pogledajte trenutno stanje tvrđave Kosmač kroz foto blog Ivana Čučuka

Tvrđava Kosmač se nalazi na istoimenom brežuljku iznad sela Brajići nedaleko od Budve, na 800 metara nadmorske visine.

Tvrđava Kosmač je rađena u više faza. Odmah po dolasku u Boku, Austrijanci su, uvidjevši značaj brda Kosmač, organizovali posadu za kontrolu granice prema Crnoj Gori. Pošto je u razgraničenju 1841. godine Kosmač pripao Austriji oni počinju da ga utvrđuju i 1860. na Kosmaču izgrađuju barake i položaje za jednu bateriju, da bi kasnije dogradili trospratnu defanzivnu kasarnu koja je u to vrijeme imala posadu od 6 oficira i 248 vojnika različitih specijalnosti (artiljerci, pješadija, inžinjeri, vezisti ,signalisti..) i bila naoružana sa topovima 240 mm 1/40. Godine 1909 Kosmač dobija današnji izgled. Pred Prvi svjetski rat Kosmač je bio naoružan sa pješadijskim naoružanjem i 16 mitraljeza 8mm 9a,bez lafeta, a od artiljerijskog naoružanja imao je: 6 topova 90mm KM-04, 2 topa 150mm mm-78, i 2 mitraljeza 8mm 89/04.

U ustanku 1869. godine oko Kosmača vođene su borbe između ustanika i austrougarske vojske. U tim borbama poginuo je i sam komadant tvrđave Kosmač Fridrih Merc koga je ubio ustanik iz Brajića Vukale Perov Stojanović.

VEZANO: BLOG Budvanizacije: Austrougarske tvrđave u Budvi

VEZANO: KOSMAČ

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti