Potpuno ograničavanje upotrebe duvanskih proizvoda u radnom i javnom prostoru.

Ministar zdravlja Kenan Hrapović kazao je da je Vlada Crne Gore na današnjoj sjednici usvojila Predlog zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda.

"Ovim zakonom se, u cilju zaštite života i zdravlja ljudi, propisuju mjere za smanjenje i ograničavanje upotrebe duvanskih i sličnih proizvoda, sprječavanje štetnih posljedica njihove upotrebe, sastojci i emisija, obilježavanje pojedinačnih i spoljašnjih pakovanja, stavljanje u promet duvanskih proizvoda i elektronskih cigareta, kao i mjere za sprječavanje izlaganja sekundarnom duvanskom dimu i obezbjeđivanje vazduha bez duvanskog dima", kazaoa je Hrapović.


Osvrnuo se na na postojeće stanje i kroz to, razloge za donošenja novog Zakona.
"Trenutno u regulatornom sistemu u dijelu „zabrane pušenja“ postoji zakonski propis istog naziva, dakle Zakon o ograničavanju duvanskih proizvoda, koji je usvojen 2004. godine, te inoviran 2011. i 2016. godine. Zatim, tu je i Zakon o taksama na upotrebu duvanskih proizvoda i elektroakustičnih i akustičnih uređaja u ugostiteljskim objektima, prvi put donijet 2012. godine, a potom i novi 2017. godine. Ovim zakonima je u ugostiteljskim objektima dozvoljena upotreba duvanskih proizvoda, ukoliko vlasnik objekta plaća određene takse, konkretno za duvan mjesečne naknade u iznosu od 1EUR po kvadratu prostora.Međutim, iz prakse znamo da zakoni nijesu dali očekivane rezultate. Pored izrazito male naplate, a usljed preklapanja nadležnosti pojedinih inspekcija, te nemogućnosti kontrole plaćenih taksi, postavlja se pitanje koliko to košta zdravlje naših građana", istakao ej ministar.
Prema njegovim riječima za nepunih 7 godina naplaćeno je svega 2,7 miliona eura po osnovu ovih taksi, što je u prosjeku godišnje nešto manje od 500.000 eura.
"Ovi budžetski prihodi su zaista simbolični i svakako nemjerljivi u odnosu na štetne posljedice upotrebe duvanskih proizvoda u ugostiteljskim objektima i neuporedivo niski u odnosu na utrošak sredstava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja.Prema podacima Instituta za javno zdravlje godišnje u Crnoj Gori od raka pluća oboli oko 400 lica, a liječenje jednog lica nas košta više desetina hiljada eura (prema podacima iz 2015. godine oko 70.000 eura).Naglašavam da je dokazano da pušači imaju 20 puta veću vjerovatnoću da obole od raka pluća u odnosu na nepušače i da konzumiranje duvanskih proizvoda za posljedicu ima nastanak maligniteta pluća kod približno 90% muškaraca i 80% žena.Takođe, istraživanja i podaci zdravstvenih profesionalaca ukazaju na snažnu povezanost pušenja, kako aktivnog tako i pasivnog, sa 24 vrste različith oboljenja.Sve navedeno alarm je za naš sistem koji ukazuje na potrebu unapređenja, prije svega preventivnog djelovanja. Jedna od mjera odnosi se i na potpuno zakonsko ograničavanje upotrebe duvanskih proizvoda u radnom i javnom prostoru. Stoga je ovim Predlogom zakona propisan jasan prohibitorni stav po pitanju pušenja, prije svega, u zatvorenom prostoru", istakao ej Hrapović.

Novim zakonskim rješenjem strogo je zabranjeno konzumiranje duvanskih proizvoda u bilo kom dijelu zatvorenog prostora u kome poslove, između ostalog, obavljaju državni i lokalni organi i službe; prostora u kome se obavljaju zdravstvena, vaspitno-obrazovna ili kulturna djelatnost; socijalna zaštita; sport i rekreacija; trgovinska djelatnost; proizvodnja, promet i skladištenje hrane; snimanje i javno emitovanje programa, kao i u prostoru u kome se održavaju sastanci i javni skupovi.
"Još važnije, NE DOZVOLJAVA se pušenje u bilo kojoj prostoriji ili njenom dijelu u kojoj se konzumiraju hrana i piće. Dakle, u djelovima kafića, barova, restorana u kojima se služi piće ili hrana, strogo je zabranjeno pušenje.Usvajanjem ovog Zakona automatski prestaje da važi Zakon o taksama na upotrebu duvanskih proizvoda i elektroakustičnih i akustičnih uređaja u ugostiteljskim objektima. To znači, da više neće biti moguće plaćati takse da bi u nekom dijelu objekta bilo dozvoljeno pušenje. Ali postoji mogućnost određivanja posebnog dijela prostora koji vlasnik, odnosno korisnik odredi ISKLJUČIVO za tu namjenu. U tom smislu ovim Zakonom su jasno propisani uslovi izolacije, površine, pozicije i opreme tog dijela prostora.
Uvažavajući zahtjev Privredne komore Crne Gore i priređivača igara na sreću, s obzirom na specifičnost priređivanja igara na sreću u ovim prostorima, izuzetak su jedino kazina kojih je trenutno u sistemu pet. Naglašavam da su kazina izrazila spremnost da pored posjedovanja specifičnih ventilacionih aparata i prečišćivača vazduha plaćaju i takse u iznosu i na način koji odredi Vlada", kazaoa je ministar
Novim zakonom zadržane su odredbe iz prethodnog zakonskog akta, a koje se odnose na zabranu reklamiranja, propisivanje uslova proizvodnje, prometa i obilježavanja duvanskih proizvoda, zaštitu maloljetnih lica i sl.
"Prvi put se ovim zakonom propisuje obaveza proizvođača i uvoznika duvanskih proizvoda da obavještavaju Ministarstvo zdravlja, a nakon pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji, i Evropsku komisiju o svim bitnim podacima u vezi sastojaka i emisija supstanci duvanskih proizvoda i izmjeni tih podataka, kao i obaveza sprovođenja studija i istraživanja tržišta, sklonostima različitih grupa potrošača i sl.Još jedna važna novina jeste da se ovim zakonom uređuje promet i upotreba novih duvanskih proizvoda i elektronskih cigareta. I prema ovim vrstama proizvoda smo opredijelili isti stav – zabranjena je njihova upotreba u zatvorenom, tj radnom ili javnom prostoru.Zabranjeno je i dodavanje aditiva sa karakterističnom aromom i aromatičnih materija koje daju miris ili ukus duvanskim proizvodima, a koje utiču na izmjenu mirisa ili ukusa proizvoda, jačinu duvanskog dima, te koji stvaraju privid da je duvanski proizvod manje opasan po zdravlje.S obzirom na rizike koje konzumiranje duvanskih proizvoda donosi očekujem punu i dosljednu primjenu ovog zakona. Nadzor nad sprovođenjem zakona vrši Ministarstvo, dok poslove inspekcijskog nadzora vrše Uprava za inspekcijske poslove i to preko zdravstvenih, sanitarnih, tržišnih i turističkih inspektora.Smatram da je primjena ovog zakona nacionalni interes u cilju smanjenja obolijevanja naših građana i očekujem podršku medija za njegovu punu implementaciju", zaključio ej ministar .

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti