Šta jesti u septembru?

U današnje vrijeme se u velikim supermarketima i na pijaci različito voće i povrće može naći tokom cijele godine. Ono, međutim, nekada pređe kilometre i kilometre da bi stiglo tu gdje jeste i samim tim ubrano je mnogo ranije nego što bi to trebalo i izgubilo je dosta vitamina i hranljivih elemenata za kojima tragamo. Pokušajte se uvijek odlučiti za sezonsku hranu. 

 

Evo šta možete i treba da kupujete u septembru:

 

Najbolje povrće:

 

Kupus

Sadrži jako malo zasićenih masti i holesterola. Dobar je izvor tiamina, kalcijuma, gvožđa, magnezijuma, fosfora i kalijuma. Odličan je izvor dijetalnih vlakana, vitamina C, K, B6, folne kiseline i mangana. Možemo ga jesti sirovog ili kuvanog, ali se dužim kuvanjem značajno smanjuje vrijednost nutritivnih materija.

 

Tikvice

Sadrže malo zasićenih masti i jako malo holesterola i natrijuma. Dobar su izvor tiamina, niacina i pantotenske kiseline. Odličan su izvor dijetalnih vlakana, proteina, vitamina A, C, B6, folne kiseline, gvožđa, magnezijuma, fosfora, cinka, bakra i mangana. Tikvice nisu intenzivnog ukusa, slažu se s gotovo svim namirnicama i jednostavne su za pripremu.

 

Krastavci

Sadrže malo zasićenih masti i jako malo holesterola i natrijuma. Dobar su izvor vitamina A, pantotenske kiseline, magnezijuma, fosfora i mangana. Odličan su izvor vitamina C, K i kalijuma. Krastavce najčešće jedemo svježe kao salatu, ali u njihovoj pripremi bez straha možete eksperimentisati. 

 

Mahune

Sadrže malo natrijuma i jako malo zasićenih masti i holesterola. Dobar su izvor proteina, tiamina, riboflavina, niacina, vitamina B6, kalcijuma, magnezijuma, fosfora, kalijuma i bakra. Odličan su izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, C, K, folne kiseline i mangana. Mahune možete pripremati na razne načine, kao salatu, supu ili variva.

 

Kukuruz

Kukuruz je sada najzdraviji i najpristupačniji. Dobar je izvor dijetalnih vlakana, folne kiseline, fosfora, vitamina C i magnezijuma. Kukuruz najčešće jedemo sa roštilja ili kuvan. 

 

Patlidžani

Sadrže jako malo zasićenih masti, holesterola i natrijuma. Dobar su izvor vitamina C, K, tiamina, niacina, vitamina B6, pantotenske kiseline, magnezijuma, fosfora i bakra. Odličan su izvor dijetalnih vlakana, folne kiseline, kalijuma i mangana. Patlidžani su ukusni, hranljivi i jednostavni za pripremu. 

 

Radič

Sadrži malo zasićenih masti i jako malo holesterola. Dobar je izvor dijetalnih vlakana, vitamina B6, pantotenske kiseline, gvožđa, magnezijuma, fosfora i cinka. Odličan je izvor vitamina C, E, K, folne kiseline, kalijuma, bakra i mangana. Radič je pomalo gorkastog ukusa, stoga se odlično slaže uz voće.

 

Najbolje voće:

 

Jabuke

Sadrže jako malo zasićenih masti, holesterola i natrijuma. Odličan su izvor dijetalnih vlakana i vitamina C. Jabuke su ukusne same po sebi, ali ih možete koristiti u pripremi raznih jela. 

 

Kruške

Sadrže jako malo zasićenih masti, holesterola i natrijuma. Odličan su izvor vitamina C i dijetalnih vlakana. Kruške su zahvalne u pripremi deserata jer se slažu sa gotovo svim vrstama voća i začina. 

 

Smokva

Smokva sadrži jako malo zasićenih masti, holesterola i natrijuma. Dobar je izvor dijetalnih vlakana, vitamina B6, K, E, mangana i kalijuma. Smokve su sada najukusnije pa je pravo vrijeme za pripremu jela sa smokvama. 

 

Šljiva

Sadrže jako malo zasićenih masti, holesterola i soli. Dobar su izvor dijetalnih vlakana, vitamina A i K, odličan su izvor vitamina C. Šljive su ukusne same po sebi, bez ikakvih dodataka.

 

Grožđe

Sadrži jako malo zasićenih masti, holesterola i natrijuma. Odličan je izvor vitamina C i K. Grožđe je sada najzdravije jer sadrži puno manje pesticida koji škode zdravlju. 

 

Kesteni

Sadrže malo zasićenih masti i jako malo holesterola i natrijuma. Dobar su izvor vitamina C i bakra, a odličan izvor mangana. Kesteni sa žara su prava poslastica. 

 

Lešnici

Sadrže jako malo holesterola i natrijuma. Dobar su izvor vitamina E i bakra, a odličan izvor mangana. Lešnici će popraviti ukus svakom jelu.

 

Orasi

Sadrže jako malo holesterola i natrijuma. Dobar su izvor bakra, a odličan izvor mangana. Orasi su jedan od najboljih izvora omega 3 masnih kiselina koje su neophodne za održavanje zdravlja srca i krvnih sudova. Orasi se odlično slažu uz ostale vrste voća, a odlični su i za pripremu deserata.

 

 

 

 

 

 

 

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti