Šta treba znati o lubenici

 

Lubenica ima puno kalorija, no znači li to da ona deblja? Ili lubenica pak može pomoći pri mršavljenju? Ovaj članak će vam pomoći da pronađete odgovore na to vječno pitanje. Odmah na početku ćemo vam reći istinu i smanjiti sve vaše strahove, lubenica uopšte ne deblja.

Lubenica je voće bogato vodom, ona sadrži oko 90 % vode što je vrlo korisno za vaše zdravlje. Pomaže pri povećanju sadržaja vode u vašem tijelu, te sadrži značajne minerale poput kalija i izvrstan je izvor vitamina C i vitamina A. Većina lubenica seže oko 40 centimetara u dužinu i oko 18 centimetara u promjeru i vrlo lako može nahraniti četveročlanu porodicu jer sadrži približno oko 1300 kalorija. Naravno ovi veliki plodovi znaju težiti i preko 4 kilograma, te bi u slučaju u kojem se hrani samo jedna osoba lubenica mogla potrajati nekoliko dana. Dobar komad lubenice će sadržati oko 100 kalorija, znamo da to izgleda kao puno kalorija pogotovo onima koji vode prehranu na temelju brojenja kalorija no postoji nekoliko razloga zašto vas taj komad lubenice neće udebljati, već će vam pomoći da smršate.

Lubenice su voće koje je puno vitamina C. Ovaj vitamin se koristi od strane tijela da potstakne metabolizam te sagori salo. Lubenica sadrži lako probavljive šećere i kad vam je lubenica prva stvar koju ćete pojesti u jutro ona može pružiti učinkovito gorivo za tijelo kako bi se proveo proces detoksikacije (izlučivanja otpada iz stanica), koji rezultira u smanjenju tjelesne težine. Lubenica ima veći sadržaj vode i time ima manje kalorija po kocki u odnosu na druge plodove, tako da daje više minerala po kaloriji. Budući da se otprilike 90% ovog voća sastoji od vode, ono osigurava da se osjećate puni s prvih nekoliko komada i na taj način vas spriječava od prejedanja. Lubenice su cjelovite namirnice koje su bogate mineralima koji pomažu pri asimiliranju šećere, bez upotrebljavanja ostatka tijela na način na koji to procesuirana hrana, od rafiniranog šećera, radi. Poznato je da jedenje voća na prazan želudac poboljšava metabolizam tijela zauzvrat pomaže u sagorijevanju kalorija. Uzimajući u obzir sve ove činjenice, može se zaključiti da lubenice ne debljaju  – već da su izuzetno zdrava hrana u kojoj možete uživati u njenom sirovom cijelom obliku, u salatama, kolačima i čak i sokovima.

Zdravo tijelo je bitno na putu prema zdravom i dobrom metabolizmu, što smanjuje taloženje masnoća. Jedenje lubenica može pomoći s nekoliko zdravstvenih koristi za održavanje funkcija vašeg tijela u odličnom stanju. Lubenice su izvrstan izvor likopena, antioksidansa koji sprječava upale u tijelu neutraliziranjem slobodnih radikala, što pomaže u sprječavanju artritisa, čireva, skleroze i raka debelog crijeva. Zbog antioksidansa lubenice uspješno pomažu i u borbi protiv bolesti srca, a karotenoid prisutan u lubenicama osigurava dobro zdravlje očiju u djece i u odraslih. Lubenice su bogat izvor vitamina B6 i B1 koji pomažu u poboljšavanju metabolizma i daju vam energiju, te su pune minerala poput magnezijuma koji pomažu u sprječavanju hipertenzije. Dakle, ne samo da lubenice ne debljaju već su korisne za sveukupno zdravlje vašeg tijela. Super su izbor za utaživanje ljetne žeđi, jer ne samo da opskrbljuju tijelo s vodom već pružaju bitne minerale i elektrolite koje nadopunjuje minerale koje ste izgubili znojenjem. Imajte na umu da nije broj kalorija, već ukupna korisnost jela koja određuje da li to jelo deblja ili je zdravo.


PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti