Sunčanje u trudnoći

Dolazak ljeta, sunce i plaže obraduju mnoge, pa i trudnice. Iako one moraju biti dodatno obazrive pri sunčanju i kupanju to ne znači da trebaju sebi da uskrate ove aktivnosti već da povedu računa o nekim sitnicama, jer su osjetljivije zbog stanja u kojem su.

Šta je važno da trudnice znaju o sunčanju?

Trudnice se moraju čuvati dužeg boravka na suncu jer u toku trudnoće imaju pojačanu pigmentaciju u području lica, bradavica dojke zbog promjena hormona melanina. Pigmentacije se u trudnoći pojačavaju i nakon porođaja obično nestaju ali ukoliko trudnica duže boravi na suncu promjene na tim područijima mogu ostati i nakon porođaja.

Trudnice su osjetljivije na ultravioletne zrake pa može doći čak i do sunčane alergije i početnih opekotina kože. Toksični produkti koji tada nastaju mogu u ekstremnoj situaciji dovesti do prijevremenih kontrakcija materice, pa čak i do preranog porođaja ili spontanog pobačaja.

Trudnice koje su sklone niskom pritisku mogu imati i probleme sa njegovim naglim padom, ako duže borave na suncu.

Ukoliko postoji problem proširenih vena na potkoljenicama sunčanje će to još više pogoršati.

Zato je najbolje da trudnice posmatraju sunčani dan iz sigurnog hlada, da izbjegavaju sunce, i unose dosta tečnosti. Ako ne mogu odoljeti sunčanju i kupanju bi to trebalo da rade u ranim jutarnjim ili kasnim popodnevnim satima.

Još nekoliko važnih detalja:

  • Preparati za zaštitu od sunca sprječavaju, tačnije odlažu pojavu opekotina, kao i sve druge neželjene efekte koji se ne vide i ne osećaju, ali se ipak dešavaju unutar kože. Poslednjih desetak godina, ovi preparati se  uglavnom prave sa supstancama koje imaju velike molekule, jer oni ne mogu da prođu prirodnu barijeru kože. Razlog ovakvog izbora zaštitnih supstanci-filtera je potreba da se spriječi svaki kontakt zračenja, ali i zaštitnih supstanci sa molekulima kože, jer to na njoj može da izazove  neželjene promjene. Zaustavljanje štetnog sunčevog zračenja na površini, a ne unutar kože se smatra najbezbjednijim načinom zaštite.
  • Sunčanica može da dovede i do dehidracije organizma, koja će prouzrokovati prijevremeni porođaj. Takođe je potvrđeno da povišena telesna temperatura (38,5 stepeni) koja traje duži period, u najranijem periodu trudnoće može da dovede do oštećenja ploda. Kako biste se zaštitili od sunčanice pijte što više vode i pokušajte da se pridržavate još nekih pravila: često se tuširajte, jedite laku hladnu hranu, ukoliko imate dugu kosu, vežite je, rashlađujte stopala u vodi, zaboravite na dugo stajanje pored toplog šporeta, ne izlazite na sunce između 11 i 17 časova, koristite kremu sa zaštitnim faktorom ne manjim od 15, i ne zaboravite da na glavu obavezno stavite šešir. Kremu namažite 30 minuta pre izlaska na sunce i nanosite je na tijelo svaka dva sata, bez obzira da li na deklaraciji piše da je vodootporna ili ne.
  • Hlad koji pruža suncobran nije dovoljna zaštita, jer štetni sunčevi zraci prolaze kroz njega i oštećuju vašu kožu. Sigurno vam se desilo da ste dan proveli pod suncobranom, a koža vam je ipak pocrvenjela. Debela hladovina ispod drveća je bolja varijanta zaštite, ali je krema za sunčanje u svakom slučaju obavezna!
  • Za zaštitu lica izloženog suncu prilikom uobičajenih dnevnih aktivnosti, najbolje je koristiti preparate za svakodnevnu njegu, koji sadrže UV filtere. Za boravak u prirodi tokom čitavog dana, sa dužim intervalima izlaganja suncu (što iz mnogo razloga nije preporučljivo!), koristi se  drugi tip preparata. On treba da ima visoku vrijednost zaštitnog faktora, naročito ako koža nije pripremljena, ako je sklona pojavi opekotina i brzo reaguje na delovanje sunčevih zraka.
  • Sredstvo za sunčanje treba pažljivo da se bira. Prema individualnoj reakciji na sunčeve zrake postoji šest tipova kože, od neosjetljive do one sa patološkim reakcijama. Svrha preparata za sunčanje je da spriječi ili umanji pun uticaj sunčevih zraka, ili da potpomogne teniranje kože bez ikakvog bolnog efekta. Dobra zaštitna krema treba da bude prijatna, da ima zaštitni kapacitet nekoliko časova i da se ne spira lako vodom ili znojem.Deca i ljudi svetle puti treba da izaberu zaštitnu kremu sa visokim faktorom (SPF 20-50), kako bi se bezbjedno sunčali i sprečili da koža zadobije prolazna i trajna oštećenja.
  • U toku metaboličkih procesa u našem organizmu, pa i u koži, stvaraju se slobodni radikali koji svojom velikom reaktivnošću dovode do oštećenja ćelijskih membrana i smrti ćelije. UV zračenje dovodi do njihovog povećanog stvaranja u koži, što utiče na tzv. oksidativni stres i prijeveremeno starenje kože. Vitamin E vezuje »slobodne radikale«, sprječava oštećenje ćelijske membrane, a samim tim usporava njeno starenje.

Izvor: Dr.Feko/Yumama/Roditelji.me

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti