Teniski turniri u Budvi ispunili sva očekivanja

Nakon dugogodišnje pauze građani i posjetioci Budve u proteklih petnaestak dana imali su priliku da uživaju u profesionalnim teniskim mečevima na terenima na Slovenskoj plaži.

Fjučers turniri “Budva Open I” i “Budva Open II” ispunili su očekivanja kako čelnika Teniskog saveza Crne Gore, tako i lokalne samouprave. U planu je nastavak saradnje u cilju ekspanzije ovog spota, ali i brendiranja metropole turizma kao teniske destinacije.

Sumirajući utiske nakon nedjeljnog finala u singlu, predsjednik Teniskog saveza Dimitrije Rašović čestitao je organizatorima istakavši da je su turniri bili upriličeni na najvišem mogućem nivou.

“Činjenica je da je napravljena jedna pauza u organizaciji turnira u Budvi i nije dobro što se to desilo. Ipak je Budva grad sporta i turistička prijestonica Crne Gore,a teniski sport je sastavni dio turizma. Mi smo sa šest fjučersa koji su organizovani u našoj zemlji napravili velike pomake i na sportskom i na turističkom planu. Naravno, to ne bi moglo da se uradi tako dobro da nije bilo podrške Opštine Budva koja je dala veliki doprinos. Već smo razgovarali o budućoj saradnji, što znači da ćemo, ako se stvore svi uslovi, u septembru nastaviti sa organizacijom ovakvih turnira, možda i sa većim nagradnim fondom”, naglasio je on.

U lokalnoj samoupravi utisci su takođe pozitivni, a načelnika Službe predsjednika Opštine Budva Nikolu Jovanovića raduje što se tenis na velika vrata vraća u naš grad. Prema njegovim riječima, nakon što je najbolji igrač svijeta Novak Đoković, koji je počasni građanin Budve, boravio u našem gradu, dva fjučers turnira su nastavak popularizacije “bijelog sporta”.

“Smatramo da Budva kao metropola turizma, ne samo Crne Gore već i Mediterana, zaslužuje da bude domaćin “bijelog sporta”. U narednom periodu ćemo posebnu pažnju posvetiti upravo ogranizaciji sličnih turnira, ne samo u tenisu, već i u drugim sportovima. Nama je cilj da Budva zaista pored turizma bude i grad sporta i da na taj način imamo ne samo produženje turističke sezone, već i produkovanje određenih sportskih koletktiva i talenata. Smatramo da smo kao narod multitalentovani i da možemo mnogo toga sportu da ponudimo. Opština je sa zadovoljstvom podržala organizaciju internacionalnih turnira, a nadamo se da ćemo uskoro imati nastavak onog što smo započeli”, kazao je Jovanović.

Kada su planirani projekti u pitanju, radi se na organizaciji još dva fjučersa u septembru. Korak naprijed bio bi čelendžer. Dva takva turnira u Budvi organizovana su krajem devedesetih, a septembra 1998. učestvovao je i češki teniser Radek Štepanek, koji je kasnije bio osmi igrač svijeta.

Postoje i procjene da bi Budva u budućnosti mogla biti domaćin jačih ATP takmičenja, po ugledu na Otvoreno prvenstvo Hrvatske koje se održava u Umagu.

Poseban doprinos djece volontera

Na terenima na Slovenskoj plaži bilo je lijepo vidjeti i djecu iz Teniskog kluba “Budva Rivijera”. Volonteri su pažljivo pratili svaki meč, a u finalnim duelima sakupljali su loptice, dodavali ih igračima i činili sve da se takmičari osjećaju prijatno. Među njima su bile i dvanaestogodišnje djevojčice Eva Gracun i Sara Jovanović.

“Bio je super turnir, mnogo mi se svidjelo. Imala sam priliku da vidim kako to izgleda na profesionalnom nivou. Treniram tenis već četiri godine, do sada se nisam takmičila, a nadam se da ću imati priliku u narednom periodu”, istakla je Gracun.

“Lijepo iskustvo za nas, iako je bilo donekle teško zbog vrućina i puno trčanja. Vidjeli smo prvi put kako se to stvarno dešava na terenu”, kazala je Jovanović.

Dvosturko slavlje za Vengera, Hejmanu pripalo drugo finale

Turniri “Budva Open I” i “Budva Open II” okupili su tenisere koji su se nadmetali u muškom singlu i dublu. Najviše razloga za slavlje imao je Švajcarac Damijen Venger koji je osvojio prvi fjučers, pošto je u finalu maksimalnim rezultatom pobijedio Simona Entonija Ivanova iz Bugarske.

Imao je priliku da sa sunarodnikom Luruom Martinezom trijumfuje i u dublu, ali su upravo Ivanov i Gabriel Donev bili bolji sa 2:0 i stigli do trofeja.

Vengeru i Martinezu je na drugom turniru ipak pošlo za rukom da stignu do titule u dublu. Oni su prošle subote pobijedili rusko-bjeloruski tandem, Bogdana Bobrova i Ivana Liutareviča.

U novom finalu singla Venger je ipak morao da se zadovolji drugim mjestom, jer je Belgijanac Kristofer Hejman slavio nakon preokreta sa 2:1. Venger je trenutno 455, a Hejman 484. igrač svijeta.

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti