Transparentni solarni paneli pretvoriće prozore u kolektore zelene energije

Zahvaljujući najnovijem istraživanju naučnika iz SAD, dobili smo novi sistem za prikupljanje zelene energije koji se može instalirati i na postojećim objektima.

Istraživači s Univerziteta u Mičigenu razvili su potpuno transparentne solarne panele koji bi mogli imati brojne primjene kako u arhitekturi, tako i u drugim oblastima poput mobilne i automobilske industrije.

Tim je bio usredsređen na faktor vidljivosti, te je dobijen transparentni solarni kolektor (TLCS) koji može biti postavljen preko transparentnih površina, poput prozora, i tako skupljati solarnu energiju, bez ikakvog uticaja na nivo propuštanja svetlosti, piše Architecturen Design.

Tehnologija je zasnovana na primjeni organskih molekula koji apsorbuju svjetlosne talase, poput infracrvenih i ultraljubičastih, koji nisu vidljivi golim ljudskim okom. Docent za hemijsko inženjerstvo i nauku o materijalima, Richard Lunt, objasnio je princip funkcionisanja njihovog izuma na sledeći način:

„Možemo podesiti ove materijale da pokupe samo ultraljubičaste i infracrvene talase, koji zatim „sijaju“ na drugoj talasnoj dužini. Zarobljena svjetlost se transportuje do obodnih djelova panela gde se pretvara u električnu energiju uz pomoć tankih traka fotonaponskih solarnih ćelija.“

Imajući u vidu da je površinska pokrivenost fasada veća od krovne, ovi paneli bi se mogli koristiti na objektima čije su fasade transparentne. Tom prilikom ne bi bilo nikakvog uticaja ni na arhitekturu, ni na osunčanost unutrašnjeg prostora

Idealno za osvjetljenje i napajanje kućnih aparata

Još jedna pogodnost izuma mogla bi biti i u tome što bi se paneli mogli integrisati u prozore postojećih objekata, a ta intervencija ne bi bila tako skupa. Kod većine konvencionalnih fotonaponskih sistema najveći trošak predstavljaju materijali potkonstrukcije na kojima se montiraju solarni paneli, poput aluminijuma i stakla.

Richard Lunt ističe da se primenom ovih sistema ne bi mogla očekivati potpuna energetska nezavisnost objekta, ali da bi se mogla stvoriti značajna količina energije koja bi mogla biti usmerena na osvetljenje ili napajanje kućnih aparata.

Foto/video: G.L. Kohuth / Michigan State University/ gradnja.rs

PODIJELI

Media

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti