Turistička atrakcija: Jabuka, hrvatsko ostrvo u čijoj blizini igla kompasa "poludi"?

Oko 70 kilometara zapadno od Visa nalazi se Jabuka, malo vulkansko ostrvo koje predstavlja vječiti izazov za ljubitelje pustolovina. Gotovo je nevidljio na geografskoj mapi i slovi za najdalje hrvatsko ostrvo.

Jabuka je strma, 96 metara visoka klisura piramidalnog oblika. Ostrvo, poznato još i kao Crna piramida, je nenaseljeno jer njegove strmine ne dopuštaju bilo kakvu izgradnju  , a more u okolini je duboko i više od 260 metara zbog čega je gotovo nemoguće usidriti brod pored ostrva.

Pored toga, stijene nemaju prirodnih izbočina za koje se mogu vezati brodice. Malo ostrvo je na udaru svih vjetrova, pa i najslabiji podižu velike talase- zbog čega vam je za pristajanje pored ostrva potrebno mnogo znanja i sreće.

U crnim vulkanskim stijenama nalazi se magnetit, zbog čega će magnetna igla kompasa u potpunosti "poludjeti" ako se brodom približite ostrvu, tako da će vam ova navigacijska sprava pored Jabuke postati potpuno beskorisna.

Na internetu je moguće pronaći nekolicinu snimaka vještih jedriličara koji su uspjeli pristati na ostrvo i popeti se na njegov vrh, odakle su aparatom zabilježili fantastičan pogled na beskrajno plavetnilo.

Okolno more bogato je ribom i škampama, zbog čega ovo područje najčešće posjećuju ribari. Osim toga, zbog surove klime na ostrvu opstaju samo dvije endemične vrste: crna gušterica i zečina. Do kraja prošlog vijeka ovdje je rastao i rijetki endemski karanfil, koji je nažalost istrijebljen.

Ostrvo je od 1958. godine zaštićeno kao spomenik prirode, a poslije Drugog svjetskog rata koristila ga je jugoslavenska vojska tokom vježbi gađanja iz aviona. Veliki brodovi vrlo rijetko prolaze pored Jabuke jer je ona van većine plovnih ruta, pa je zato najčešće posjećuju oni kojima je ona svrha putovanja.

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti