Turistički aranžmani za 21. vijek

TourVia.Me zamisao je koja bi se sjajno mogla uklopiti uz naše turističke potencijale: to je usluga koja omogućuje da online organizujete turistički obilazak – ali tačno onakav kakav hoćete, bez iznenađenja koje će vam prirediti turistička agencija na terenu, nakon što je na papiru sve zvučalo bajno i krasno – naprosto zato što niste imali dovoljno informacija. Ovdje nema papira: sve detalje možete isplanirati i dogovoriti online, iz udobnosti vlastite fotelje, što bi trebalo eliminisati sva moguća neugodna iznenađenja.

3a8ffe2a9bf3354fc462bd06b67db154-original.png

No najbolje će biti da riječ prepustimo našem sagovorniku, da nam on vlastitim riječima opiše što je to tačno TourVia.Me, čemu on služi i koje će potrebe ispuniti. Riječ ima Bojan Ćinćur, CEO:

“TourVia.Me je, najjednostavnije rečeno, web trgovina za višednevne turističke aranžmane s vodičem. Na sajtu će se nalaziti aranžmani koje organizuju i realizuju turoperatori sa kojima sklopimo partnerstva.

Gotovo svi sajtovi turoperatora i turističkih agencija na svijetu informacije o takvim aranžmanima prikazuju kao gomilu teksta koji je dosadan za čitanje i ne znači mnogo bez dodatnog guglanja, traženja informacija i telefoniranja, jer ne sadrže detalje o samim lokacijama koje se posjećuju, osim naziva, a čak ne sadrže ni dovoljno detaljne podatke o putovanju.

Mi za svaki aranžman prikupljamo sve dostupne informacije iz više izvora, uključimo informacije o lokacijama te ih serviramo korisniku na vizualno dopadljiv i mnogo jednostavniji način za konzumiranje”, zaključuje Ćinćur.

 

U svijetu postoje mnogi uspješni pokušaji da se prednosti digitalnih tehnologija iskoriste za turističku ponudu, ali čini se da je TourVia.Me dovoljno originalna zamisao koja ispunjava jednu specifičnu potrebu i stoga zapravo i nema pravog konkurenta (barem ne u digitalnom domenu). S tim se slaže i naš sagovornik: “Iako postoji mnoštvo turističkih kompanija i startapa, niša koju mi ciljamo, izuzimajući turističke agencije od kojih ćemo imati neuporedivo bolju ponudu, nije naročito opterećena direktnom konkurencijom.

Podaci o turama i destinacijama čine nas boljima od konkurencije. Osim što pružamo više informacija koje korisnik želi, struktura i organizovanost podataka omogućavaju nam da korisnicima pružimo pretrage i uporedbe aranžmana po mnogo više parametara – drugim riječima, najmoćniji search engine u industriji.”


268324793198328a4f46b44024ca4f98-original.png

 

Pola godine od ideje do uspjeha

 

TourVia.Me čine tri inženjera: Miloš Mrdović, Bojan Ćinćur i Dražen Žujović, te jedan dizajner: Miroslav Boljević, a Bojan napominje da im velika pomoć stiže i od prijateljice Seke koja već duže od pet godina radi za jednog od najvećih crnogorskih turoperatora. Zanimljivo je da je od prve zamisli do sadašnjeg uspjeha proteklo jedva malo više od pola godine.

 

Svi smo već odavno čitali o startapima i smišljali ideje. Uspješne priče iz regije pokazale su nam da je i odavde moguće krenuti i napraviti nešto veliko”, priča Bojan. “U Crnoj Gori je bogata turistička ponuda. Turističke agencije svakodnevno nas bombarduju reklamama o turističkim aranžmanima. Dražen je odavno zapazio da je način na koji se prikazuju informacije o aranžmanima neefikasan. Prije nekih pola godine pozvao nas je i predstavio potencijalno rješenje tog problema. Ideja nam se svidjela, vidjeli smo da tu postoji dosta prostora za startap. Zatim smo zajedničkim istraživanjem došli do poslovnog modela i efikasnijeg načina prikazivanja informacija.”

Zanimalo nas je na kakve su teškoće naišli u toku razvoja i realizacije ideje. “Najveći je problem što se nekako moraju platiti stan i hrana”, kaže Bojan uz smiješak i pojašnjava kako su od četiri utemeljitelja dvojica zaposlena na fakultetu, a dvojica su freelanceri, što znači da niko od njih nije mogao posvetiti sve svoje vrijeme startapu. “Uz to, činjenica da nas četiri foundera živi u tri grada najveći je razlog za malo sporiji tempo rada.”

Nama se ipak ne čini da projekt sporo napreduje – kako bi im tek išlo da se mogu posvetiti samo njemu, sva četvorica na istom mjestu?

1491718_10152161308269796_863195524_n.jpg

 “Institucionalna podrška još uvijek ne postoji, a pravni okvir nije prilagođen visokotehnološkim startupima.” Ćinćur ipak navodi dva entiteta koja promovišu priče o startapima: nevladinu organizaciju Digitalizuj.Me i kompaniju doMEn, koja je crnogorske domene učinila in adresama firmama i organizacijama širom svijeta. Bojan dodaje kako će i oni pokušati da doprinesu stvaranju startap zajednice i edukaciji budućih startap foundera.

TourVia-Me-paper-pressed-Custom.jpg

Hrvoje Šarić i Željka Tihomirović za bug.hr

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti