Zaštićena morska područja Platamuni, Katič, Stari Ulcinj

Zaštićena morska područja, kao i područja preventivne zaštite značajan su element cjelokupne ambijcije Crne Gore u ostvarivanju svoje misije kao ekološke države. Briga o područjima koja zahtijevaju posebnu pažnju, kao i briga o cjelokupnom životnom ambijentu i prirodi, prioriteti su koje naša zemlja stavlja u prvi plan, trudeći se da ih zaštiti i očuva za buduće generacije.

Očuvanje prirode i zaštita životne sredine su, pored države, zadatak i njenih građana. Ohrabruje činjenica da raste broj onih koji se uključuju u aktivnosti kojima se ostvaruje navedeno, što je dodatni podsticaj da zajednički radimo i pokažemo da Crna Gora zaista jeste ekološka država.

Za jedinu na svijetu!
Naša je, čuvajmo je

 

Platamuni

 

U predjelu upečatljivog mediteranskog područja crnogorske obale, ističe se istureni rt – Platamuni. Zaštitom ovog reona, koji se prostire na oko hiljadu hektara, obezbijeđeni su uslovi za opstanak i dugoročnu zaštitu velikog broja životinjiski i biljni vrsta, kao i njihovih staništa. Obuhvatajući Krimovicu, Zagoru i Glavatičiće, park prirode Platamuni je jedistven dio crnogorske obale, karakterističan po razvnovrsnosti živog svijeta i upečatljiv po svom živopisnom i očaravajućem izgledu.

Da je ovo područje zaista posebno i vrijedno zaštite, potvrđuje i prisustvo zaštićene vrste morske trave, Posidonia oceanica. O važnosti ove endemske vrste najbolje govori njeno neslužbeno ime – pluća Mediterana.

Ova vrsta morske trave nije usamljena, već joj društvo prave brojne druge sorte algi, korala, morskih ježeva, školjki, rakova i riba, koji svi skupa područje Platamuna čine jednim zadivljujućim mjestom koje vrvi od života.

Kopneni dio Platamuna nije ništa manje interesantan od morskog. Na njemu obitavaju vrste i formirana su staništa visoke reprezentativnosti, poput drvenaste mlječike (Euphorbia dendroides), endemskih vrsta iz roda Limonium, termomediteranskih prepustinjskih žbunjaka i jednogodišnjih vegetacija pokretnih morskih obala.

 

Katič

 

U predjelu petrovačke obale, na svega nekoliko stotina metara od predivne pješčane plaže, nalaze se dva lako uočljiva i prepoznatljiva ostrva – Mali i Veliki Katič. Veliki Katič, dominantna ostrvska struktura koja morski pejsaž ovog dijela crnogorske obale čini nezaboravnim, oduvijek je bio predmet divljenja i posebne pažnje. Mali Katič, poznatiji kao Sv. Neđelja, zasebno je ostrvo koje ovu fantastičnu prirodnu kompoziciju čini dodatno zadivljujućo.

Područje Katiča je stavljeno pod zaštitu prvenstveno zbog vrijednih staništa i vrsta na kopnu i u moru, ali i radi očuvanja njegove ljepote i posebnosti. Kako zaštita predstavlja samo prvi korak, o posebnosti ovog područja vrijedi reći nešto više. Sa preko2500 hektara površine, ovo područje uključuje značajna staništa zaštićene morske trave murave (Posidonia oceanica), kao i Platamuni. Uz to, oko ostrvskih struktura su formirana druga staništa rijetkih i zaštićenih biljnih i životinjskih vrsta, što ovaj prostor čini impozantnim eko-sistemom.

Zaštičeno područje Katiča podijeljeno je u tri zone, od koje je svaka karakteristična po svojoj veličini, prostoru i prirodi. Te zone zajedno čine prostor vrijedan svake pažnje, što je i formalno uobličeno.

Stavljanjem Katiča pod zaštitu učinjen je značajan potez u njegovom, dok je ovo područje ostavljeno na uživanje kako jedinkama koje ga nastanjuju, tako i posjetiocima koji cijene izuzetna djela prirode.

 

Stari Ulcinj

 

Iako je asocijacija na gusarski grad i predmet mnogih legendi, Stari Ulcinj je uz to postao i značajno zaštićeno morsko područje. Na prostranstvu od preko devet stotina hektara, Stari Ulcinj je reon zadivljujućeg biodiverziteta, što je bio i razlog njegovog stavljanja pod zaštitu. 

Spajajući kopneni i morski dio, Stari Ulcinj je primjer raznovsnosti i sklada različitih prrirodnih formacija, oko kojih su izgrađena staništa brojnih vrsta biljnog i životinjskog porijekla. Takvog karaktera i nezaboravnog izgleda, područje Starog Ulcinja će nesumnjivo biti bitna tačka na mapi onih područja kojima je zadovoljstvo posvetiti pažnju. 

Sve čari zaštićenog područja Stari Ulcinj tek treba da budu u potpunosti otkrivene i zabilježene. Zvaničnom zaštitom je dodatno istaknuta njegova važnost, zbog čega će ova divna mediteranska zona, dodatno popularizovana romantičnim pričama o Ulcinju, zaslužiti pažnju koja joj pripada.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti