Besplatni udžbenici

Besplatni udžbenici

 

Kao i prethodnih godina Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, u saradnji sa Ministarstvom prosvjete ove školske godine je obezbijedilo besplatne udžbenike za učenike/ce romske i egipćanske populacije koji polaze u I, II i III razred osnovnih škola.

Na području Budve, najveće naselje u kome su smješteni pripadnici ovih manjina, je takozvana Palestina, nadomak Jaza, gdje je smješteno oko 50 porodica.

Za ovu godinu je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava opredijelilo sredstva u iznosu od 55.000 eura. Udžbenici će biti nabavljeni i distribuirani početkom septembra preko osnovnih škola u kojima su registrovana djeca romske i egipćanske populacije. Ova aktivnost se sprovodi u skladu sa Strategijom za unaprjeđenje položaja Roma i Egipćana u Crnoj Gori i planirana je Akcionim planom za sprovođenje Strategije za 2013. godinu.

 

Napominjemo da je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i ove godine obezbijedilo sredstva za stipendiranje svih srednjoškolaca (75) i studenata (9) RE populacije u iznosu od 75.000 eura. Kao i prethodnih godina stipendije će se realizovati preko Instituta za socijalnu inkluziju koji pored isplate stipendija srednjoškolcima i studentima pomaže u nastavi i prati njihov uspjeh.

Raduje povećanje broja upisane djece romske i egipćanske populacije u odnosu na prethodne godine, a ovom akcijom se pomažu u materijalnom, odnosno finansijskom smislu porodice u cilju pospješivanja školovanja djece iz ove populacije. 

 

 

 

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti