Tužilaštvo istražuje da li su "humanisti" bili humani ili pohlepni

Istražitelji Specijalnog tužilaštva intezivno istražuje kako je iz opštinske kase prije godinu i po, dan prije nego što je Opština raskinula ugovor sa NVO Liga humanista, toj nevladinoj organizaciji isplaćeno 82 hiljade eura. Posebno ih zanima zbog čega nije uložen prigovor na rješenje javnog izvršitelja o prinudnoj naplati sporne sume, već je dozvljeno da novac bude isplaćen. Ispitani su govoto svi glavni akteri ove sporne isplate, a nezvanično saznajemo da se njihovi iskazi potpuno razlikuju, odnosno da su mnogi od njih međusobnu uprli prste jedni u druge.


Nova gradska uprava,podnijela je krajem jula prošle godine Specijalnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv nekadašnjeg gradonačelnika Budve Srđe Popovića, predstavnika sarajevske NVO „ Internacionalna liga humanista“ Slavka Dašića, te odgovornih osoba u Opštini Budva, zbog sumnje da su zloupotrijebili službeni položaj i omogućili da se sa opštinskog računa nezakonito naplati 82 hiljade eura, navodnog duga prema toj sarajevskoj NVO.


Sarajevska Internacionalna liga humanista, odnosno njena kancelarija u Budvi, na čijem je čelu bio Dašić, prinudnim putem je prije godinu sa računa Opštine „skinula“ 82.188 eura, na ime navodno neisplaćenih obaveze Opštine za rad kancelarije te NVO od 2010, pa do 2016.


Lokalna uprava, ugovorom koji je prije deceniju zaključio tadašnji gradonačelnik Budve Rajko Kuljača sa predstavnikom Lige humanista, se obavezala da predstavništvu te NVO u Budvi mjesečno za rad i zakup kancalerije koje su se nalazile u zgradi „Zeta filma“ , plaća hiljadu eura.
Prinudna naplata događa se u vrijeme kada gradom upravlja Popović, koji je inače davne 2007. bio predstavnik Lige humanista, koja je tada,uprkos oštrom protivjenju dijela javnosti, dodijelila nagrade lideru i tadašnjem potpredsjedniku DPS Milu Đukanoviću i Svetozaru Maroviću za, kako su tada naveli ”doprinos mirnom osamostaljivanju Crne Gore i izdvajanju iz državne zajednice sa Srbijom”.

 

foto: Jugoslav Belada

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti