Prof. Rade Ratković: Crna Gora bira biznis nekretnina umjesto razvoja turizma

Crna Gora se koncentrisala na vašarski turizam, a to nije dobro i ne daje rezultate koje ova sve privačnija turistička destinacija može da realizuje, kaže dekan Fakulteta za biznis i turizam iz Budve Rade Ratković.

“Najbolji primjer možemo vidjeti u Budvi. Imamo dobre restorane, a u njima svjedoci smo gost naručuje riblju čorbu sa dvije kašike ili salatu od hobotnice sa tri viljuške. To znači da imamo goste kakve smo tražili, a da ponuda je upravo onakva kakva je tražnja. Kada je u pitanju Boka Kotorska, jasno je da smo je pretvorili u turizam niske potrošnje. Napravili smo vašarsku ponudu. Dobijamo goste koji to vole, kojima ne smetaju buka, svi ovi cirkusi i gužva i oni, u zamjenu za to, očekuju niske cijene. Dok se to ne promijeni u smislu kvalitativnog razvoja i u skladu sa Master planom, mi ćemo gubiti turizam”, tvrdi Ratković, dodajući da u Boki ima i svijetlih primjera.

Konstatuje da nam prijeti opasnost da počnemo da gubimo klijentelu “ako ne budemo vodili računa o buci, prekomjernoj gradnji, gužvi i sve učestalijoj pojavi pravog saobraćajnog kolapsa”.

“Uz blagoslov vlasti, napreduje izgradnja stanova i nekretnina. To je takozvani biznis nekretnina, a on je direktno suprotan razvoju turizma”, zaključuje Ratković.

 

izvor: Bankar.me foto: Jugoslav Belada

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti