Budva je dobila Interaktivni centar koji morate posjetiti

U Budvi je danas, u okviru projekta "Budva Zero Waste City", otvoreno jedinstveno mjesto na crnogorskom primorju na kojem će posjetioci moći da uče o ekologiji – Interaktivni centar. Kroz Interaktivni centar posjetioci će se upoznati sa otpadom kao problemom današnjice, izazovima i načinima njegovog rješavanja, a sve to na zanimljiv i prijemčiv način.


Pored Interaktivnog centra, projekat „Budva Zero Waste City“ nastoji da kroz brojne aktivnosti uključi građane i relevante partnere u rješavanje problema otpada, i to kroz smanjenje otpada i povećanje reciklaže. Tome će doprinijeti i inicijativa „Uhvati čist talas“, koja počinje sledeće sedmice, sakupljanjem ambalažnog otpada na više od 40 plaža budvanske rivijere.
"Otpad je problem koji se ne može riješiti u jednoj godini ili jednom inicijativom. Za rješavanje ovog problema potrebna je uključenost svih sektora: države, lokalnih samouprava, kompanija, nevladinih organizacija, građana. Samo kroz partnerstva možemo napraviti vidljive, dugoročne i održive pozitivne promjene za životnu sredinu", rekla je Magdalena Miljanić, direktorica NVO Eko centar Budva, koja uz podršku Coca-Cola Sistema i Coca-Cola fondacije realizuje projekat “Budva Zero Waste City”.


Predsjednik Opštine Budva Marko Carević poručio je da svi zajedno moramo podići svijest građana kroz edukaciju i iniciranje promjena ponašanja. “Recikliranje je važan segment tretiranja otpada i krajnji je čas da i mi prilagodimo svoje navike ovom procesu. Izbacivanje jednokratne plastike će se uskoro pokazati kao neophodan korak. Opština Budva kao turističko mjesto, grad ubrzanog ekonomskog razvoja, mora biti inovator i pronalaziti rješenja za efektivno, trajno i održivo upravljanje otpadom“, rekao je Carević.


Direktor JP Morsko dobro Predrag Jelušić kazao je da Budva čini 50 odsto turističkog prometa Crne Gore, zbog čega je logično da dobre ekološke stvari kreću iz turističke prijestonice. "Drago mi je što već drugu godinu sarađujemo sa kompanijom Coca-Cola HBC Crna Gora, sa kojom smo prošle godine realizovali inicijativu „Uhvati čist talas“ i što je ovaj projekat samo nastavak i širenje jedne dobre saradnje. Takođe, važna nam je i podrška zakupaca plaža koji si pristali da primjenjuju ekološke standarde. Vjerujemo da će se ova inicijativa širiti i van Budve, te da ćemo u narednom periodu imati još mjerljive rezultate. Interaktivni centar u Budvi je mjesto koje će svakako doprinijeti edukaciji građana. Ovaj projekat je, dakle, već na samom početku dobio simpatije svih, vjerujem da će tim tempom i nastaviti, te da će Budva postati zero waste grad", kazao je Jelušić.


Generalni direktor Direktorata za praćenje turističkih tokova i prometa u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Armend Milla rekao je da je projekat od suštinskog značaja za čitavu Crnu Goru. "Upravljanje otpadom je od krucijalnog značaja za turističke destinacije poput Budve. Zero Waste je budućnost i očekujemo da će Budva postati baš takva u narednih nekoliko godina. Zato nas raduje edukacija, kako za građane, tako i za turiste, koja je planirana ovim projektom, jer gostima prvi dojam o našoj zemlji treba da bude čista destinacija. Nadam se da će ova inicijativa proširiti i na druge gradove", naveo je Milla.


Interaktivni centar nalazi se parku Stefan Mitrov Ljubiša, na Slovenskoj obali i otvoren je svakog dana od 10 do 22 sata.
Projekat “Budva Zero Waste City” nadogradnja je brojnih dosadašnjih aktivnosti Coca-Cola Sistema u Crnoj Gori, odnosno prošlogodišnje kampanje "Uhvati čist talas" u okviru koje će se i ovog ljeta sakupljati plastika i limenke na plažnim barovima u Budvi.
U okviru projekta JP Komunalnom Budva donirano je 30 kanti za odlaganje plastike, a u narednom periodu Budva će dobiti i "pametne klupe".
Budva Zero Waste City volonteri sprovode i edukaciju u okviru koje posjećuju budvanska domaćinstva i edukuju građane o važnosti selekcije otpada i reciklaže

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti