Infofest 2019: Tim Codingo pobjednik HAKATONA „Neka dostupno bude i korisno“

Pobjednik prvog Hakatona „Neka dostupno bude i korisno“ na temu otvorenih podataka je tim Codingo za aplikaciju open Montenegro i oglakšavanje poslovnog ambijenta i nagradnog čeka od 1.500 eura.

Drugo mjesto osvojio je tim Data desing, aplikacija za upotrebu informacija koje se odnose na NVO sektor i unapređenje ambijenta za nevladin sektor, čije je rješenje zavrijedilo nagradu od 1.200 eura.

Tim okupljen oko imena MSSS završio je takmičenje na trećem mjestu za web aplikaciju za digitalni turizam i osvojio 800 eura.

Nagrade pobjednicima na prvom Hakatonu na temu otvorenih podataka u Crnoj Gori uručila je ministarka javne uprave, Suzana Pribilović.

Na Hakatonu se od 3.do 5. oktobra u okviru Infofesta 2019, takmičilo šest timova Codingo, MSSS tim, Terminal 5, NAEMI, Data design i Globus tours u kreiranju aplikacija koje bi dostupne podatke učinile korisnim javnoj upravi, privredi i/ili građanima.

Odluku o nagradama donio je tročlani žiri u sastavu Milena Đukanović, Elektrotehnički fakultet, Bojana Bajić, Ministarstvo javne uprave i Nada Rakočević, Privredna komora Crne Gore.

Hakaton su organizovali Ministarstvo javne uprave i Privredna komora Crne Gore u okviru projekta "odeon" finansiran kroz INTERREG Mediteranski program 2014-2020.


Projekat odeon pripada horizontalnim projektima i sprovodi se u okviru Programa Mediteran, prioritetna osa 1 - društvo i kreativnost (social&creative). Osnovni cilj Projekta je da stvori novi model upravljanja na osnovu korišćenja otvorenih podataka, a u skladu sa strategijom jedinstvenog digitalnog tržišta. Odeon pruža priliku da se privatne kompanije stimulišu da rade na aplikacijama i uslugama koristeći resurs otvorenih podataka. Na osnovu rezultata projekta HOMER, na koji se odeon i oslanja, očekuje se da bude stimulisana potražnja za podacima boljeg kvaliteta, s jedne strane, i da se omogući privatnim akterima da razviju aplikacije i usluge koristeći otvorene i velike podatke. Ovi podaci bi trebalo da budu od posebnog značaja za MSP, istraživače, ali i za građane, a javne institucije bi trebalo da služe kao platforme koje omogućavaju razvoj teritorija koje obuhvataju. Privredna komora Crne Gore je partner, a Ministarstvo javne uprave pridruženi partner na projektu odeon.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti