Koncert budvanske flautistkinje Ksenije Franeta

U četvrtak 9. maja, u 20 časova u Modernoj galeriji „Jovo Ivanović“ (JU Muzeji i galerije Budve) će se, u našem Starom gradu, održati koncert mlade budvanske flautistkinje Ksenije Franeta. Klavirska pratnja na koncertu Kseniji Franeta biće Ana Mihaljević i Sofia Sindik Bubanja.


Ksenija Franeta svoje muzičko obrazovanje započinje u Školi za osnovno muzičko obrazovanje u Budvi u klasi prof. Ane Brajak. Godine 2015. upisuje Srednju muzičku školu u Tivtu u klasi prof. Brune Matijević, a završava je kod prof. Žane Lekić. Dobitnica je brojnih prvih i drugih nagrada u solo kategoriji i kategoriji za kamernu muziku na državnim i međunarodnim takmičenjima. Imala je mnogo nastupa, od kojih se ističe Popodnevni koncert klasične muzike 1. januara 2019, gdje je solistički nastupila sa Revijskim orkestrom Crne Gore, pod dirigentskog palicom prof. Radovana Papovića. Tokom svog školovanja usavršavala se kod eminentnih i svjetski poznatih profesora iz Evrope. Neka od zvučnih imena su: Ljubiša Jovanović, Marina Nenadović (Srbija); Milena Lipovšek, Alenka Zupan, Nataša Paklar Marinković, Matej Zupan (Slovenija); Dejan Gavrić (Njemačka); Felix Renggli (Švajcarska); Luisa Sello, Alberto Busettini (Italija).

 


Ana Mihaljević je nižu i srednju muzičku školu završila u Kotoru, a diplomu je 2003. godine stekla na Muzičkoj akademiji na Cetinju, u klasi istaknutog pijaniste i profesora Borisa Kraljevića. Dobitnik je prvih nagrada na državnim takmičenjima 1999. i 2001. godine. Predstavljala je Crnu Goru na Susretima muzičara jugoistočne Evrope u Sarajevu, 2002. Nastupala je u svim koncertnim salama u Crnoj Gori, a ističu se koncerti na Zimskim i Ljetnim danima muzike u Herceg Novom, Crnogorskom narodnom pozorištu u Podgorici, Dvorcu kralja Nikole u Baru, crkvi Sv. Duha u Kotoru. Tokom 2011. godine nastupila je sa violinistom Vujadinom Krivokapićem u prestižnoj sali Haus der Musik u Beču, kao i na festivalu NIMUS u Nišu. Djeluje i kao profesor klavira u muzičkoj školi „Vida Matjan” u Kotoru.

 

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti