Poboljšanje životnog standarda zdravstvenih radnika prioritet

Osnivanje Komore medicinskih sestara, babica i tehničara, Ministarstvo zdravlja uvrstilo je u Predlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti, koji se sada nalazi na javnoj raspravi. Osnivanjem Komore doprinijeće se poboljšanju uslova za obavljanje profesije, zaštiti profesionalnih interesa, unapređenju zdravstvene etike, a samim tim i unapređenju kvaliteta zdravstvene zaštite, najavio je ministar zdravlja dr Kenan Hrapović, otvarajući treću Regionalnu konferenciju medicinskih sestara i babica, koja se danas i sjutra održava u Podgorici.

On je istakao da je utvrđena i Lista regulisanih profesija, što će omogućiti da crnogorske medicinske sestre i babice imaju iste mogućnosti kao i njihove kolege iz zemalja EU.

- Ministarstvo zdravlja, u saradnji sa Udruženjem medicinskih sestara i tehničara Crne Gore, svojim aktivnostima, nastoji da unaprijedi vašu profesiju primjenom politike za dugoročno obezbijeđenje zdravlja populacije. Pored povećanja zarada, koje je obezbijedila Vlada Crne Gore i koje će imati za rezultat, ubjeđen sam, obostrano zadovoljstvo, i zaposlenih u zdravstvenom sistemu Crne Gore sa jedne i Vlade Crne Gore kao poslodavca sa druge strane, uzimajući u obzir zahtjeve reprezentativnih sindikata – potpisnika Granskog kolektivnog ugovora, kao i realne i moguće finansijsko izdvajanje države, nastojaćemo svi zajedno, da boljom organizacijom rada, planiranjem, racionalnom potrošnjom sredstava, stvorimo mogućnost finansijskih preraspodjela u sistemu, koje će se reinvestirati u razvoj tehnologije, ali i za poboljšanje materijalnog statusa zaposlenih. Sve ćemo uraditi, što je u granicama objektivnim finansijskih mogućnosti države i zakona, da se u bližoj perspektivi taj status još više popravi, poručio je ministar Hrapović.

On je naglasio da bez adekvatne zdravstvene njege, kao integralnog dijela zdravstvene zaštite, nema unapređenja zdravlja, pravilne prevencije bolesti i brige o fizički, mentalno i socijalno oboljelim licima svih uzrasta, kako u porodici tako i u zajednici i zdravstvenim ustanovama.
- Posebnu važnost sestre imaju u liječenju onih koji su onesposobljeni, a još značajniju ulogu imaju u trenucima života kada nam je topla ljudska riječ najpotrebnija. Naše sestre su to shvatile, tako da je crnogorsko sestrinstvo krenulo krupnim koracima da razvija i unapređuje zdravstvenu njegu. Sve ovo se, a vi to znate najbolje, može postići samo adekvatnim obrazovanjem, nadogradnjom znanja i stučnim usavršavanjem. Samo takva, najbrojnija populacija u zdravstvu, ima snage da iznese teret odgovornosti tokom reforme zdravstva u Crnoj Gori. Zbog toga smo svi ponosni i zahvalni vama pripadnicima ove profesije. Crnogorske medicinske sestre i babice se u kontinuitetu usavršavaju i konstantno unapređuju i dograđuju svoje znanje i sposobnosti. Od oko tri hiljade medicinskih sestara i tehničara, koliko ih je zaposleno u crnogorskim zdravstvenim ustanovama, određeni broj njih je nastavio obrazovanje, kojim su stekli zvanje visoke medicinske sestre. Među njima danas imamo i magistara i doktora nauka, rekao je ministar Hrapović.
On je naglasio da će država, pored poboljšanja životnog standarda zaposlenih, nastaviti u kontinuitetu da radi na obezbjeđivanju optimalnih uslova za rad u zdravstvenim ustanovama, kroz rekonstukciju i modernizaciju objekata i nabavku medicinske opreme.

Predsjednica Udruženja medicinskih sestara i babica Crne Gore Nada Rondović, istakla je da je ova nacionalna asocijacija, kroz svoj desetogodišnji rad, uključivanjem u rad Evropske asocijacije medicinskih sestara i zahvaljujući saradnji sa Norveškom asocijacijom medicinskih sestara, steklo zavidno znanje i iskustvo vezano za izazove koji se nameću državama koje pristupaju Evropskoj uniji, kada je u pitanju obrazovanje i rad medicinskih sestara i babica.
- Savremeno svjetsko i evropsko sestrinstvo je razvijeno, usklađeno i organizovano, jedinstvenog okvira obrazovanja, kvalifikacija, djelokruga rada, kompetencija i načina stručnog usavršavanja. Tako uređena sestrinstva u razvijenim zemljama su punopravne članice međunarodnih strukovnih asocijacija i sa pravom kreiraju i razvijaju globalnu politiku sestrinstva i ravnopravno učestvuju u zdravstvenim politikama, kazala je Nada Rondović.
Ona je ocijenila da danas sestrinstvo treba da ima jedinstvenu profesionalnu samostalnost, kako bi se iskazalo sve ono što medicinske sestre kroz zdravstvenu njegu pružaju pojedincu i cjelokupnom društvu.
- Medicinske sestre treba da ostanu fokusirane na modernizaciju osnovnih zdravstvenih usluga, stvaranje najboljeg modela i implementaciju nacionalnih kliničkih programa zdravstvene njege, kao i na efikasnost i efektivnost u radu, naglasila je Nada Rondović.

Konferencija, koju organizuje Nacionalno udruženje medicinskih sestara, pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja, pored crnogorskih okupila je predsjednike i članove nacionalnih udruženja sestara i udruženja babica država regiona Srbije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine , Republike Srpske , Makedonije i Albanije, kao i Norveške organizacije sestara.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti