Poljski mediji: Crna Gora destinacija čija ljepota oduzima dah

Poljski ugledni nedeljnik „Gazeta“ preporučio je Crnu Goru kao destinaciju čija ljepota oduzima dah, a koju pored već poznate obale čine i nacionalni parkovi i planine, koje zauzimaju veći dio zemlje.

Autorka članka, Malgorzata Kubalska, posebnu pažnju je posvetila nacionalnim parkovima Lovćen, Skadarsko jezero, Prokletije, Biogradska gora i Durmitor.

„Na svega šesdeset kilometara udaljenosti od Podgorice, nalazi se Lovćen, u kom se ukrštaju mediteranska i kontinentalna klima, što je doprinijelo stvaranju jedinstvene flore. Ovo je mjesto koje je često nezaobilazno na putu za Kotor. Na jednom od najviših vrhova parka i samog planinskog vijenca - Jezerskom vrhu - nalazi se mauzolej vladike Petra II Petrovića Njegoša, odakle se pruža predivan pogled, između ostalog, baš na Bokokotorski zaliv“, navodi se u tekstu.

 

 

Ljubiteljima prirode Kublaska preporučuje da posjete i Nacionalni park Skadarsko jezero.

„Ovo veoma impresivno najveće jezero Balkanskog poluostrva proglašeno je nacionalnim parkom 1983. godine. Najpopularniju turističku atrakciju ovog predjela predstavlja krstarenje po jezeru, tokom koga možete posmatrati zanimljive biljne i životinjske vrste, uključujući pelikane, kormorane, kornjače i razne vodene biljke“, piše u članku.

U nastavku teksta, autorka preporučuje posjetu Prokletijama koje su, kako navodi, jedan od najstarijih masiva u Evropi koji poslednjih godina privlači sve više posjetilaca.

„U parku se nalazi i najviši planinski vrh u Crnoj Gori - Zla Kolata (2534 mnv), kao i šarmantna dolina Grebaje, odakle vodi većina pješačkih i planinarskih staza“, navodi Kublaska.

Kao čarobna mjesta u Crnoj Gori ona opisuje i nacionalne parkove Biogradska gora i Durmitor.

„Biogradska gora je, uz Bjalovješku šumu u Poljskoj, jedna od nekoliko prašuma u Evropi, dok se Nacionalni park Durmitor nalazi na UNESCO listi svjetske baštine. Za ime parka se smatra da vodi porijeklo od italijanske riječi "dormire" (spavati), kao i od keltske riječi "dur mi tor" (voda iz planine)“, piše Kublaska.

Ove zime crnogorske ski centre posjetio je i čuveni poljski vlogger, Karol Werner, koji se može pohvaliti da je Crnu Goru upoznao u svim godišnjim dobima. Ipak, po njegovom mišljenju, najljepši dio Crne Gore za njega je Durmitor, gdje je započeo ovogodišnju pustolovinu. Vrhunac ovogodišnje avanture za njega je bilo iskustvo Via Ferrate na Durmitoru.

Karol je na vlogu, koji možete pogledati ispod , detaljno i slikovito prikazao ponudu crnogorskih zimskih centara Kolašina i Žabljaka.

PODIJELI

Media

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti