Za turistički prihod od tri milijarde eura potrebno nam je još mnogo hotela

Za turistički prihod od tri milijarde eura potrebno nam je još mnogo hotela

Prema postojećoj Strategiji za razvoj turizma do 2020. godine, Crna Gora na kraju tog perioda treba da prihoduje oko tri milijarde eura. To je ostvarivio i realno, ali je potrebno da se osnovni smještajni kapaciteti povećaju na 111.000 kreveta, kazao je za TVCG profesor dr Rade Ratković.

 

- Realnost tih ciljeva dolazi u pitanje, s obzirom da je gotovo stagnirala gradnja osnovnih smještajnih kapaciteta (hoteli) posljednjih sedam, osam godina, a da smo i dalje u ekspanziji komplementarnih kapaciteta (apartmani, kuće za odmor) koji bi po Strategiji trebalo ne samo da miruju već i da se smanje.

Ratković ističe da bi, prema prvobitnom strateškom planu razvoja turizma, Crna Gora do 2020. godine u turizmu trebalo da zaposli 32.000 ljudi i ostvari 39 miliona noćenja, ali podsjeća da “od toga trenutno nemamo ni deset”.

- Zato je upitno hoće li se ovi ciljevi, koji su tada bili realni, sada ostvariti, jer upravljački, menadžerski tokovi nisu dovoljno išli ka tome da stvore ambijent da se ti ciljevi ostvare. Restruktuiranjem smještajnog sektora, marketinškim integrisanjem malih hotela, preciznim evidentiranjem smještaja i organizovanjem uređenja turističkih mjesta, naša zemlja može ostvariti promet veći od milijardu eura. Na taj način turizam bi podstakao razvoj naše krhke ekonomije – zaključuje Ratković za TVCG.

izvor bankar.me

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti