Preduzetništvo u turizmu

Nakon uspješno realizovanih radionica u Andrijevici i na Zlatiboru, desetodnevnih mobilnosti u Španiji i Njemačkoj, u okviru projekta eMEETS (Enhancing Montenegrin & Serbian Entrepreneurship in Tourism), koji finansira Evropska unija kroz Erasmus + program, danas je u Budvi svečano otvoren dvodnevni Samit preduzetništva u turizmu i događaj za mlade, koji ujedno predstavlja i završnu aktivnost na ovom projektu.


Samitu su pored 44 učesnika iz Srbije i Crne Gore prisustvovali predstavnici partnerskih institucija na projektu: GEMS Educación en Andalucía iz Španije, GEA Koledža - Fakulteta za preduzetništvo iz Slovenije, Regionalne razvojne agencije Zlatibor, Regionalne razvojne agencije za Bjelasicu Komove i Prokletije iz Berana, Instituta modernih tehnologija iz Podgorice i Opštine Budva.

U svom obraćanju potpredsjednik Marković istakao je važnost sticanja međunarodnog iskustva posebno u turizmu, da opština prepoznaje značaj sistematske pomoći u promociji značaja edukacije mladih, poboljšanja položaja žena i stvaranja boljeg okruženja za privredni razvoj u Budvi, istakao je nekoliko značajnih koraka koje je Opština Budva napravila ka ostvarenju ovih ciljeva kao što su: uspješno implementirana dva Erasmus+ projekta i početak dva nova projekta za mlade (Kreativni Višegrad i ANIMUS), usvajanje Odluke o subvencioniranju poljoprivrednih proizvođača na teritoriji opštine i uskoro usvajanje Odluke u subvencionisanju ženskog preduzetništva.Samit je započeo veoma interesantnom prezentacijom o ključnim regionalnim kompetencijama i kako se one mogu iskoristiti u preduzetničkom poslovanju u turizmu, renomirane profesorice sa Univerziteta u Rotenburgu, Monike Bachinger.
Nakon toga usledio je motivacioni panel diskusija gdje su govornice bile žene sa uspješnim karijerama iz oblasti turizma: Aleksandra Kiković - Menadžerka programa u UNDP-iju, Snežana Vejnović - izvršna direktorica i vlasnica turističke agencije Talas Montenegro, Danica Kažanegra Gregović - direktorica turističke agencije Gulliver Montenegro, Ivana Vuksanović - pomoćnica Izvršnog direktora hotelske grupacije Budvanska rivijera, dr Ana Tripković Marković - Šef Kancelarije za evropsku saradnju i integracije, i profesor turizma.


Učesnici su imali priliku da čuju korisne informacije i savjete vezano za dalji razvoj njihove karijere u turizmu kao i da aktivno učestvuju u panel diskusiji.

Samit preduzetništva u turizmu i događaj za mlade održava se od 10 - 12. juna u hotelu Slovenska plaža.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti