×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 42

Crna Gora će 21. novembra biti domaćin “Kod.io Adria Gaming Tour”, najvećeg regionalnog turnira u “counter strike global offensive” (CSGO) u organizaciji Saveza elektronskih sportova Crne Gore (SESCG) i partnera iz regiona, u kome će učestvovati oko 150 timova iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije, Makedonije, Kosova i Albanije.

Nakon više od 10 godina, flamingosi su se vratili na Solila!
Prva triatlon trka “Challenge Budva”, u organizaciji  SRD "Road Runners Montenegro" i Opštine Budva održana je danas u Budvi.

U organizaciji SRD "Road Runners Montenegro" i Opštine Budva u nedjelju 11. oktobra u Budvi će se održati prvi triatlon na teritoriji našeg grada. Podržavajući ovakve sportske događaje, Opština Budva ima za cilj da podstakne zdrave stilove života kod mladih, popularizuje sport i kroz sportska takmičenja produži turističku sezonu u Budvi.

Festivali „Sterijino pozorje“ Novi Sad; „Međunarodni teatarski festival MES“ Sarajevo; „Borštnikovo srečanje“ Maribor; „Grad teatar“ Budva i „Sarajevofest – umjetnost i politika“ Sarajevo ustanovili su Nagradu „Hugo Klajn“ za rediteljsko životno djelo. Hugo Klajn je bio multitalentovan i veoma uspješan reditelj, profesor i psihoanalitičar. Kao doktor i učenik Sigmunda Frojda, dao je veliki doprinos razvoju psihoterapije u tadašnjoj Jugoslaviji. Bio je stalni reditelj Narodnog pozorišta u Beogradu i profesor režije na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu. Pisac je je temeljne knjige rediteljske umjetnosti „Osnovni problemi režije.“

Ministarstvo kulture upućuje poziv domaćim filmskim producentima da do 1. novembra 2020. godine prijave film (igrani, dokumentarni, animirani - preko 40 minuta) za izbor crnogorskog kandidata za 93. nagradu Američke akademije filmske umjetnosti i nauke – Oskar u kategoriji za najbolji međunarodni film (International Feature Film Award) za 2020. godinu

Juce je odrzan kup Crne Gore i ekipno prvenstvo u podvodnom ribolovu u Herceg Novom u sklopu kojeg se odrzao i memorijal Andrija Gazivoda u cast i sjecanje na nedavno tragicno preminulog podvodnog ribolovca.

Proslavljeni jugoslovenski i srpski košarkaš, NBA zvijezda , Vlade Dovac uživao je sinoć u provodu u Budvi.

Roj turista koji su posjetili Antaliju, turističko središte na turskoj mediteranskoj obali, dostigao je brojku od 1,5 miliona u osam mjeseci, a strani turisti dolazili su iz čak 162 zemlje.

Napokon je otkrivena stvarna veličina megalodona, enormno velikog predistorijskog morskog psa proslavljenog u holivudskim filmovima, piše Guardian.

Četiri meseca nam neprestano govore da moramo da peremo ruke i da održavamo fizičku distancu kako bismo pobedili korona virus.

Plivačkom i vaterpolu klubu Budva, ovoga puta za malo je izmaklo prvo mjesto na republičkom takmičenju Crne Gore ali po broju zlatnih medalja su bili neprikosnoveni.

Ljetnje prvenstvo Crne Gore u plivanju za 2020. godinu počelo je danas u Podgorici u organizaciji VPSCG na otvorenom olimpijskom bazenu SC “Morača”.

Green Home je u saradnji sa Savjetom potrošača – THINK (The Consumer Council – THINK) iz Danske sprovela istraživanje sastojaka kozmetičkih proizvoda koji su u širokoj upotrebi na tržištu. Istraživanju se, pored NVO Green Home, pridružila 41 država iz cijelog svijeta.

Luštica Bay dobio je novo arhitektonsko obilježje - svjetionik na zapadnom lukobranu u marini u Marina naselju u uvali Trašte, na tivatskom dijelu poluostrva Luštica. Jedinstveno arhitektonsko zdanje zvanično je otvoreno tokom vikenda, a objekat koji oblikom podsjeća na klasični stari svjetionik unikatna je građevina te vrste na Luštici i šire.

Britanski Daily Mail napravio je listu 20 najljepših lučkih gradova na svijetu koji se ponose i predivnim rivama. Jedna od pozicija dodijeljena je Crnoj Gori, odnosno Kotoru koji je uvršten u najljepše svjetske luke.

Putnici su odavno pobjegli sa kruzera. Oko 100.000 članova posada moraju i dalje da se ostanu na palubama ovih luksuznih brodova.

Ove godine kreće "Adria Tour" - teniski spektakl, u organizaciji fondacije Đoković, koja će okupiti najbolje svjetske tenisere na turneji balkanskim gradovima.

Imajući u vidu trenutna naučna saznanja o novom koronavirusu (SARS-CoV-2), svako naglo popuštanje mjera prevencije, a posebno mjera fizičkog distanciranja, imalo bi višestruko multiplikovane efekte kako po obolijevanje tako i po umiranje. To je saopšteno iz Ministarstva sporta.

Nakon višenedeljnog karantina jedna od zemalja najpogođenijih koronavirusom najavila popuštanje mjera opreza

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti danas je na sjednici, kojom je predsjedavao predsjednik Milutin Simović, dalo saglasnost na izmjene naredbi Ministarstva zdravlja kako bi bio omogućen postepeni početak sportskih aktivnosti i to najprije individualni treninzi bez kontakta, zatim treninzi u grupama i konačno organizovanje takmičenja.

Iskoristili smo lijepe dane da snimimo par kadrova naše lijepe obale. Pogledajte:

Zbog pandemije koronavirusa većina svjetskih plaža je zatvorena za javnost. Uz pravila o socijalnom distanciranju mnogi strahuju da će ove godine biti nemoguće uživati u tradicionalnim ljetnjim radostima poput kupanja i sunčanja.

Italijanski tenor Andrea Bočeli nastupiće na katolički Uskrs, u nedelju, 12. aprila u 19 časova, u Milanskoj katedrali. Iako će katedrala biti prazna, njegov glas će se čuti širom svijeta, putem YouTube prenosa ovog nastupa uživo

Pored makar jednog rečnika starih izraza iz Boke i Paštrovića svjedoci smo da ovdje u ovim selima još primorci znaju reć' da idu "u brdo", kad' idu "gore" u svoja sela podno brda - a između neba i mora.

Nacionalna turistička organizacija Crne Gore, objavila je novi destinacijski spot namijenjen promociji na društvenim mrežama „Montenegro - Destination 4 all seasons”- “Crna Gora-destinacija za sva godišnja doba”.

Umjetničke fotografije Kineskinje Xiao Yang, rodjene u Pekingu, ukras su stranica velikog broja magazina, novina i knjiga, kao što su Photographic Travel Magazine, N-Photo, Travellers, Beijing Review i mnogi drugi.

Institut za javno zdravlje objavio savjete:

Dana 15.03.2020. godine održan je hitni sastanak Opštinskog tima za zaštitu i spašavanje Opštine Budva imajući u vidu potencijalnu ugroženost Crne Gore od pojave i širenja koronavirusa.

U uvali kod Rafailovića lijepo vrijeme bez kupača iskorištava bivši šampion Aleksandar Petrović da bi uvježbao svoje trikove. Pogledajte mastorije uhvaćene objektivom našeg Jugoslava Belade:

Epidemiolozi već nedeljama upozoravaju da će novi virus po svemu sudeći zaraziti 70% stanovništva Njemačke. Odlučujuće pitanje je u kom vremenskom okviru će se to desiti. Ako se virus bude neobuzdano širio, oboljeće istovremeno tako puno ljudi da će bolnice biti prepune a medicinska njega će doživeti slom. Stoga napori nemačke vlade i službi sada ciljaju ka tome da se talas infekcije rastegne što je duže vremenski moguće.

Ministarstvo zdravlja naredilo je, na osnovu člana 55 stav 1 tač. 2, 4 i 9 Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti („Službeni list CG“, broj 12/18), preduzimanje privremenih mjera za sprečavanje, unošenja u zemlju, suzbijanje i sprečavanje prenošenja korona virusa.

Institut za javno zdravlje predložio je Nacionalnom koordinacionom tijelu sprovođenje dodatnih mjera koje su u ovom trenutku adekvatne situaciji i epidemiološkom nivou rizika od importacije i širenja virusa među stanovništvom Crne Gore.

U okviru kampanje „Živimo kulturu“, koju već drugu godinu realizuje Ministarstvo kulture, nastavljamo sa predstavljanjem stvaralaca čiji je rad podržan na drugom konkursu programa „Kreativna Crna Gora”. Od trinaest projekata, po konceptu i interesovanju van naših granica, izdvaja se „Bleak Faith - Forsaken” (Sumorna vjera: Odbačeni), crnogorski projekat ICT-a, prvi ove vrste u oblasti razvoja video igara kod nas. DEMO ove video igre već je fascinirao široku svjetsku gaming scenu, a kreatori koncepta su programer iz Podgorice Mirko Stanić i njegov brat Mišo Vukčević.

Satelitski snimci pokazuju drastičan pad nivoa zagađenja iznad Kine koje je "barem djelimično" izazvano smanjenjem privredne aktivnosti zbog korona virusa, objavila je američka svemirska agencija NASA.

Dan nakon što je u Zagrebu detektovan prvi pacijent zatražen koronavirusom, ulice grada su kao poharane!

S obzirom da je Republika Italija saopštila da je u poslednja 72 časa (u periodu između 22. i zaključno sa 24. februarom) registrovala skok sa 4 na 230 registrovanih slučajeva infekcije novim koronavirusom Institut za javno zdravlje Crne Gore je sproveo brzu procjenu rizika po zdravlje stanovništva Crne Gore i izdao niz preporuka.

Glavna gradska arhitektica Ana Samardžić dala je saglasnost na idejno rješenje otvorenog sportsko- rekrativnog igrališta u bečićkom naselju Tršljikovica. Sekretarijat za investicije podnio je zahtjev, a idejno rješenje radio je “Kalos” DOO Budva.

Mitovi o korona virusu se sve brže šire svijetom. Zato vam predstavljamo pet činjenica o njemu koje morate znati.

Prvaci turnira i sveukupni osvajači "olimpijskih nada" 2019/2020 generacija 2008 godište i mlađi, je PLivačko vaterpolo klub BUDVA BUDVANSKA RIVIJERA.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma Predlogom zakona o upravljanju otpadom predvidjelo je zabranu kesa, vreća i torbi za jednokratnu upotrebu izrađenih od plastičnih materijala koje se koriste za stavljanje robe na raspolaganje potrošaču na prodajnim mjestima. Planirano je da se ova odredba Zakona počne primjenjivati šest mjeseci od dana njegovog stupanja na snagu.

IKEA Hrvatska juče je objavila da je iz svoje ponude ukinula jednokratne plastične proizvode, "kako bi doprinijela očuvanju okoline te stvaranju pozitivnog uticaja na ljude i planetu”.

Na konkursu za izbor autorskog tima, koncepta i sadržaja postavke u crnogorskom paviljonu na XVII Međunarodnoj izložbi arhitekture u Veneciji 2020. godine, odlukom žirija izabrano je rješenje „SYNTONY“ i autorski tim u sastavu: dr Vasilija Abramović, dr Ruairi Glin i Parker Hejl.

SRD "Road Runners Montenegro" i Opština Budva potpisali su Ugovor o međusobnoj saradnji kojim se reguliše organizovanje triatlon trke “Challenge Budva Montenegro” u Budvi u periodu od 15.09.2020. do 15.10.2020.godine.

Predsjednik Opštine Budva Marko Carević organizovao je prijem za dvojicu budvanskih vaterpolista, Dejana Lazovića i Bogdana Đurđić, a povodom sjajnog rezultata koji je crnogorska reprezentacija postigla osvojivši bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu u Budimpešti.

Život na ostrvu i putovanje po svijetu nisu tako glamurozni kako se čine

Centrom Šibenika danas su šetali turisti sa Tajvana, noseći natpis na engleskom "Nismo iz Kine", piše portal Morski.hr.

Mlada budvanska bokserka Bojana Gojković pobjednica je međunarodnog turnira A kategorije - Kup nacija u Somboru, u uzrastu mladih.

U Dubrovniku, u Kneževu dvoru, modernizovan je tridesetak godina star sistem grijanja i hlađenja koji koristi morsku vodu. Sistemom je obuhvaćena i Gradska uprava, Kazalište Marina Držića te Kino Sloboda.

Uskoro se otvara prvi kafić u kome će pića spremati, točiti i posluživati osobe s Downovim sindromom

Slike budućeg eko sela “Blaca” na Braču doista oduzimaju dah. Čovjek jednostavno poželi biti dio te savršeno posložene cjeline, stopi se s prirodom, prošeta kroz maslinjake, vinograde, uz suhozide i gomile, uživa u bojama Jadrana i mirisima aromatičnog mediteranskog bilja, odmori oči i dušu u zelenilu i pogledu koji se pruža po ostrvu i dalje prema moru...

Crna Gora danas obilježava deset godina vizne liberalizacije, čijim je uvođenjem crnogorskim građanima omogućeno putovanje bez ograničenja i viza u više od 120 zemalja.

Crkve u Njemačkoj masovno napuštaju vjernici. Šta će se desiti sa Evropom ako Evropljani ne budu više znali kako se zove Čovjek sa Krsta i koje je značenje Krstova po vrhovima brda Evrope ?

Ekipa iz Crne Gore u sastavu Andrija Gazivoda, Božidar-Boban Radošević i Zoran Dočić su osvojili prvo mjesto na prestižnom međunarodnom takmičenju u podvodnom ribolovu u Malom Lošinju

Nastavnici Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore sproveli su u Mediteranskom Sportskom Centru u Budvi antropometrijsko mjerenje odbojkaša Budvanske Rivijere.

1. decembar obilježava se kao svjetski dan borbe protiv AIDS-a. Od 1989. godine kada je zabilježen prvi slučaj do 2018. u Crnoj Gori je registrovan 277 osoba sa HIV-om, od kojih je preminulo 56.

Zamislite nadaleko poznati svedeni skandinavski dizajn kako izgleda u industriji satova. Upravo to je ideja About Vintage satova - kvalitetni izrada, jednostavnih linija, a izuzetno elegantni na ruci. Tradicionalni dizajn sa kvalitetnim, modernim materijalima i načinima izrade. Smješteni u Kopenhagenu u Danskoj, svojim modelima daju imena po značajnim godinama u sajdžijskoj industriji.

Bokserski klub Budva je dobio novi logo

Nakon razornog zemljotresa koji je juče u cik zore pogodio Albaniju, stručnjaci seizmoloških zavoda iz zemalja regiona saglasni su da će tokom narednih dana biti još seizmoloških aktivnosti i da će tlo da podrhvati. O mogućoj jačini eventulnih zemljotresa koji se očekuju, niko od sručnjaka ne može sa sigurnošću govoriti, ali smatraju da građani ne treba da paniče jer se radi o efektima koji ne uzrokuju štete ili rušenje objekata.

Čak 14,8% osječkih adolescenata barem je jednom u životu razmišljalo o počinjenju samoubojstva, 9% ih je izradilo plan suicida, a 4,8% ih je istaknulo kako su to i pokušali.Što se tiče rizičnog seksualnog ponašanja, 18,9% mladih imalo je iskustvo oralnog spolnog odnosa (od te brojke 18% imalo je to iskustvo prije 14. godine života), 21,4% imalo je spolni odnos, a od onih koji su imali to iskustvo, 13,4% navodi to iskustvo prije 14. godine života. Čak 82,4% ih je to iskustvo imalo s do tri partnera, a 17,6% i više od tri, dok samo 52,1% uvijek pri tome koristi kondome.

Lokalna policija vjeruje da zna kome pripada: 'Došao je na odmor'

Prvi nacionalni park u Evropi osnovan je u Švedskoj 1909. godine, da bi nekoliko godina kasnije, tačnije 1924. godine na prostoru nekadašnje Jugoslavije prvi bio osnovan u dolini Triglavskih jezera.

Zamislite kada biste za vožnju taksijem, večeru, bioskop i bezalkoholno piće platili 215 eura. A sada zamislite život u Cirihu... piše B92

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja realizovaće program koji podrazumijeva besplatnu podjelu voća, povrća, mlijeka i mlječnih proizvoda djeci u školama, sa ciljem poboljšanja prehrambenih navika i promocije zdravih stilova života kod najmlađih.

Danas je petak 13. Iako neki ne pridaju baš nikakav značaj ovom danu i datumu, mnogi su danas ipak malo oprezniji nego inače. Vjerovanje da je petak 13. malerozan i dalje je vrlo rasprostranjeno. Postoji čak i naziv za ovu vrstu fobije – paraskevidekatriafobija ili frigatriskaidekafobija. Procjenjuje se da od nje u svijetu pati oko 21 milion ljudi.

Proteklog vikenda u Luksemburgu održan je jedan on najznačajnijih svjetskin džiudžicu turnira pod nazivom NAGA (North American Grappling Association)

I na hrvatskom dijelu Jadrana muče muku sa neplanskom gradnjom, te su, uz pomoć čitalaca skupili odurne građevine koje zaslužuju rušenje, i sada je čitaocima veliko finale: izabrati najružniju od najružnijih jer "želimo li vratiti ljepotu na Jadran u budućnosti ćemo morati promisliti o metodama kojima možemo debetonizirati obalu, srušiti favele i spriječiti ispuštanje fekalija u more."

Bogati klinci Instagrama su pošast koja nam se poslednjih godina ruga bez imalo srama. I nekako smo i mogli da podnesemo kad to rade sa pristojne daljine, iz, recimo, Kuvajta, ili Nigerije, ali da gledamo bahaćenje razmaženih bogataša s Balkana - e to je već previše. Djeco, saberite se.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma objavilo je Uputstvo za provođenje zakonskih mjera i radnji za zaštitu od buke u/iz ugostiteljskih objekata od elektroakustičkih i/ili akustičkih uređaja. Buka je i dalje jedna od ključnih problema koji prate svakui, pa i ovu turističkju sezonu. A kako treba da se ponašaju komunalni policijaci i inspektori, a koje su obaveze ugostitilja pročitajte.

Program „Kreativna Crna Gora“, koji je pokrenulo Ministarstvo kulture, ove je godine dao prve rezultate. Na prvom konkursu u okviru navedenog programa, kojim će biti uspostavljen crnogorski kulturni proizvod, kao plod saradnje kreativnog sektora i preduzetničko – proizvodnog, podržano je ukupno 11 autora. U pitanju je 10 projekata i proizvoda, te jedna naučna studija.

Gradonačelnik Splita objavio je na svom Facebook profilu pozdrav i upozorenje svim turistima prigodno ilustrirovan plakatom na kojem stoje iznosi kazni za neprikladna ponašanja.

Mogućnost da se u Crnoj Gori počne sa realizacijom ovog programa koji je vrlo popularan i uspješno se realizuje u zemljama EU, Ministarstvo je definisalo u ovogodišnjem Agrobudžetu, a planirano je da se za početak realizuje pilot projekat tokom naredne školske godine. U cilju pripreme i definisanja modela realizacije Programa voće, povrće, mlijeko i mlječni proizvodi za škole, koji bi najbolje odgovarao Crnoj Gori, prethodnih dana održana je TAIEX radionica na kojoj su eksperti iz Poljske i Slovačke predstavili način uspostavljanja i funkcionisanja „Šema za škole“ u EU i iskustvo svojih zemalja.

Na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore u narednoj studijskoj 2019/20. godini predloženo je 120 mjesta i to po 60 kandidata na oba studijska programa: Fizička kultura i zdravi stilovi života i Sportski novinari i treneri.

Na 22. pjanističkom takmičenju mladih muzičara , koje je održano od 7. do 16. juna u Pianello teatro Val ditone u Italiji učenica muzičke škole iz budve, devetogodišnja Sara Grejs Ivanović osvojila je apsolutno prvo mjesto. Sara je u klasi profesorice Gabrielle Aksamit. Sari je ovo peta nagrada na međunarodnim takmičenjima, na kojima je osvajala uvijek prva mjesta.

Ministar zdravlja Kenan Hrapović kazao je da je Vlada Crne Gore na današnjoj sjednici usvojila Predlog zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda.

Gradonačelnik Marko Carević priredio je svečani prijem vaterpolistima Vaterpolo i plivačkog kluba Budva.

Predsjednik Opštine Budva Marko Carević priredio je prijem dvostruke juniorske prvakinje Evrope, Bojane Gojković, koja je odbranila titulu u rumunskom Galatiju.

Danas vam donosimo recept po izboru šefa kuhinje hotela Falkensteiner Montenegro u Bečićima. Izuzetno lagan kolač punog ukusa obogaćen karamelom, najviše se poslužuje u Kotoru:

Na džiudžicu prvenstvu Evrope održanom prošlog vikenda u Bukureštu, takmičari reprezentacije Crne Gore i džiudžicu kluba NE WAZA iz Budve ostvarili su izuzetan sportski rezultat.

Priče o astronomskim cijenama u Budvi tokom ljetne sezona, padaju u vodu, nakon što je jedna od američkih turista, koji je nedavno posjetio modensko grčko ostrvo Mikonos, napisao koliko je platio ručak u jednom od tamošnjih restorana.

Nije tajna da je ogromna većina gledalaca “navučena” na seriju Game of Thrones i to sa razlogom mnogo zapleta, neočekivanih obrta, dobro izrađenih likova, ali i fenomenalnih predjela.

Turističko naselje “Slovenska plaža”, od 25. maja do 2. juna biće domaćin najveće sportske manifestacije koja je do sada organizovana u Crnoj Gori – riječ je o Igrama malih zemalja Evrope čiji će učesnici biti smješteni u Slovenskoj plaži, koja će u tom periodu biti pretvorena u Olimpijsko selo.

Da se gojaznost brže povećava u ruralnim nego u urbanim oblastima svijeta, povrđuje naučni rad, objavljen u jednom od najprestižnijih svjetskih naučnih časopisa „Nature“, a koji između ostalih autora potpisuju prof. dr Duško Bjelica i prof. dr Stevo Popović, dva crnogorska naučnika sa Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore.

U nedjelju 12. maja 2019. sa početkom od 7 sati u organizaciji Triatlon kluba Multisport akademija Mayer u Kotoru biti održano četvrto izdanje međunarodne triatlon trke Ocean Lava Montenegro, u okviru Ocean Lava serije takmičenja koja se održavaju u 15 zemalja svijeta.

Prof. dr Patrik Drid iz Novog Sada predaje borilačke sportove na matičnom fakultetu, kao i na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje u Nikšiću (Univerzitet Crne Gore)

“Slavko Đukanović ispred Opštine Budva sa fudbalerima fudbalskog kluba Mogren učestovali su na fudbalskom takmičenju u Češkoj.

Kineski gigant, kompanija Huawei, poslednjom nadogradnjom na operativni sistem EMUI 9.0, u telefone je ubacio i wallpaper sa slikom Starog grada Budva. Korisnici koji koriste telefon ovog proizvođača, a imaju poslednju nadogradnju ovog operativnog sistema, od sada na svom telefonu imaju i fotografiju Budve, prenio je CDM.

Predsjednik Opštine Budva Marko Carević primio odbojkaše Budve koji su osvojili titulu prvaka Crne Gore

Dobro, Bolje, Domaće - slogan je projekta „Domaći ukusi“ koji je pokrenula Vlada Crne Gore u saradnji sa Privrednom komorom, odnosno privrednicima iz turističkog sektora, sa ciljem poboljšanja plasmana domaćih proizvoda u turističkoj potrošnji.

„Durmitorski skorup“ šesti je zaštićeni proizvod u Crnoj Gori. Nakon sprovedene procedure, ovaj proizvod je na nacionalnom nivou zaštićen oznakom porijekla, a koristi od sertifikacije ove oznake kvaliteta imaće proizvođači skorupa sa teritorije opština Žabljak, Plužine i Šavnik, okupljeni u NVO „Udruženje proizvođača durmitorskog skorupa“.

Proteklog vikenda u Mariboru održan je evropski dziudzcu kup pod nazivom Robi Rajh, na kom su takmičari džiudžicu kluba NE WAZA BUDVA imali vise nego zapažen nastup.

Naši fotografi Jugoslav Belada i Ivan Čučuk nisu odoljeli da po orkanskoj buri i niskoj temperaturi izađu napolje i zabilježe prekrasnu igru vjetra sunca i vode

Djeca nailaze na uznemirujuće sadržaje i na filtriranoj verziji aplikacije - Youtube Kids. Šta roditelji da rade?

Zahvaljujući najnovijem istraživanju naučnika iz SAD, dobili smo novi sistem za prikupljanje zelene energije koji se može instalirati i na postojećim objektima.

„Rak grlića materice može se spriječiti samo ukoliko žene odluče da se bar jednom godišnje posvete svom reproduktivnom zdravlju i posjete ginekologa. To je jučle poručila ginekološkinja budvanskog Doma zdravlja dr Milica Marović na konferenciji „Pitaj zbog onih koji te vole“, koja je održana u „TQ Plazi“ u organizaciji kompanije Tradeunique, opštinskog Sekretarijata za društvene djelatnosti – Kancelarije za mlade i Doma zdravlja Budva.

Nije na odmet da se sa vremena na vrijeme podsjetimo koliko je lijep kraj u kojem živimo. Fotografije su nastale u poslednjih par mjeseci iz aparata našeg Ivana Čučuka. Uživajte:

Čak 38,1 odsto mladih u opštini Budva smatra da je dosadno živjeti u tom gradu, 18,9 odsto misli da je neizvjesno, 11,2 da je skromno, 11,1 odsto su mišljenja da je zanimljivo i lijepo, dok 12,7 odsto ispitanika nije znalo šta da odgovori na to pitanje. To je pokazalo istraživanje o potrebama mladih, koje je sprovela u maju radna grupa koja je radila na nacrtu Opštinske strategije za mlade 2018-2021.

Pogledajte jučerašnji jugo kroz objektiv Ivana Čučuka:

Cijeneći sport važnim segmentom svakog društva i njegovu posebnu ulogu koju zauzima u razvoju djece – od njihovih fizičkih i intelektualnih strana ličnosti, do razvijanja osjećaja za plemenitost, prijateljstvo, i druge životne principe, Hotelska grupa „Budvanska rivijera“ posebnu podršku pruža mladim i telentovanim sportistima. Jedan od njih je i sedamnaestogodišnji teniser iz Budve, Mario Aleksić, koji je u svojoj dosadašnjoj karijeri postigao izuzetne rezultate, osvojiviši sve značajnije domaće i mnoge evropske turnire – uvijek korak ispred svoje generacije.

Ministra sporta Crne Gore Nikola Janović primio Bojanu Gojković i Petra Liješevića je povodom velikog uspjeha koje su ovo dvoje mladih ljudi postigli na prvenstvu Evrope za juniore koje je nedavno odrzano u Rusiji.

Jeste li ikad sanjarili o velikim stvarima? Možda u kosmičkim razinama?

Više puta smo svjedočili tonama smeća koje zimi doplivaju na naše plaže što zahtjeva ogroman napor komunalnih službi za skupljanje i uklanjanje.

U našem regionu nalazi se država koja je dobila međunardno priznanje za ekologiju i održivost, piše NationalGeographic.rs.

Mnogima je ove godine, pojačano vrućinom i masovnim gužvama, konačno "došlo u glavu" da nešto s našim turizmom jednostavno - ne štima.

National Geographic je pokrenuo kampanju koja se zove Planeta Plastike sa namjerom da ukaže na činjenice da je previše plastike u prirodi.

U časopisu Visit Split, koji se besplatno distribuira raznim kanalima i služi turističkoj promociji, splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara objavio je neuobičajen uvodni tekst. Umjesto klasičnih poruka dobrodošlice i hvaljenja lokalnih znamenitosti i atrakcija, turistima je poprilično jasno ukazao na ‘kućni red grada’.

Pojačani inspekcijski nadzor nad radom sportskih organizacija, koji Ministarstvo sporta od samog osnivanja, u kontinuitetu inicira posredstvom Uprave za inspekcijske poslove, rezultirao je brisanjem četiri nacionalna saveza iz Registra sportskih organizacija i to: Biciklističkog saveza, Crnogorskog saveza auto moto sportskih klubova, Savate saveza i Sambo saveza Crne Gore. Trenutno su u fazi inspekcijskog nadzora, u kontekstu brisanja iz registra i Rvački savez, Kuglaški savez i Kajakaški savez Crne Gore, dok Džudo savez Crne Gore i Tekvondo savez Crne Gore, još nijesu uskladili interna pravna akta za funkcionisanje saveza sa Zakonom o sportu.

Sve je bilo, sve je prošlo

Bokserski savez Crne Gore stipendiraće ove godine osam najtalentovanijih boksera, saopšteno je iz te asocijacije.

"Oni guraju svoje trgovine, svoje proizvođače i uvoze samo ono čega sami ne mogu dovoljno proizvesti, cijene ono što imaju"

Plan predviđa da se zelenilo u centru grada utrostruči kreiranjem dva zelena prstena koja su pogodna za šetače i bicikliste.

Transplantacija je jedini spas za bolesnike kojima su teško ili nepovratno oboljeli pojedini organi, a sa pozitivnim stavom prema ovom vidu liječenja, mi obezbjeđujemo budućnost svojoj porodici, svojoj djeci i unucima. Samo sa društvenom odgovornošću i visokim stepenom građanske solidarnosti možemo povećati broj kadaveričnih transplantacija, što je jedan od preduslova za uspjeh transplantacionog programa.To je naglašeno na sastanku ministra zdravlja dr Kenan Hrapović sa ljekarima iz Hrvatske, prof. dr Željkom Kaštelanom i dr Jasnom Brezak, uz čiju podršku se sprovodi transplantacioni program u Crnoj Gori.

Pogledajte slike sa Bečićke plaže, nevrijeme koje tutnji Crnogorskim primorjem. 


Fotografije napravio naš Ivan Čučuk

Nije na odmet da se sa vremena na vrijeme podsjetimo koliko je lijep kraj u kojem živimo. Fotografije su nastale u poslednjih 6 mjeseci iz aparata našeg Jugoslava Belade i to jutrom kad su boje najumilnije ili u predveče, kad su boje najače.

Uživajte u 21 fotografiji i podijelite vašim prijateljima boje našeg Mediterana.

Siromašnijim slojevima treba onemogućiti pristup mehanizmima razumijevanje manipulacije njihovim pristankom. Kvalitet obrazovanja nižih društvenih slojeva treba da bude što slabiji ili ispod prosjeka, da bi ponor između obrazovanja viših i nižih slojeva ostao nepremostiv.

Na osnovu rada jednog od najuticajnijih svjetskih intelektualaca, američkog lingviste Noama Chomskog, donosimo vam spisak od deset strategija manipulacije putem medija. Iako je Chomsky ove strategije objavio prije nekoliko godina one su i dalje i te kako aktuelne...

U galeriji fotografija pogledajte današnji Đir po gradu iz objektiva našeg Aleksandra Aleksića

Saša Mächtig dobio je priznanje od Udruženja dizajnera Slovenije za životno delo.

I ove godine je najpoznatiji portal za sve popularniju fotografiju dronom dronestagr.am odabrao fotografije godine. Ono što je nama naročito privuklu pažnju je što se među 20 najboljih nalazi i naš Sveti Stefan. Pogledajte:

Savršeno skrivena i uklopljena u mediteranski okoliš jednog od najljepših hrvatskih ostrva, ova moderna kuća posebnu pažnju posvetila je energetskoj efikasnosti.

Postoji toliko mnogo načina da se pijesak pretvori u umjetnost. Možete izgraditi dvorac pomoću kante i lopatice, a bazen samo svojim leđima. Ili možete zakopati svog starijeg brata ispod hrpe pijeska, možda čak i dajući mu rep na kraju - kao maloj sireni.
Profesionalni umjetnici takođe dolaze na plaži, stvarajući lijepotu urezanu na pješčanoj obali. Pogledajte šta je sve u stanju da uradi Novozelanđanin jamie Harkins čiju facebook stranicu obavezno pregledajte ovdje.

Portal o putovanjima Punkufer sastavio je popis 10 najčešćih prevara na koje turisti nasjedaju, pa pročitajte kako se jednom i vi ne biste našli među prevarenima.

Mala kuća može ponuditi velike pogodnosti. Svestranost, dostupnost i što je najvažnije, udobnost. Ova žena je ispunila svoj san i napravila malu vikendicu pored mora.

Ima svega 29 kvadrata, a oduševićete se kada vidite šta se nalazi u unutrašnjosti. Pravi mali Raj na Zemlji…

Pogledajte i podijelite video s prijateljima: 

(magazin.ba)

 Ljetnja sezona je vrijeme klubova, šankova i barova na otvorenom, pa često čujemo i veliki broj kritika kako je samo kod nas zastupljen ovoliko galame, neukusa i kiča. Malo smo pogledali zabavu u Rusiji i utvrdili smo da i oni "konja za trku imaju". Iako prvi pogled djeluju kao vrlo fina mjesta koja okupljaju mladi i stariji svijet, ali, kako noć odmiče pojavljuju se neke neuobičajene stvari i pojave.

S obzirom na današnje promijenljivo vrijeme dosta nas je pohrlilo kućama zbog iznenadne kiše. Zato vam danas donosimo naš izbor najsmješnijih fotografija sa ljetovanja koje smo uspijeli da skupimo sa interneta.

Gradske vlasti u Grenoblu, na čelu sa gradonačelnikom koji se zalaže za ekologiju, odlučile su da sa ulica uklone sve reklamne panoe i da umjesto njih zasade drveće, što u Evropi dosad nije viđeno.

 

Gradska uprava je juče saopštila da neće obnoviti ugovor sa reklamnom kompanijom "JCDeko", prenijeli su lokalni mediji.

- Odlučili smo da oslobodimo reklama javni prostor u Grenoblu i da razvijemo prostor za javno izražavanje - precizira se u saopštenju.

To znači da će iz javnog prostora u Grenoblu nestati svih 326 reklamnih panoa, od kojih 227 srednjeg formata, 20 stubova i 64 bilborda površine od osam kvadratnih metara, koji su do sada zauzimali ukupno 2.051 kvadratnih metara javnog prostora, navodi francuski dnevnik "Ekspres" (L'Expreš).

 

Demontiranje će trajati četiri mjeseca, a reklame će, za sada, biti zadržane samo na nadstrešnicama na autobuskim stanicama. Umjesto demontiranih panoa, metropola u ronsko-alpskom regionu obećava da će zasaditi "50-ak mladica do proljeća". Počev od januara, gradske vlasti će se, takođe, sastati sa lokalnim akterima u oblasti kulture radi dogovora o najboljim lokacijama za sađenje, kako bi se ostavilo više prostora za slobodno, kulturno i gradsko oglašavanje.

 

Uklanjanje reklama sa gradskih ulica bilo je obećanje koje je sadašnji gradonačelnik Erik Piol, iz redova stranke Evropa-Ekologija-Zeleni (EELV), dao tokom kampanje uoči lokalnih izbora prošle godine, a ujedno je i "evropska premijera", navode gradske vlasti.

 

Do sada se samo brazilski grad Sao Paulo usudio da sa svojih ulica "protjera" reklame, podsjeća francuski list.

 

Manjak novca u gradskoj kasi koji će usljediti kao rezultat ovog poteza biće, kako kaže gradonačelnik Grenbola, "umnogome nadomješćen već ušteđenim budžetskim sredstvima". "Samo između 2013. i 2014. godine, grad je smanjio svoj budžet za više od 190.000 evra", navodi se u saopštenju gradske uprave.

 

Pred naglim padom prihoda od tradicionalnih reklama, naročito imajući u vidu konkurenciju u obliku Interneta, sredstva od 600.000 evra koja je grad dobijao u okviru ugovora od 2004. do 2014. godine sada bi, u slučaju produženja ugovora, opala na sumu od 100.000 do 150.000 evra, napominje uprava Grenobla.

 

Izvor: http://www.blic.rs

Biti nečiji tata je izuzetno zahtjevan posao i ne volim kada za nekog od nas očeva kažu "On je velika pomoć u kući" jer mislim  da smo mi puno više od toga.

Kako god, evo nekoliko fotografija koje pokazuju nivo odgovornosti, kao i situacije sa kojima se treba izboriti.

Sada se fudbal igra loptama različitih boja i proizvođača, „bubamare“ se sjećaju samo srednje i starije generacije, a Nikola je odlučio da je ovjekovječi.

 

BUDVA - Na groblju u grbaljskom selu Nalježići jedan nadgrobni spomenik neodoljivo privlači pažnju. Tamo gdje obično stoji vaza za cvijeće, na ovom spomeniku je – fudbalska lopta. Lijevo krst i natpis: Porodična grobnica Bukilica T. Nikola. Crno-bijela „bubamara“, nekad zvanična, prestižna (i ne svakom dostižna) prava fudbalska lopta, otišla je u istoriju. Sada se fudbal igra loptama različitih boja i proizvođača, „bubamare“ se sjećaju samo srednje i starije generacije, a Nikola je, eto, odlučio da je ovjekovječi.

Ovih dana smo imali priliku da se igramo sa izuzetno kreativnim suvenirom koji je došao iz studija Fleka iz Podgorice.

U saradnji sa gradskom bibliotekom, šetaćemo i sa polica birati šta to imamo novo da vam preporučimo. Evo šta vam preporučujemo za ovu nedelju:

Subota. Lijep jesenji dan, za uživanje uz obalu. Nebo čisto uz ponekog galeba. I odjednom jaka buka motora. 

Jedan akrobatski avion je pravio bravure praćen helikopterom, vjerovatno snimajući neki promotivni video o našoj obali.

Pogledajte fotografije našeg prijatelja Denis Shchepetova. 

Regent Porto Montenegro jedini je hotel u Crnoj Gori koji je dobio World Luxury Hotel nagradu. Proglašen je za najbolji u kategoriji „Novi luksuzni hotel Evrope“ (Luxury New Hotel).

Svetionici u Jadranu danas su prava turistička atrakcija.

Zamišljate idealan godišnji odmor daleko od gradske vreve? Na usamljenom mjestu gdje ćete se buditi uz zvuk talasa koji se razbijaju o hridi?
Upravo u takvom odmoru ovoga ljeta uživalo je oko četiri i po hiljade turista među kojima su najbrojniji bili naše komšije iz Italije. Slijedili su ih gosti iz Austrije, Njemačke, Švajcarske, istočne Evrope, a oko 15 posto su činili domaći turisti. Ako se pitate “gdje su tačno uživali?”, odgovor ne bi pogodili iz prve, možda ni iz druge i treće. Na svetionicima.

Svaki put kad kažete "bilo šta" ili "od bilo čega", nemojte kasnije da gunđate da vam se ne sviđa, dobijete ono što najslabije prolazi

 

S dolaskom septembra smanjuje se i broj turista, a sezonski radnici imaju sve više vremena za razmišljanje i rekapitulaciju sezone koja se bliži svom kraju. Ove godine uslužili su mnoštvo gostiju, neki su ostavili dobar utisak, drugima je ipak potrebno objasniti neke stvari.

 

Baš iz ovih razloga jedan konobar je na Fejsbuk stranici posvećenoj svim sezoncima odlučio da da nekoliko dobronamjernih savjeta svim gostima, koje sad masovno dijele drugi konobari.

 

"Nakon nekoliko godina radeći kao konobar u kafiću/disku/restoranu, reći ću vam samo sitnice, zbog kojih ispadate glupi.

 

Nema potrebe da vičete KONOBAAAR da vas svi čuju, niste u šumi. Sasvim je dovoljno da dignete ruku.

 

Cijena velike kafe je ista kao i cijena male kafe.

 

Ako naručite kafu, dobićete malu kafu. Inače, ne čitamo misli.

 

Tanjirić od kafe nije tanjir na kom jedete.

 

Kada naručite "sok", dobićete Coca-Colu, ako ne naglasite koji želite.

 

Svaki put kad kažete "bilo šta" ili "od bilo čega", nemojte kasnije da gunđate da vam se ne sviđa, dobijete ono što najslabije prolazi.

 

Ako naručite čaj od "bilo čega", dobićete kamilicu.

 

Konobar nije di-džej. Nismo tu da ispunjavamo muzičke želje, ako vam ne odgovara muzika, ima drugih kafića.

 

Ako je gužva i dođete na šank da naručite, nećete dobiti prvi piće.

 

Kad vam naplaćujemo, pitanje: "Jesam ja jeo ovdje?" je tako glupa fora i dosadni ste s tim.

 

Ako djevojke odbiju piće koje ste poslali, nema potrebe da idem ponovo da ih pitam šta će da popiju.

 

Ako nema mjesta, nema potrebe da pitate ima li mjesta.

 

Nemojte nikad sami da pokušavate da uzimate s tacne piće. Izgubi se ravnoteža i lako je moguće da padne sve na vas.

 

Vikendom izgledate retardirano svi.

 

Mi ne ubacujemo drogu u piće.

 

Ako vas sretnemo na ulici, a poslužili smo vam kafu ili piće, nismo obavezni da vas pozdravljamo i na ulici.

 

Inače ne čitamo s usana i misli, molio bih vas da se izrazite lijepo i glasno, ali ne glasno da galamite da svi čuju, šta pijete.

 

Možete dobiti papir i olovku, ali olovku biste trebali i da vratite.

 

Ako uđete u kafić u 7 sati, naručite kafu i date 500 dinara, nemamo sitno da vam vratimo.

 

Ako ne znate šta biste popili, nema potrebe da zovete konobara i da stoji pored vas dok razmišljate. 

 

Ne znamo broj od one djevojke za onim stolom.

 

Svijetla na fajrontu znače kraj i da napustite lokal, a ne da naručite piće. Imamo i mi život poslije posla.

 

Ako ste bezobrazni i glumite idiota, vjerovatno će vas konobar sprdati.

 

Pitanje imamo li WC-e je najgluplje pitanje koje možete da postavite.

 

Nakon što završite s WC-om, morate da pustite vodu.

 

Bakšiš nije grad u Turskoj", poručuju konobari.

 

Izvor: kurir.rs

Iako su cijene goriva u današnje vrijeme više nego nestabilne i promjenjive, mnogi traže načine kako da uštede. Dok neki savjeti drže vodu, drugi, prema rezultatima analize koju je sproveo autos.msn.com, danas više jednostavno nisu primjenjivi ili su najobičniji mit.

 

Što je vozilo starije, potrošnja goriva je sve veća

 

Naravno da će rad vozila biti sve lošiji i lošiji s vremenom ako ga ne održavate. Isto se odnosi i na potrošnju goriva. Ali ako redovno održavate svoje vozilo i vodite računa o tome da li nešto treba popraviti, ne bi trebalo da dođe do veće potrošnje goriva.

 

Prebacivanje u ler prilikom stajanja

 

Ovo je jedan od onih mitova koji je mogao držati priču kad su se koristili stari motori. Mnogi misle da paljene automobila podrazumijeva veliku potrošnju goriva, pa ga zato ostavljaju da radi u mjestu misleći da tako manje troši. Jako pogrešno!

 

Današnja vozila imaju kompjuterizovane sisteme ubrizgavanja goriva i uopšte ne dopuštaju veliku potrošnju prilikom paljenja automobila. U suštini, rad u mjestu je puno skuplji pa je tako i nastao današnji START / STOP sistem koji u takvim slučajevima gasi motor.

 

Vožnja pri stabilnoj brzini smanjuje potrošnju

 

Potrošnja može biti manja ako vozite ustaljenom brzinom na dužim relacijama. Ali ko god je vozio automobil s tempomatom sigurno je osjetio naglo povećanje brzine koje tempomat uzrokuje kad detektuje da se vozilo kreće na većem usponu.

 

To naglo ubrzanje troši puno goriva, isto onoliko kao da ste i sami naglo pritisnuli papučicu gasa, recimo, pretičući neko vozilo.

 

Koncentrisan vozač koji unaprijed predviđa moguće situacije u kojima bi trebalo prilagoditi brzinu vožnje u pravilu će sam lagano povećavati ili smanjiti brzinu vožnje i održavati relativno stabilnu brzinu bez naglih ubrzavanja i podizanja broja okretaja koji se vrlo često događaju kad je uključen tempomat.

 

Punjenje goriva kad su niže temperature omogućiće uštedu potrošnje goriva

 

Godinama je prevladavao mit da ako punite automobil gorivom u doba dana kad su niže temperature, kao npr. u rane jutarnje sate tokom ljetnjih meseci, da ćete napuniti više goriva i stoga uštediti novac zato što je hladnija tekućina gušća. Iako vam se ova teorija može činiti logičnom zapravo se radi o čistoj izmišljotini.

 

Rezervoari goriva na benzinskim pumpama ne nalaze se u bačvama na sunčevoj svjetlosti već se nalaze ispod tla s posebnom toplotnom izolacijom.

 

Stoga bi bilo kakva manja promjena u temperaturi goriva bila toliko neznatna da ne biste niti primijetili bilo kakve značajnije potencijalne uštede. 

 

(S media)/bankar.me

U današnje vrijeme se u velikim supermarketima i na pijaci različito voće i povrće može naći tokom cijele godine. Ono, međutim, nekada pređe kilometre i kilometre da bi stiglo tu gdje jeste i samim tim ubrano je mnogo ranije nego što bi to trebalo i izgubilo je dosta vitamina i hranljivih elemenata za kojima tragamo. Pokušajte se uvijek odlučiti za sezonsku hranu. 

 

Evo šta možete i treba da kupujete u septembru:

 

Najbolje povrće:

 

Kupus

Sadrži jako malo zasićenih masti i holesterola. Dobar je izvor tiamina, kalcijuma, gvožđa, magnezijuma, fosfora i kalijuma. Odličan je izvor dijetalnih vlakana, vitamina C, K, B6, folne kiseline i mangana. Možemo ga jesti sirovog ili kuvanog, ali se dužim kuvanjem značajno smanjuje vrijednost nutritivnih materija.

 

Tikvice

Sadrže malo zasićenih masti i jako malo holesterola i natrijuma. Dobar su izvor tiamina, niacina i pantotenske kiseline. Odličan su izvor dijetalnih vlakana, proteina, vitamina A, C, B6, folne kiseline, gvožđa, magnezijuma, fosfora, cinka, bakra i mangana. Tikvice nisu intenzivnog ukusa, slažu se s gotovo svim namirnicama i jednostavne su za pripremu.

 

Krastavci

Sadrže malo zasićenih masti i jako malo holesterola i natrijuma. Dobar su izvor vitamina A, pantotenske kiseline, magnezijuma, fosfora i mangana. Odličan su izvor vitamina C, K i kalijuma. Krastavce najčešće jedemo svježe kao salatu, ali u njihovoj pripremi bez straha možete eksperimentisati. 

 

Mahune

Sadrže malo natrijuma i jako malo zasićenih masti i holesterola. Dobar su izvor proteina, tiamina, riboflavina, niacina, vitamina B6, kalcijuma, magnezijuma, fosfora, kalijuma i bakra. Odličan su izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, C, K, folne kiseline i mangana. Mahune možete pripremati na razne načine, kao salatu, supu ili variva.

 

Kukuruz

Kukuruz je sada najzdraviji i najpristupačniji. Dobar je izvor dijetalnih vlakana, folne kiseline, fosfora, vitamina C i magnezijuma. Kukuruz najčešće jedemo sa roštilja ili kuvan. 

 

Patlidžani

Sadrže jako malo zasićenih masti, holesterola i natrijuma. Dobar su izvor vitamina C, K, tiamina, niacina, vitamina B6, pantotenske kiseline, magnezijuma, fosfora i bakra. Odličan su izvor dijetalnih vlakana, folne kiseline, kalijuma i mangana. Patlidžani su ukusni, hranljivi i jednostavni za pripremu. 

 

Radič

Sadrži malo zasićenih masti i jako malo holesterola. Dobar je izvor dijetalnih vlakana, vitamina B6, pantotenske kiseline, gvožđa, magnezijuma, fosfora i cinka. Odličan je izvor vitamina C, E, K, folne kiseline, kalijuma, bakra i mangana. Radič je pomalo gorkastog ukusa, stoga se odlično slaže uz voće.

 

Najbolje voće:

 

Jabuke

Sadrže jako malo zasićenih masti, holesterola i natrijuma. Odličan su izvor dijetalnih vlakana i vitamina C. Jabuke su ukusne same po sebi, ali ih možete koristiti u pripremi raznih jela. 

 

Kruške

Sadrže jako malo zasićenih masti, holesterola i natrijuma. Odličan su izvor vitamina C i dijetalnih vlakana. Kruške su zahvalne u pripremi deserata jer se slažu sa gotovo svim vrstama voća i začina. 

 

Smokva

Smokva sadrži jako malo zasićenih masti, holesterola i natrijuma. Dobar je izvor dijetalnih vlakana, vitamina B6, K, E, mangana i kalijuma. Smokve su sada najukusnije pa je pravo vrijeme za pripremu jela sa smokvama. 

 

Šljiva

Sadrže jako malo zasićenih masti, holesterola i soli. Dobar su izvor dijetalnih vlakana, vitamina A i K, odličan su izvor vitamina C. Šljive su ukusne same po sebi, bez ikakvih dodataka.

 

Grožđe

Sadrži jako malo zasićenih masti, holesterola i natrijuma. Odličan je izvor vitamina C i K. Grožđe je sada najzdravije jer sadrži puno manje pesticida koji škode zdravlju. 

 

Kesteni

Sadrže malo zasićenih masti i jako malo holesterola i natrijuma. Dobar su izvor vitamina C i bakra, a odličan izvor mangana. Kesteni sa žara su prava poslastica. 

 

Lešnici

Sadrže jako malo holesterola i natrijuma. Dobar su izvor vitamina E i bakra, a odličan izvor mangana. Lešnici će popraviti ukus svakom jelu.

 

Orasi

Sadrže jako malo holesterola i natrijuma. Dobar su izvor bakra, a odličan izvor mangana. Orasi su jedan od najboljih izvora omega 3 masnih kiselina koje su neophodne za održavanje zdravlja srca i krvnih sudova. Orasi se odlično slažu uz ostale vrste voća, a odlični su i za pripremu deserata.

 

 

 

 

 

 

 

Sve više gradova u Evropi želi konkretne mjere kako bi ograničio broj turista

 

Pariz je i dalje najposjećeniji grad u Evropi i njega posjećuje oko 40 miliona turista godišnje. Ali Pariz je velik: šire područje grada broji oko 12 miliona stanovnika, tako da pravi Parisien tek malo gunđa i u širokom krugu zaobilazi mjesta u svom gradu gdje zna da sve vrvi od turista. 

 

Ali jedan od 1,6 miliona stanovnika Barcelone nema šansi izbjeći bliski susret sa oko 8 miliona posjetioca tog grada, a još manje šansi ima jedan od oko 550.000 stanovnika Lisabona - pogotovo od kako je glavni grad Lisabona i među mladima postao 'in', mjesto koje se svakako treba posjetiti. Prošetali smo po nekoliko evropskih gradova kojima je turista zaista "na vrh glave”.

 

Barcelona

 

Već godinama se stanovnicima glavnog grada španske pokrajine Katalonije čini da navala turista u njihov grad svake godine postaje sve veća, posebno u staro središte grada i u okolna područja. Već prošle godine je ta poplava posjetioca uzrokovala više okupljanja građana četvrti Barceloneta, nekada tradicionalnog radničkog "kvarta" gdje su živjeli i ribari. Ali danas se u toj slikovitoj četvrti praktično svakog dana događaju ispadi pijanih turista, a problem su i stanovnici koji ilegalno nude smještaj.

Činjenica jest da turizam čini čak 12% lokalne privrede, ali nedavna istraživanja pokazuju kako većina građana Barcelone navalu turista smatraju "najvećim problemom" tog grada. Ada Colau, nova gradonačelnica Barcelone je odlučna da ograničiti broj turista u tom gradu. Privremeno je ukinula izdavanje upotrebnih dozvola za nove hotele, hostele i privatni smještaj, makar je konkretno pogođeno samo tridesetak novih zahtjeva. "Bilo je neophodno da počnemo sređivati neke stvari", kaže ova nezavisna političarka. "Trebamo regulativu turističke ponude koja će uzeti u obzir i potrebe ljudi koji zaista žive ovdje", kaže gradonačelnica.

barna.jpg

 

Lisabon

 

Glavni grad Portugala je postao jedan od glavnih odredišta za takozvane "urbane turiste". Osvojio je već nekoliko međunarodnih nagrada turističkih organizacija i bilježi najveću stopu porasta turista u čitavoj Evropi. Na taj način se i novi hoteli pojavljuju posvuda po gradu, baš kao što vrtoglavo raste i broj apartmana i privatnih smještajnih kapaciteta.

"Lisabon je trenutno u modi, ali za ljude koji stvarno i žive ovdje je to negativan trend", objašnjava Luis Paisana. On je na čelu udruženja stanara drevne lisabonske četvrti Bairro Alto i objašnjava: "Istorijsko jezgro grada je jednostavno premaleno da bi smjestilo ovu masu turista."

Ipak, kod načelnika turističke zajednice grada João Cotrm de Figueiredo takve žalbe nailaze na gluve uši. On pak smatra kako je to sve pretjerivanje: "Ne mislim da imamo previše posjetioca", tvrdi turistički radnik. Šta više, tvrdi kako "ima potencijala da se poveća broj turista" u Lisabonu.

Lisbon19166.jpg

 

Venecija

 

To je svakako grad u kojem se stanovnici već decenijama bore protiv najezde turista, makar se čini da Veneziani jedva da imaju šanse u toj bitci. Nekada je to bio živ grad, prepun građana koji su se odlično snalazili po njegovim kalama i kanalima, ali sve se više pretvara u svojevrsni italijanski Disneyland u kojem zapravo živi sve manje stanovnika.

Podigla se ogromna prašina kad se čulo kako u Veneciji žele zabraniti kofere i putne torbe na točkićima. Doduše, sve se to pokazalo tek kao glasina, ali postoje i veoma ozbiljne inicijative kako da se obuzda rijeka turista i da se stvori koncept odgovornog turizma u tom gradu. Posljednjih godina se posebno oštro vodi rasprava da li da se ogromnim kruzerima dopusti ulaz u lagunu ili barem koliko duboko u nju. Ovaj grad sa drevnom i bogatom istorijom ima novog gradonačelnika, Luigija Brugnaroa koji je izabran sredinom juna i kojeg čeka mnogo velikih izazova za svoj grad.

V11.jpg

 

Rim

 

Glavni grad Italije je mnogo veći od Venecije ili Lisabona, ali i u Rimu mnoštvo turista niti ne pomišlja napustiti zapravo maleno područje gdje su smještene najvažnije znamenitosti, od Španskog trga i Fontane di Trevi pa do Vatikana s druge strane Tibra. Isto tako, posebno u ovoj krizi, mnogi Rimljani i žive od turizma, ali to ih ne sprječava da glasno ne negoduju protiv rijeke turista i njihovih autobusa koji hitaju prema koloseumu ili prema katakombama na Via Apia i koji ionako haotičan promet u tom gradu čine pravom katastrofom. Još je gore sa restoranima i ugostiteljskom ponudom u tom turističkom "Bermudskom trouglu" Rima. Ugostitelji su raširili svoje stolove posred ulica, a i hrana koju nude je natjerala čak i udrugu za zaštitu italijanskog kulturnog naslijeđa na proteste šta se to danas nudi pod "italijanskom kuhinjom" - i što je još gore - kakva se bezočna cijena traži za taj obrok. 

U popisu zahtjeva se traži da turistički autobusi moraju ostati daleko izvan centra, ali i da se oštrije nadzire smještaj turista.

S druge strane, mnogi Rimljani su zabrinuti slikom koju njihov grad ostavlja na turiste. Naročito u ljetnim mjesecima i kad počne Ferragosto, mnogi stanovnici napuštaju grad i tamo ostavljaju turiste koji tumaraju ulicama pod vrelim suncem i traže neku trgovinu koja je otvorena. I među turistima je Rim došao na zao glas kao preskup i prepun saobraćajnih gužvi.

rome1-1024x640.jpg

 

 

VEZANO: Barselona je upravo objavila rat AirBnBu

 

Izvor: (Deutsche Welle)

 

 

Koncept „zelenih“ hotela podrazumijeva racionalnije trošenje resursa i zaštitu životne sredine. I dok je u Sloveniji i Hrvatskoj prilično razvijen, čini se da Srbija, Crna Gora i Bosna i Hercegovina znatno zaostaju u poređenju sa njima.

 

„Zeleni“ hoteli podrazumijevaju i podstiču, između ostalog, racionalniju potrošnju vode i električne energije, kao i reciklažu dijela smeća koje hotel proizvodi. Tu spada i korišćenje netoksičnih sredstava za čišćenje i, uopšte, briga o zaštiti životne sredine.

To se postiže tako što se, primjera radi, električni uređaji automatski isključe kada gost izađe iz sobe, peškiri i posteljina se ne menjaju svakog dana, a protok vode nad lavaboom se vremenski ograničava.

Osim toga, hoteli koji se nalaze dalje od gradova mogu da se posvete i uzgajanju organskog voća ili povrća koje će služiti svojim gostima.

 

Iako se sertifikat organizacija koje kontrolišu ovakvo ekološko poslovanje plaća, treba imati u vidu i ono što može da se dobije. Uštedama koje hotel bude pravio može da se nadomjesti bar dio tih troškova.

Takođe, ne treba izgubiti iz vida činjenicu da pojedini gosti kojima je očuvanje životne sredine važno, radije odsedaju u hotelima koji poštuju „zelene“ standarde i spremni su i više da plate.

Ne samo što omogućava hotelijerima da uštede, poštovanje ovih standarda daje hotelima i marketinšku prednost. Primjera radi, manji hotel može da se izdvoji od ostalih time što će pokušati da dobije neki „zeleni“ sertifikat ili će početi sa nekom praksom uštede.

 

Ukoliko tražite neku jeftiniju varijantu „zelenog“ sertifikata tu je TripAdvisor GreenLeaders program. TripAdvisor je 2013. godine omogućio putnicima u Americi, a zatim 2014. i onima u Kanadi i pojedinim zemljama Evrope da suze pretragu hotela samo na „zelene“ ili eko hotele.

 

U grupu tih hotela na ovom pretraživaču možete ući besplatno, ukoliko popunjavajući njihovo istraživanje o ekološkim standardima koje hotel poštuje dostignete određeni broj bodova. Ipak, imajte na umu da ovo nije zvaničan sertifikat. Iako GreenLeaders program za sada nije dostupan za eks-Ju zemlje, svakako će postati u narednom periodu.

Koncept „zelenih“ hotela najrazvijeniji je u Hrvatskoj i Sloveniji. Mnogo manje je zastupljen u ostalim zemljama eks-Ju: Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Srbiji.

 

Zvanično, prvi sertifikovani „zeleni“ hotel u Srbiji postao je Radisson Blu Old Mill, dio Carlson Rezidor grupe, dobijanjem sertifikata „Green Key“ početkom februara 2015. godine. Ovu ekološku oznaku nosi oko 2.400 hotela i drugih ugostiteljskih objekata u 50 zemalja širom svijeta.

Marquee-3.jpg

Radisson-Blu-Old-Mill-Hotel-Belgrade-03.jpg

„Green Key“ sertifikat važi samo jednu godinu. Prije njegovog dobijanja, hotel prolazi kroz detaljnu reviziju. Isto to, dešava se i nakon što prođe godina, pošto je neophodno da hotel ponovo za nju aplicira.

 

Takođe, hotel Rivijera u Crnoj Gori dobio je 2012. godine Green Globe Certificate, zbog podrške održivom razvoju i zaštiti životne sredine. Tako je „Rivijera“ postala prvi „zeleni“ hotel u Crnoj Gori.

33072994.jpg

Osim navedenih postoje i drugi, jednostavniji, načini koje hoteli mogu da primjene. Jedan od njih je i edukacija osoblja hotela. Oni mogu da pomognu u uštedi tako što će odmah prijaviti česmu koja curi, ili će ugasiti aparat koji je uključen, a niko ga ne koristi.

Hotel može i da obezbijedi kontejnere za reciklažu različitih materijala, koju može da sprovodi u saradnji sa određenim reciklažnim centrom. Takođe, preporučuje se da u sobama gostima na raspolaganju budu staklene ili keramičke čaše ili šolje, umjesto plastičnih. Njih bi trebalo postaviti naopačke, na papirno postolje, umjesto da budu upakovane u plastične kesice.

Neki hoteli su polako krenuli da se razvijaju u ovom smjeru. Primjera radi, uzimaju hranu sa lokalnih farmi, podstiču goste da koriste peškire više puta ili koriste solarne panele. Ipak, mnogi hoteli u regionu moraju još mnogo da rade kako bi za njih moglo da se kaže da poštuju „zelene“ standarde.

Izvor: http://hotelijeri.com

Svakome ko je barem jednom prespavao u nekom hotelu vjerovatno mu se u pamćenje urezao nevjerovatan osjećaj lakoće i odmornosti nakon buđenja. Evo zašto je to tako.

Picigin je amaterska igra koji se igra lopticom na pješčanoj plaži, u plićaku. Picigin je igra u kojoj nema pobjednika i zbog toga se teško može govoriti o strogim pravilima.

U Kotoru je od 14. do 18. jula održan četvrti po redu Kotor APSS, manifestacija o čijem ovogodišnjem programu više možete pročitati ovdje. Iako sam na početku bila skeptična oko toga šta ja to tamo mogu da čujem i koliko tema o arhitekturi može da mi bude zanimljiva, shvatila sam da nije bilo potrebe za tim. Čula sam dosta inspirativnih i ne-arhitektonskih priča, a o jednoj od njih sam odlučila i da napišem nešto.

Odjednom počinje ekspanzija kućica koje podsjećaju prije na kutiju šibica nego na kuće u kojoj je moguć život. Zahvaljujući modernoj arhitekturi i još boljoj tehnologiji, zaista počinje da važi pravilo "Manje je više".

'Detaljno ću vam objasniti kako biznismenima i političarima sređujem escort dame'.

 

'Znam okvirno i cijene, oko 200 do 300 eura na sat, zavisi koji je dio sezone i kakva je ponuda'- kaže zaposleni jednog elitnog hotela negdje na Jadranu.

 

Budite uvjereni da svaki concierge dosta svog radnog vremena provede u potrazi sa suknjama. Hoteli i seks jednostavno idu ruku pod ruku. Osim sa svodnicima, dakle, dobre odnose njegujem i s taksistima, vlasnicima limuzina, turističkih i charter agencija, ali i dilerima, doktorima, striperima. Nikad ne znam ko će biti ključan za rješavanje neke velike scene u koju ću biti upleten- kaže concierg jednog elitnog hotela za Jutarnji.hr.

 

Često se bavim ilegalnim aktivnostima, nagledam se svakakvih perverzija i gadarija. Ne mogu reći da sam malo puta imao moralne nedoumice oko želja i molbi gostiju s kojima sam se susretao.

 

Primjera radi, jedan gost dolazi nekoliko puta godišnje. Jednom s obitelji, drugi put sam. Traži žensko društvo. Tačno znam kako izgleda njegova supruga, sjećam se blijedo i njegove djece, a sada mi taj isti čovjek traži da mu nađem djevojku na jednu noć. Ispočetka sam te stvari radio zaista s gnušanjem, ali sam shvatio da to ne mogu promijeniti, a ni izbjeći. Uostalom, ko sam ja da im sudim?

 

U takvim situacijama lično nikada nisam direktno uključen. Nazovem “pimpa” ili nekoga ko to organizuje i s njim se dogovorim u šiframa, tražim na primjer “vožnju” ili “bogati koktel”. Znam okvirno i cijene, oko 200 do 300 eura na sat, zavisi koji je dio sezone i kakva je ponuda. Ali trudim se biti što je moguće više izvan detalja.

 

Nerijetko dolaze i političari iz samog državnog vrha. Tada se stvari rješavaju puno suptilnije. Hotelski službenici nisu uključeni ni u kakve pregovore i dogovore, ali nam je svejedno svima jasno šta se događa.

 

Stiže političar i njegova svita u jednoj limuzini, a par minuta kasnije limuzina puna djevojaka. Uzimaju sobe na istom katu, vrlo blizu jedna druge, sve je jasno, ali, naravno, službeno im se ne može ući u trag.

 

U situacijama kada se od mene traži izvođenje nekakvih ilegalnih poslova ili barem upletenost u iste, naučio sam da treba znati procijeniti čovjeka.

Ako je gost sumnjiv ili se zna da je prije bio nasilan, da voli raditi ekscese, onda definitivno ne pristajem na takve dogovore.

 

Vrlo je moguće da se dogodi scena i onda ću sam morati gasiti požar. A svašta se tu zna događati, po hotelskim sobama ima i tučnjava i svađa, ubistava i porodičnih obračuna. A i te naše “posebne” gošće znaju biti svakakve. Jednom je jedna prostitutka pokrala gosta, izletjeli su iz sobe goli i zadihani trčali po hodnicima.

 

Cijeli hotel je ukapirao o čemu se tu radilo. A to baš i nisu primjerene situacije za hotel s pet zvjezdica.

Monako je zemlja koja u najčešćem broju slučajeva, kroz naše medije, bude upoređena sa Crnom Gorom, ne toliko po minijaturnosti, koliko po raskoši života. Da li možemo da pariramo?

Danas slavimo mali jubilej: 13.07.2013 smo oživjeli jedno, sada 44 godine staro ime, organizovali se i počeli da radimo nešto što je svima nama druga dijelatnost (ponekom i treća). Ali našoj izuzetno maloj ekipi zadovoljstvo je nemjerljivo, a tome svjedoči i preko tri hiljade tekstova iza nas.

Evo, odabrali smo najinteresantnije među člancima koje ste vi najviše čitali:

U zemljama Evropske unije pravila o radu pri visokim temperaturama i te kako važe, dok kod nas postoje samo kao preporuke poslodavcima. Ministarstvo rada i socijalnog staranja ukazuje da preporuke o izbjegavanju obavljanja teških fizičkih poslova i izlaganja direktnom sunčevom zračenju zaposlenih za vrijeme visokih ljetnih temperatura, treba poštovati, a u skladu sa propisima iz oblasti rada, poslodavci mogu da izvrše:


- preraspodjelu radnog vremena i upute na godišnji odmor zaposlene koji nijesu neophodni za proces rada;

- preraspodjelu radnog vremena i da se određeni radovi koje je moguće tako organizovati uglavnom obavljaju noću, a naročito radovi koji se vrše na otvorenom prostoru;

- preraspodjelu radnog vremena u onim djelatnostima u kojima je to moguće, tako da se poslovi obavljaju prije i poslije ekstremno visokih temperatura;

- preraspodjelu radnog vremena, koja podrazumijeva prekid rada u određenom vremenskom periodu dok traju visoke temperature i nastavak rada nakon normalizacije atmosferskih prilika, uz nadoknadu vremena u kome se nije radilo.

U oblastima građevinarstva, livnicama i na radnim mjestima pod posebno teškim uslovima rada, poslodavci treba da organizuju preraspodjelu radnog vremena koja će omogućiti prekid rada ili kraći boravak zaposlenih na ekstremno visokim temperaturama.

Poslodavci koji nijesu u mogućnosti da obustave rad, bez obzira na temperaturu vazduha, su u obavezi da preduzmu druge organizacione mjere.

Za poslove koji se moraju obavljati bez obzira na temperaturu, poslodavac je u obavezi zaposlenima da obezbijedi odgovarajuće uslove, kao što su: češće pauze, dovoljne količine tečnosti, adekvatnu garderobu i slično.

Poslodavcima se preporučuje, da zaposleni ne rade u periodu od 11 do 16 časova ukoliko proces rada to dozvoljava, a ako nije moguće prekinuti rad poslodavci su dužni da preduzmu sve mjere zaštite i zdravlja na radu.

Najbolje osvježenje ljeti je svakako sladoled, ali ako je još iz domaće radinosti, djeca i odrasli će ga obožavati.

Nije potrebno puno vremena za spremanje, a može da vam pomogne pri rashlađivanju, pritom je i od zdravih sastojaka.

Recept za sastoji iz nekoliko vrlo jednostavnih koraka:

Lola Kovačević za magazin Vice podijelila je govor svog rodnog grada u kome se osjeća dašak mora, miris "srdele na grdele" i melodičnost u glasu žitelja Kotora i okoline.

"Ako ste bili u mom rodnom gradu Kotoru ili negdje drugdje u Boki Kotorskoj sigurno ste čuli od lokalnih mještana (ne računajući lokalne Kineze) neke nepoznate riječi, izraze ili fraze. Stariji najbolje barataju takvim govorom, što je i za očekivati s obzirom da se nekad tako više govorilo. Vrijeme su uglavnom preživjele fraze, dosta riječi koje pripadnici mlađih generacija rado upotrebljavaju jedni između drugih, osjećajući autentičnost mjesta u kojem su podignuti.

S obzirom na predstojeću ljetnju turističku sezonu i dolazak većeg broja stranih turista u našu zemlju, Fond za zdravstveno osiguranje Crne Gore, ovim saopštenjem informiše javnost o uslovima i načinu ostvarivanja zdravstvene zaštite stranih turista koji dolaze iz država sa kojima Crna Gora ima u primjeni Sporazum o socijalnom osiguranju.

Svijet je pun zabavnih i otkačenih ljudi i ovi festivali su dokaz toga. Fotografije koje slijede predstavljaju najluđe, haotične i šarolike festivale i događaje, koji okupljaju i spajaju milione ljudi iz najrazličitijih djelova svijeta. Od "borbi hranom", kao, na primjer, bacanje grožđa u Australiji i borba paradajzima u Španiji do podvodnih muzičkih festivala ili bebi- skokova, za svakoga ima ponešto.
Festivali sami po sebi nude ogromno iskustvo i pomažu vam da bolje upoznate zemlju u koju dolazite. Prije nego što se odlučite za bilo kakvo putovanje, obavezno proučite da li u toj zemlji ima festivala i jedno je sigurno, odličan provod je zagarantovan.


Mediteranska ishrana je odlična zdravstvena metoda za muškarce koji imaju problema sa metabolizmom i seksualnom disfunkcijom, a i sve ostale koji tih vrsta problema nemaju. U poslednje vrijeme, mediteranska ishrana je postala popularna, jer su nove studije pokazale da je dobra i za sprečavanje srčanih i moždanih udara.

Facebook stranica pod nazivom "Ne budi govedo" na šaljiv i ironičan način preispituje različite predrasude, fenomene i pojave današnjeg društva.

"Da li imate pogled na more? Koliko je udaljena plaža pješaka? Da li imate baštu? A bazen?"
Jedno od mnogobrojnih pitanja gostiju koji planiraju Budvu kao destinaciju za svoje ljetovanje ili neki čak i zimovanje, usled poboljšanja zdravlja. Preko noći ovo ribarsko naselje postaje beton-grad, pa umjesto da smo rekorderi po broju parkova, zelenih površina i trim staza, mi nižemo zgrade kao perle na ogrlici "bisera Jadrana".

Vjerovali ili ne, popriličan je broj brodskih nesreća usled konzumiranja alkohola, rezultat je jednog norveškog ispitivanja. Jedna nevladina organizacija koja za cilj ima bezbjednu vožnju u saradnji sa marketinškom agencijom kreirala je neobičnu reklamu trijeznog lika sa pivskim stomakom kako usidrava svoj čamac, dok se njegove "kolege" iz drugog čamca goste alkoholom i imaju poprilično problema sa upravljanjem brodom. Reklama je zbog zabavnog i obrazovnog karaktera stekla veliku popularnost u Norveškoj. Andreas Melver, tvorac reklame kaže da je reklama uspješna zbog faktora poistovećivanja i pronalaženja:

Iako su ovih dana i Crnoj Gori turisti bliži mitskim bićima nego živim stvorovima, književnica Dada Batinić iz Makarske, potrudila se da što slikovitije opiše turiste koji letuju u Dalmaciji. Tekst je preveden i na engleski pa je tako razumljiv ljudima širom sveta.
 Evo kako Dalmatinci vide turiste koji letuju kod njih.

 

Instagram ne mora biti samo društvena mreža za dijeljenje u kojoj trenutno hrani uživate ili koju destinaciju obilazite, sve popularniji selfiji su uzeli maha, a evo i njihove podvrste "Seksi Selfiji Instagrama".

Određene cure su stekle ogromnu popularnost "fotkama iz kupatila". Evo i našeg odabira najpopularnijih profila:

Mnogi ljudi tragaju za srećom. Neki ekonomisti smatraju da je sreća najbolji pokazatelj zdravog društva. Novac može da vas učini srećnim, ali čim su osnovne potrebe zadovoljene, ta sreća nestaje. Postavlja se glavno pitanje: kako rasporediti novac, kojeg (za većinu od nas) nema dovoljno?

"Jedan od glavnih problema sreće je adaptacija. Kupujemo stvari da nas usreće i u tome uspijemo. Ali ne zadugo. Nove stvari djeluju uzbuđujuće, ali se brzo prilagodimo na njih i više nemaju taj okidač", kaže doktor Tomas Gilovič, profesor psihologije na Kornel Univerzitetu, koji je istraživao pitanje novca i sreće preko dvije decenije.

   „In vino veritas“, govorili su stari Rimljani, a degustacija vina oduvjek je bila dokaz prefinjenosti čula ukusa. Po bontonu, ispijanje vina predstavlja statusni simbol i veoma skup hobi.

Andre Gonsalves rekao je da je oduvjek imao veliko interesovanje povodom prozora kao otvora u jedan svijet za sebe. Kao i strukture kuće i prozori se razlikuju od zemlje do zemlje i tako je i nastala njegova galerija slika pod nazivom "Prozori svijeta" i kako je evolucija tekla od kad je prvi čovjek napravio samo jednu običnu rupu u zidu kako bi vidio šta se dešava vani.

Boravak u prirodi može biti ugodno iskustvo, ali može i prerasti u pravu noćnu moru što se tiče pojave zmija. Trebalo bi se prikladno obući, zatim šuškati i preplašiti zmije koje se kriju u visokoj travi ili u kamenju. Zmija ima brže reflekse od čovjeka, pa pobjegne kada čuje uznemirujuće kretanje ili zvuk. Mit je da zmija napada prva, već isključivo bježi od ljudi, zato treba paziti da je slučajno ne nagazimo ili probamo da je uhvatimo rukama. 

Flaširana voda mogla bi se nazvati “svjetskim bestselerom” – više ljudi kupuje vodu u flašama nego voćne sokove i gazirana pića, a prošle godine u Velikoj Britaniji prodano je čak 2,5 milijardi litara vode u flašama.

 

No, kako piše "Gardian", postavlja se pitanje treba li kupovati flaširanu vodu s obzirom da je ona sa česme 500-1000 puta jeftinija, a prema riječima profesora Pola Jangera, hidro geokemičara, voda sa česme sigurnija je za piće nego flaširana voda.


Voda sa česme, naime, dolazi iz rezervoara, jezera i rijeka (dvije trećine), te iz podzemnih voda (jedna trećina), te sadrži preostali iznos hlora što ju čini otpornijom na bakterije.


Istraživanje sprovedeno među 1.000 ljudi u Belfastu pokazalo je da ne razlikuju flaširanu od vode sa česme, a odgovor na pitanje treba li kupovati flaširanu vodu nameće se samo po sebi i glasi – NE. No, vjerovatno, to neće spriječiti milione ljudi da i dalje kupuju plastične boce s vodom.

 

Bankar.me

Fotograf Aleksandar Jakovljev napravio je dinamičan serijal fotografija portreta plesača. Spojio je energiju, umjetnost i uhvatio pravi trenutak da pokaže plesne vještine.
Studirao je Pravo na moskovskom univerzitetu, ali je uskoro otkrio šta mu je strast i čime želi da se bavi u životu. Njegove slike pokazuju cio spektar plesnih stilova od baleta do brejk densa, ali je jedna fotografija privukla pažnju javnosti, nazvana „Teorija velikog praska“.

Pod sloganom “Izađi i igraj se!“, festival uličnog teatra “Open Sky Montenegro” održao se od 20. do 24. maja unutar zidina Starog grada u Budvi. Glavni program festivala se sastojao od performansa ruskog i evropskog ulicnog pozorišta i umetnika. A kako je to izgledalo iz ugla posmatrača pogledajte u galeriji:

Kako smo ovih dana mogli učestalo da vidimo primjerke prelijepo očuvanih oldtajmera širom naše obale, potražili smo kako neki od tih modela izgledaju kada se stave pored svojih modernih verzija. Zaista nevjerovatno lijepo svakom ljubitelju automobila.

Danas ste u Kotoru mogli vidjeti 50tak predivnih oldtajmera koji prošli kroz našu zemlju na proputovanju u okviru relija  „Transapeninica". Fotografije je slikao Denis Shchepetov, a njegove osale radove možete vidjeti na njegovom sajtu shchepetov.com

Kome se preporučuje hrono ishrana i kakvi su efekti i kako se reguliše metabolizam šećera i masnoća u organizmu.

 

Suvišni kilogrami koji se lako „lijepe“, a teško skidaju, utiču i na razboritost: u želji da se vrati dobra linija ne razmišlja se mnogo o zdravlju. Velike nade uglavnom se polažu u razne „provjerene“ dijete, koje brže ili sporije tope kilograme, i sve, manje ili više, imaju negativan uticaj na pojedine organe.

Mršavljenje, ipak, ne mora neizbježno da bude i kockanje sa zdravljem. Zapravo, stručnjaci kažu da je za postizanje zadovoljavajuće težine važno uspostaviti balans i uhvatiti ritam koji diktira telo.

 Evo kako je običan momak pokazao kako je lako doprinjeti zajednici. Očistio je dobro zagađenu obalu na putu prema svom poslu, odvajajući po pola sata svog vremena svakog dana  dok svo smeće nije otišlo. 

Pošto je okačio slike na Facebook-u, čak je dobio i pomoć od prijatelja. Preletite njegov foto dnevnik! Njegovo ime je Tomi Klajn i iz Holandije je, a ovo je njegov fb nalog.

Britanski magazin “Guardian” uvrstio je prugu Beograd-Bar u listu “najspektakularnijih putovanja za koje vjerovatno nikad niste čuli”.

Ustaljeno je mišljenje da je neophodna skupa foto oprema kako bi zabilježili interesantnu fotografiju. Ukoliko i vi mislite tako tu smo da vas razuvjerimo. Prikazujemo vam 21 savršeno uhvaćenih momenata koje smo prikupili sa Interneta. Uživajte.

Ekipa serijala "Perspektiva", koji Radio Slobodna Evropa realizuje u saradnji sa NED (The National Endowment for Democracy) je nakon Mostara, u drugom ciklusu od četiri epizode, posjetila Budvu.

Razgovarali su sa mladima o položaju žene u crnogorskom društvu, rodnoj ravnopravnosti, selektivnim abortusima, sukobu modernog i tradicionalnog. Voditelj i moderator je bh. reper Edo Maajka. Producent je Mebius film iz Sarajeva. Pogledajte prvu epizodu ovdje: 

Ovaj nevjerovatan prizor je uhvatio jedan profesionalni fotograf - zaljubljenik u more na istočnoj obali SADa. Temperatura je bila -7 stepeni, što je nedovoljno da se more potpuno sledi, ali je impresivno bilo vidjeti talase kako se polako probijaju kroz zaleđenu obalu.

Na internetu se mogu kupiti stvari koje nas približavaju moru toliko da postanemo dio njega. Odvojili smo vam 11 najinteresantnijih proizvoda, koji se mogu kupiti, pa ako imate novca za pokazivanje, možda je bolje da ga ovako pokažete, prije nego novim ML-om po korzu.

Jedno je plivati sa delfinima ili u kavezu s ajkulama, a drugo je izgledati kao jedan od njih. Velika investicija ali izuzetno atraktivno: http://seabreacher.com

Već smo vidjeli da dronove koriste u širokom spektru korisnih stvari, ali nas je malo iznenadilo ovako brza implementacija u ugostiteljstvo. Restoran Timbre u Singapuru je odlučilo da naruči tuce dronova od ove kompanije i uposli ih umjesto redovne radne snage. Kako to izgleda pogledajte na slikama i u videu.

Jedan pogled na fantastičan hotel u Meksiku otvorio je put našim sanjarenjima. Teško je ne poslati sve dovraga i ne početi pakovati život u kovčege kada tiha oaza u samom srcu Playe del Carmen čeka na svog sljedećeg gosta.

Hotel La Semilla ljupko je mjesto na kojem se spaja tradicionalna meksička estetika s urbanim trendi osjećajem. Posebno biran vintage namještaj ovom malenom hotelu daje dušu, a cjelokupni proizvod je produkt zajedničkog sna njegovih vlasnika i supružnika Alexis Scharer i Angie Rodriguez. Inspirisani različitim dijelovima svijeta koje su nazivali svojim domom, okupili su uticaje Grčke, Yucatana i New Yorka u ovaj komadić raja na koji su izuzetno ponosni.

Ako su vam dosadile boce istine i slične varijante na temu, prenosimo vam igru koja će malo začiniti vašu vezu, a ne bi trebala imati negativne posljedice. Prevelike...

Bijons je otvorila svoj novi veganski servis dostave hrane. S obzirom da ona sa svojim suprugom čini jedan od najuticajnih parova u Americi, možemo slobodno očekivati navalu tekstova o prednostima veganskog načina ishrane. Mi vam sad donosimo prednosti i mane.

Mnogi ljudi ne bi mogli ni da zamisle život bez sira i mesa. Ipak, veliki broj profesionalnih sportista, za koje se obično smatra da imaju veću potrebu za takvom hranom, postaju vegani.

Ako ste ikada posjetili Berlin, sigurno ćete se složiti s konstatacijom kako je to jedan od najoriginalnijih gradova Evrope. Njegovi stanovnici su autentični, raznoliki i svoji, baš kao i berlinski klubovi, barovi i hoteli. Za standardizovanost u ovom gradu nema pretjerano mjesta, što će vam sasvim sigurno pojasniti i Silke Lorenzen i Sarah Vollmer.

Objavljeni rezultati Trip Advisor Traveller's Choice Awardsa. Spadate li u skupinu pasioniranih korisnik Instagrama, objekt o kojem danas pišemo mogao bi vam se učiniti itekako poznatim. Na stotine slika zalazaka sunca s pozadinom koja se sastoji od tirkiznog mora i dugačkog drvenog mosta na koje smo u beskrajnom skrolanju našim feedom krajičkom oka vidjeli i pokušali instantno zanemariti, sada možemo spojiti i s nekoliko konkretnih informacija.

Nedjelja je i vjerujemo kako su mnogi od vas promislili kako bi im prijao izlazak u kino. Kako u Budvi još čekamo da se bioskop otvori, odlučili smo da vam donesemo odabir onih koji koji ne samo da omogućavaju ugodan doživljaj već i plijene svojom orginalnošću. Na primjer, Urania National Film Theatre u Budimpešti bi vas moglo osvojiti svojim veličanstveno bogatim uređenjem, dok će vam pariski bioskop na vodi sasvim sigurno priuštiti nezaboravno iskustvo. Prigušena svjetla, intimna atmosfera i tiho šuškanje kokica s popratnim smijuljenjem za vrijeme reklama u nekim od ovih zdanja bi bilo krasno iskusiti. U koje kino dvorane bi vrijedilo zaviriti na nekom od vaših sljedećih putovanja, otkrijte u nastavku...

U prva dva dana na svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, mogli ste čuti mnoštvo zanimljivih informacija i zanimljivosti. Evo šta izdvajamo.

1. kao prvo, što se i vid na slici iznad, sve je prepuno obezbjeđenja. Na nešto više od dvije hiljade učesnika ima preko 5000 vojnika, policajaca i privatnog obezbijeđenja. Na svaki ulaz u hotel je napravljen aerodromski pregled sa sve skenerima.

Darujete malo kad darujete ono što posjedujete. Kad darujete sebe, tek tad zaista darujete. – Kahlil Gibran

Vrlo malo uspomena iz djetinjstva uključuje darove koje smo dobili u vidu poklona. Koju vrstu darova možemo dati svojoj djeci koje ona nikad neće zaboraviti? Koji će darovi zaista uticati na njihov život i promijeniti ih zauvijek?

U tu svrhu, evo popisa.

1.  Zagrljaji i poljupci. Jednom sam čuo priču o čovjeku koji je rekao svom sedmogodišnjem sinu da je postao prestar za poljupce. Navru mi suze svaki put kad mislim o tome. Znajte da vaša djeca nikad nisu prestara da bi dobila fizičku potvrdu da ih volite.

2.  Podsticanje. Riječi su moćne, Mogu stvarati, ali i uništavati. Jednostavne riječi koje izaberete izgovoriti danas mogu dati podsticaj i uticati na pozitivno razmišljanje jednog djeteta ili ga vaše riječi mogu baciti dublje u očaj. Stoga ih morate oprezno birati.

3.  Saosjećanje/pravednost. Život nije pravedan. Nikad to ni neće biti – jednostavno postoji previše varijabli. Ali kad se dogodi nešto loše, a možemo ispraviti nepravdu, želim da moje dijete aktivno pomaže popraviti stanje.

4.  Odobravanje. Ponekad samo jedna obična riječ odobravanja može promijeniti cijeli njihov život. Stoga se pobrinite da vaša djeca znaju da ih cijenite. Potom ih podsjećajte na to kad god dobijete priliku.

5.  Umjetnost. U doba brzog razvoja interneta svako ko želi stvarati može to učiniti. Svijet jednostavno treba više ljudi koji to žele.

6.  Izazov. Podstičite svoju djecu da sanjaju velike snove. Zauzvrat će postići više nego što su smatrali mogućim, čak i više nego što ste vi sami smatrali mogućim.

7.  Zadovoljstvo onim što imamo. Potreba za više od onoga što imamo zarazna je. Stoga, jedan od najvećih darova koje možete dati svojoj djeci je da im pokažete da cijenite da ne žele imati bolje nego biti bolji.

8.  Vrijeme. Dar vremena jedini je dar koji nikad ne možete vratiti ili uzeti natrag. Zbog toga dobro razmislite ko ili što dobiva vaš dar.

9.  Odlučnost. Jedan od odlučujućih faktora nečijeg uspjeha jačina je njihove volje. Kako danas možete pomoći jačanju volje vašeg djeteta?

10. Vaše krilo. Najbolje mjesto na cijelom svijetu za knjigu, priču ili razgovor, a pred vama je cijelo vrijeme.

11. Optimizam. Pesimisti ne mijenjaju svijet. Optimisti ga mijenjaju.

12Mir. Na svjetskoj razini, možete misliti da to nije u našim rukama. Ali u odnosu na ljude oko vas, to jest potpuno u vašim rukama te jako dobro mjesto za početi.

13. Zajednički obroci. Obroci pružaju jedinstvenu priliku za odnose kakva se ne može naći bilo gdje drugo. Stoga, ako porodica ne jede zajedno, ne raste zajedno.

14. Disciplina. Djeca sve trebaju učiti od temelja, uključujući prikladna ponašanja, kako se slagati s drugima, kako dobiti rezultate i kako ostvariti svoje snove. Disciplina se ne bi trebala izbjegavati ili ublažavati. Umjesto toga, ona mora biti dosljedna i pozitivna.

15. Vjernost vašem partneru. Vjernost u braku uključuje više od naših tijela. Uključuje i naše oči, misli, srce i dušu. Svakog dana čuvajte svoju seksualnost i posvetite je u potpunosti svom partneru. vaša će djeca to itekako primijetiti.

16. Pronalaženje ljepote. Pomozite svojoj djeci da nađu ljepotu u svemu što vide i u svima koje sretnu.

17. VelikodušnostNaučite svoju djecu velikodušnosti tako da koristite svoje vlastite stvari te će tako ona postati velikodušna sa svojima.

18. Iskrenost/integritet. Djeca koja uče o vrijednosti i važnosti iskrenosti u ranoj dobi imaju daleko veće mogućnosti da postanu iskrene odrasle osobe. Takve osobe koje su prirodne u odnosima s drugima često imaju bolje mišljenje o sebi, više uživaju u životu i mirnije spavaju.

19. Nada. Nada je znati i vjerovati da će stvari biti bolje i da će se popraviti. To stvara snagu, izdržljivost i odlučnost te nas u teškim vremenima tjera da idemo naprijed.

20. Mašta. Ako sam išta naučio zadnjih dvadeset godina, to je da se život svaki dan mijenja sve brže i brže. Svijet sutrašnjice se čini sasvim drugačijim nego svijet danas, a ljudi s maštom su oni koji u njemu ne samo žive, već ga i stvaraju.

21. Usmjerenost. Čvrsto vjerujem u usmjereno življenje i usmjereno roditeljstvo. Usporite, razmislite o tome ko ste, gdje idete i kako ćete tamo stići te učinite isto i za svako svoje dijete.

22. Životno učenje. Strast za učenjem razlikuje se od učenja samo radi ocjene ili zadovoljenja učitelja. Ona počinje kod kuće. Stoga, čitajte, pitajte pitanja, analizirajte i otkrivajte. Drugim riječima, i sami naučite voljeti učiti.

23. Ljubav. …ali ljubav je najveća od svih.

24. Priroda. Djeca koja uče cijeniti svijet oko sebe brinu se o svijetu oko sebe. Kao roditelj često tražim od svoje djece da održavaju svoje sobe urednima, čistima i organizovanima. Zar ih ne bi trebali učiti da čine to isto s vanjskim svijetom?

25. Prilike. Djeca trebaju prilike za iskusiti nove stvari kako bi mogla saznati šta vole i u čemu su dobri. Uprkos suprotnim mišljenjima, to ne mora zahtijevati mnogo novca.

26. Ponos. Slavite male stvari u životu. Na kraju, mala postignuća u životu su ona koja postaju velika postignuća.

27. Prostor za greške. Djeca su djeca. Zbog toga su zabavna…i zbog toga očajno trebaju vaše strpljenje. Dajte im prostora da eksperimentišu, istražuju i griješe.

28. Samopouzdanje. Djeca koja uče cijeniti sama sebe imaju veće mogućnosti da razviju samopouzdanje, samopoštovanje i osjećaj vrijednosti. Zbog toga je veća vjerojatnoća da će postati odrasli koji poštuju i drže se vlastitih vrijednosti, čak i kad to niko drugi ne čini.

29. Smisao za humor. Smijte se sa svojom djecom svaki dan, za svoju i njihovu dobrobit.

30. Duhovnost. Vjera uzdiže naše shvatanje svemira, svijeta i naših života. Bilo bi mudro usaditi našoj djeci ideju da su više od krvi i mesa koji zauzimaju prostor. Takođe su sazdani od uma, srca, duše i volje te bi njihove životne odluke trebale biti temeljene na nečemu višem od onoga što svi drugi od krvi i mesa rade.

31. Stabilnost. Stabilan dom postaje temelj na kojem djeca grade ostatak svog života. Moraju znati svoje mjesto u porodici, kome mogu vjerovati i ko će biti tu za njih. Nemojte to stalno mijenjati.

32. Potpuna pozornost. Možda će vam sljedeći video pomoći da razumijete: „Odjavite se za povezivanje“ https://www.youtube.com/watch?v=oHp4k3zwr0s

33. Jedinstvenost. Ono što nas čini drugačijima, čini nas posebnima. Jedinstvenost se ne treba skrivati, treba je ponosno pokazivati da je cijeli svijet vidi, cijeni i uživa u njoj.

34. Ugodan dom. Znati da se uvijek možeš vratiti kući jedno je od najugodnijih i najživljih uvjerenja na svijetu. Udahnjuje li vaš dom život vašoj djeci?

Naravno, nijedan od navedenih darova nije na rasprodaji u prodajnim centrima. Ali u tome i leži njihova vrijednost.

Autor: Joshua Becker

Izvor: http://harfa.hr

Žena za koju vjerojatno nikad niste čuli postala je najmlađa milijarderka na svijetu. Tridesetogodišnja Elizabet Holms do bogatstva je došla ličnim trudom i zalaganjem, prateći tako stope Stiva Džobsa i Bila Gejtsa. Priču o Holms, koja je pomjerila granice u zdravstvenoj industriji i medicinskoj tehnologiji donosi Fortune.

 

Mi smo već pisali o Crnoj Gori kao savršenoj destinaciji za planiranje vjenčanja, a sada vam donosimo 25 najboljih među nagrađivanim  fotografijama u poslednjih 12 mjeseci.

SVAKE godine ISPWP (International Society of Professional Wedding Photographers) održava takmičenje u kojem se biraju najbolje fotografije s vjenčanja u 20 različitih kategorija.

Takmičenje je podijeljeno u četiri odvojena događaja što u konačnici rezultira s čak 80 pobjednika.

ISPWP je objavio i galeriju svih fotografija koje su ih oduševile u 2014., a ako ste pomislili da su sve fotografije s vjenčanja slične i dosadne (osim mladencima i članovima familije) - provjerite ovu galeriju:

Kao što postoje kompatibilne krvne grupe za transfuziju, tako su neke kombinacije bolje i gore u odnosima, a grupa nosi određeni karakter, kaže japansko učenje.

Gotovo svim firmama kojima kojima su dodijeljene koncesije za istraživanje i eksploataciju ugljovodonika u Jadranu događali su se razni manji ekološki incidenti, piše H-alter.

 

Agencija za ugljovodonike izjavila je kako odabrane kompanije moraju imati visoke ekološke standarde te biti bez ekoloških incidenata u prošlosti. Niko, pa ni ova vlada, ne može tvrditi da je Jadran siguran i da nema razloga za zabrinutost. Jadranu se i bez ovih novih aktera znatno zagađenje naftom već događa zahvaljujući gustom prometu tankera i ostalih plovila, a država koja preživljava od jadranskog turizma nije uložila ni u jedan brod opremljen za skupljanje nafte koja se nađe u moru. Svi naftaši odabrani za koncesije imaju istoriju ekoloških incidenata kod istraživanja ili eksploatacije nafte.

Pošto imam strah od visine (ne sudite mi), sjedio sam na ivici stolice razgoračenih očiju dok sam ovo gledao. Krajolik je sličan našem, ali dalek - Škotska. 

 

Na putu prema vrhu planine i nazad, junak ovog videa je pobijedio težak teren s zadivljujućim rukovanjem bicikla i snimio prekrasan krajolik. Obavezno gledati preko cijelog ekrana.

Nebo je granica kada govorimo u korisnosti dronova u fotografiji - pogledajte na primjer takmičenje National Geographica.

Pregledajući ovo mnoštvo fotografija iz vazduha donosimo vam naš izbor najboljih fotografija slikanih dronom u 2014 toj. A počinjemo sa slikom gore - orlom koji se uspinje u nebo, u Bali nacionalnom parku u Indoneziji.

Polgar je javno izjavio da će njegova djeca, koja tek treba da se rode, postati svjetski šampioni, i dokazao da je u pravu. Njegove djevojčice su više nego opravdale sve što im je prije rođenja najavljivano.

Laslo Polgar i njegova djevojka Klara su se vjenčali 19. aprila 1967. godine, u mađarskom gradiću Đenđešu. Zvanice su na njih bacale konfete dok su izlazili od matičara i kretali na trodnevni medeni mjesec (Polgar je morao da se vrati u vojsku jer je bio na polovini odsluženja vojnog roka) i svi su komentarisali kako lijepo izgledaju zajedno.

Niko, međutim, nije bio svjestan da prisustvuje početku jednog od najdrskijih ljudskih eksperimenata.

Koliko ste svjećica na torti dosad ugasili kroz život? Koliko ste kilometara prešli sa Zemljom dok se okreće oko Sunca? Ova stranica nudi i brojne druge odgovore.

Dobrih se stvari u životu često olako odričemo. Ne dozvolite da seks u braku bude jedna od njih.

Koliko god žene bile iscrpljene dnevnim aktivnostima ili nezadovoljne svojim izgledom, ne bi trebale dozvoliti da im nedostatak želje uništi seksualni život. A evo i zašto.

Pogledala sam TED video prije nekoliko dana, jedan od onih koji te uhvate i ne puštaju. Pa sam ga pogledala još 2 puta i odlučila napisati tekst o njemu, odnosno o porukama koje nosi u sebi. Možete ga pogledati i vi odmah, tu je sa prevodom. U svakom slučaju, u nastavku je osvrt na njega sa nekim mojim razmišljanjima.

Alessandra Orofino iznosi zanimljive podatke: 45% ljudi na svijetu živi u gradovima, a za 75% potrošnje energije, odnosno 80% emisije gasova su “krivci” gradovi. Realan zaključak je – za mnoge probleme koje zovemo globalnim, poput klimatskih promjena, oskudice sa energijom ili siromaštva – su krivi gradovi. I to se neće promijeniti dok ljudi u gradovima, ljudi poput nas, ne počnu raditi bolje na tim problemima.

Google street View opcija u Google mapama daje više nego linijsku projekciju ulica velikih gradova. Kako je platforma evaluirala Google je ponudio i sjajne fotografije ostrva Galapagos, Ajfelove kule, Fidži planine, kao i podmorja.

 

Ali Street View takođe otkriva i neka iznenađenja:

Ja nemam konkretan problem sa tehnologijom, jer nam uređaji olakšavaju život, ali vjerujem da prave ljude izuzetno dosadnim ... 

Tako sam počeo fotografisati ljude u kompaniji sa svojim telefonima jer je postojala određena simetrija koja se mogla primjeniti na vizuelnoj razini, ali kako sam nastavio, primetio sam jednu, sebi svojstvenu, tugu u postupku. 

 

Prije nego što su mobilni telefoni izmišljeni, ljudi ne bi imali drugog izbora nego do međusobne interakcije. Međutim, to više nije potrebno jer se svi možemo sada "pretvarati" da radimo nešto "važno" na našim uređajima, a da ne smišljamo nešto za reći. Ovo ubija razgovor. Mislim da to povećava generalnu udaljenost. 

 

Većina ljudi su koristili cigarete kao društveni rekvizit. Doduše, one su loše za vaše zdravlje, ali barem nisu pretvorile ljude u "priključene" dosade. Zajedno moramo biti jaki kako bi se bar po malo oslobađali okova pametnih telefona i vratiti toplinu razgovora licem u lice!

Više na: babycakesromero.com

Belgijska marketinška agencija je izzašla sa novom kampanjom koja koristi ljudsku glupost iz pojedinih popularnih klipova sa Youtube, da bi podigla svjesnost o doniranju organa.  

Donošenjem Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima i njegovih podzakonskih akata, značajno je unaprijeđen normativni okvir za dalje jačanje bezbjednosti saobraćaja, kao i postizanje većeg nivoa usklađenosti sa standardima Evropske unije", kazao je ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević otvarajući u "Maestralu" konferenciju " Unapređenje bezbjednosti saobraćaja".

U cilju očuvanja prirodne populacije crnogorskog pelina, koja je posljednjih godina ugrožena masovnim i nesavjesnim branjem, Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja u saradnji sa proizvođačima, u prvom redu pčelarima, pokreće kampanju za zaštitu ove ljekovite samonikle biljke. Cilj kampanje je podsticanje plantažnog uzgoja pelina i njegove prerade u Crnoj Gori, kako bi se stvorili uslovi za stvaranje dodate vrijednosti u zemlji i izvoz pelina.

Pawel Kuczynski je poljski umjetnik poznat po slikama koje vas zamisle nad svijetom u kojem živimo. Iako je neke teško dešifrovati, a sa nekima se možda i nećete složiti, poruka u svima je izuzetno jaka i nemoguće je ne obožavati količinu kreativnosti u njima. 

Savremena znanja o pijavicama i mogućnosti njihovog korišćenja u medicinske svrhe, biće predstavljeni na svjetskom simpozijumu, koji će naredne sedmice biti održan u Tivtu.
Korišćenje pijavica u medicinske svrhe, hirudoterapija, drevna je metoda koja danas na velika vrata ulazi u bolnice, ordinacije i salone za uljepšavanje širom svijeta. U Srbiji i hrvatskoj već postoje farme pijavica, koje se izvoze za EU, dok u mnogim zemljama, poput Rusije, Njemačke, pijavice se mogu kupiti u apoteci.

Sigurno ste se zapitali zašto turistička organizacija ili neka kompanija uopšte zovnu nekog tamo blogera, a kamoli mu daju ozbiljan novac. Pogotovo ako se njegova "popularnost" zasniva samo na Facebook ili Instagram nalogu?

Danas vam donosimo 20 naloga na instagramu, koji će vam približiti odakle tolika popularnost nekima.

Instagram ima oko 200 miliona aktivnih korisnika svakog mjeseca. Većina sadrži tipične fotografije prijatelja ili familijarnih, svakodnevnih momenata (namjerno ne pominjemo selfije i fotografije hrane). Kako god, ovi fotografi vam donose svijet kakav do sada niste vidjeli. Zapratite ih, i nećete zažaliti: 

Naš predio je zbog svojih posebnih klimatskih i zemljišnih prilika bogat ljekovitim samoniklim i aromatskim biljem. Ima ga toliko da je nemoguće nabrojati sve, no evo nekoliko najpoznatijih ljekovitih biljaka s jadranske obale.

Čini se da i za kavu vrijedi ona stara - 'reci mi šta piješ, reći ću ti ko si'.

 

Pijete li tursku kafu, na listi vaših osobina vjerovatno će se naći strpljivost, efikasnost, ali i nefleksibilnost i ćudljivost. Pijete li kafu sa mlijekom ili šećerom vjerovatno volite ugađati ljudima.

Čaša vina dnevno čini čuda za vaše zdravlje, ali samo jedna čaša!

 

Vino nije samo alkoholno piće, ono je za mnoge i predstavnik određene kulture življenja. Budući da je ipak riječ o alkoholu, s vinom ne treba pretjerivati, piše Tportal. No ako ga koristite umjereno, vaše zdravlje moglo bi profitirati. Evo šta su naučnici otkrili o dobrobitima vina.

 Već četiri godine zaredom, turistički vodič Fodor’s Travel objavljuje godišnju listu 100 najboljih hotela na svijetu.

Tokom prošle godine, stručnjaci su odsjeli u više od 5.000 hotela u 43 države širom svijeta. 

Ocjenjivali su ih u osam različitih kategorija: “All-Inclusive”, “Utočišta na plaži”, “Boutique Chic”, Moderni gradski hoteli, Vječna Klasika, Odmor na selu, Mali hoteli i “Put vašeg života”. 

Pogledajte najbolje hotele svijeta za ovu godinu:

Druga prestižna regata Hiljadu ostrva, u organizaciji Jahting kluba Porto Montenegro, JK SCOR iz Rijeke i Udruženja Val iz Rijeke, biće održana od 21. do 28. septembra.
Prva etapa počinje u nedjelju 21. septembra iz Rijeke, i završava u marini Porto Montenegro uz vremensko ograničenje od 72 sata nakon signala starta.

Aronija predstavlja moćno, potpuno prirodno oružje u prevenciji bolesti, ali i kad je bolest već prisutna... Najjača od svih vrsta je tzv. sibirska aronija koja se uzgaja u zagrljaju hladne klime i nedirnute prirode

Aronija se naziva i namirnica budućnosti jer ima izrazito veliku ljekovitu moć za ljudski organizam. Efikasno ga pročišćava od štetnih tvari i teških metala i zato je korisna preventiva protiv malignih oboljenja. Studije su pokazale da ima i antikancerogeno djelovanje jer u velikom postotku "ubija" maligne stanice tumora mozga, pluća, dojke, debelog crijeva i jetre. Kao izuzetan antioksidans, aronija sprječava stvaranje slobodnih radikala i "napad" na zdrave stanice u tijelu i krvnoj plazmi, usporavajući time proces starenja organizma i spriječavajući razvoj kroničnih bolesti.

Nešto što svi volimo igrati ili bar gledati u predvečernjim časovima, na gradskom bazenu - vaterpolo na jedan go, Red Bull je odlučio pretvoriti u marketinši potez za pamćenje.

Alergije na prašinu i grinje sve su češća pojava, a madrac na kojem spavate idealno je mjesto za sakupljanje istih. Želite li mjesto na kojem spavate učiniti svježim i čistim ne morate plaćati skupa čišćenja niti kupovati novi ležaj, već posegnite za super trikom koji ćete trebati izdvojiti svega 2 eura.

Selfieji su postali sastavni dio naših života. Na privatnim profilima dijelimo svoj izgled sa i bez šminke, tražimo mišljenje kako nam stoji pojedini komad odjeće i obuće, ili želimo istaknuti mjesto na kojem se trenutno nalazimo. Ipak, pripazite kad se nađate u sljedećim situacijama:

Gradovi širom svijeta su puni veličanstvenih spomenika, zapanjujućih skulptura i umjetničkih kipova, od kojih svaki ima priču za ispričati. Hiljade njih su napravljene, ali su samo neki od njih, koji su stvarno izvanredni, postali simboli svojih četvrti i čitavih gradova. Mi ne krijemo da nam je jedan od omiljenih mali kip dimnjičara - hercegnovskog oriđinala koji je uspio da pobjegne od zaborava zahvaljujući Slobodanu Popoviću, tvorcu ideje o postavljanju statue, ujedno i direktoru Agencije za izgradnju i razvoj Herceg Novog. Njunjo, kako je dimnjičaru bio nadimak, je bio ,,jedan od gradskih likova koji su šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog vijeka bili obilježje grada i reprezentovali ga bolje nego predsjednici opštine i direktori hotela". Skulpturu je uradio podgorički vajar Velibor Pavićević, a trebala je da bude samo prva od mnogih koje bi Novi ukrasile i oplemenile po ugledu na Lisabon ili Barselonu.

 

 

A pogledajte naš izbor skupltura širom meridijana:

 

Šta je to što povezuje 1.000 najboljih knjiga o samonapredovanju ?

 

Postoji više od 210.000 tzv. "self-help" knjiga na Amazonu, a od 100 najčitanijih uopšte, čak 40 su iz ove tematike.

 

E sad, svaki autor nije mogao napisati remek-dijelo. Pošli smo od ideje da se 75% svih ovih knjiga može sažeti na jednoj stranici. Moglo bi se čak reći je ovaj tekst zbirka zabilješki za ogromnu većinu njih.

Uhvatiti refleksiju na fotografiji je veoma izazovno i predstavlja specijalnu vrstu fotografije koja zahtjeva poznavanje uglova i perspektive u oku fotografa. Zahtjeva da razmišljaš o perspektivi na drugi, izvrnut način. Ove fotografije su samo primjeri koliko nevjerovatne rezultate možete dobiti, ako držite oči otvorenim – fotografije u fotografiji ili prirodni spoj umjetničkih detalja – bez fotošopa.

BBC Travel nedavno je proveo anketu među osobama koje često putuju, o najvećim hotelskim tajnama i pitao ih što je najprljavija stvar u hotelskim sobama.

Većina muškaraca ima određeni tip žene u koji će se najprije zagledati, ali i poželjeti da upravo tako izgleda njihova životna partnerka. No stručnjaci za veze i seks kažu da svaki muškarac prije toga treba biti s ovim ženama, a prenosi Tportal.

I ovog ljeta naš klub, plivački vaterpolo klub JADRAN je organizovao najinteresantniju sportsko – rekreativno - turističku manifestaciju na Jadranu, JADRANSKE IGRE 2014, na bazenu JADRAN na Škveru. Zbog velikog interesa učesnika, odigrane su dvije polufinalne večeri, 19. i 20. jula,  dok je finalna veče odigrana sinoć, 1. avgusta.

Pobjednik finalne večeri je ekipa Galioti iz Tivta. Na takmičenju u Herceg Novom Tivćani su bili prvi ispred hercegnovskih ekipa "Jadran Škver" i “Triatlonci”,  a pogledajte u izuzetno dinamičnim fotografijama kako je sinoć i bilo:

U Crnu Goru je došao svjetski poznati fotograf Mario Testino, što je veliko plus za našu zemlju i turizam, jer je on praktično u rangu holivudskih zvijezda.

Kalčo Fiorentino je stara italijanska igra koja kombininuje fudbal, mali fudbal i  borbe. 

Ovih je dana u Boki viđena superluksuzna jahta Ocean Perl - remek dijelo dizajna.

Riječ je jahti koja je porinuta tek prošle godine, a dizajnirao ju je legendarni Lord Norman Foster – arhitekta aerodroma u Pekingu. Šta reći – riječ je o nevjerojatno luksuznoj modernoj superjahti koja može ugostiti do 12 putnika. Putničke kabine više podsjećaju na velike hotelske apartmane nego na brodske kabine. Ocean Pearl zimi plovi po Bahamima i Karibima, a ljeti po Mediteranu. Evo nekoliko fotografija od kojih zastaje dah…

OK, selfi je pojava na društvenim mrežama često zabavna, često iritantna, ali poneke fotografije su zaista impresivne, kao ove:

Pogledajte kako je bilo na jednoj od najstarijih tradicionalnih svečanosti na ovim prostorima - Fašinadi. Fašinada ima tradiciju gotovo šest vjekova, i slavi se od 1452. od kafa Peraštani i stanovnici nasipaju kamenjem ostrvo Gospa od Škrpjela. Jedriličarski kup organizuje klub " Lahor", a učešće je najavilo više od 50 jedrilica, krstaša, katamarana....

Način na koji escjag stoji na tanjiru govori i više nego što mislite. Razmještaj pribora za jelo govori umjesto vas da li vam se jelo sviđa, ne sviđa, da li želite još ili ste završili.

Slika iznad pokazuje raspored escajga na tanjiru i njegovo značenje.

Mnogi su se oduševili besprekornim enterijerom hotela “Aman Rizort” na Svetom Stefanu, koji su Novak i Jelena izabrali za svoje vjenčanje. Dizajnerka koja je osmislila i opremila ovaj luskuzni kompleks je u svijetu dizajna poznata po svojim nevjerovatnim djelima i u skladu sa tim zaslužila prestižnu nagradu…

Poslije sve učestalijih dokaza o bezobraznosti taksista u Budvi, kojom će opština, nadamo se, ovom odlukom stati na kraj, potražili smo koje su to prevare kojima su turisti izloženi u drugim turističkim centrima. 

 

Lubenica ima puno kalorija, no znači li to da ona deblja? Ili lubenica pak može pomoći pri mršavljenju? Ovaj članak će vam pomoći da pronađete odgovore na to vječno pitanje. Odmah na početku ćemo vam reći istinu i smanjiti sve vaše strahove, lubenica uopšte ne deblja.

Lubenica je voće bogato vodom, ona sadrži oko 90 % vode što je vrlo korisno za vaše zdravlje. Pomaže pri povećanju sadržaja vode u vašem tijelu, te sadrži značajne minerale poput kalija i izvrstan je izvor vitamina C i vitamina A. Većina lubenica seže oko 40 centimetara u dužinu i oko 18 centimetara u promjeru i vrlo lako može nahraniti četveročlanu porodicu jer sadrži približno oko 1300 kalorija. Naravno ovi veliki plodovi znaju težiti i preko 4 kilograma, te bi u slučaju u kojem se hrani samo jedna osoba lubenica mogla potrajati nekoliko dana. Dobar komad lubenice će sadržati oko 100 kalorija, znamo da to izgleda kao puno kalorija pogotovo onima koji vode prehranu na temelju brojenja kalorija no postoji nekoliko razloga zašto vas taj komad lubenice neće udebljati, već će vam pomoći da smršate.

Lubenice su voće koje je puno vitamina C. Ovaj vitamin se koristi od strane tijela da potstakne metabolizam te sagori salo. Lubenica sadrži lako probavljive šećere i kad vam je lubenica prva stvar koju ćete pojesti u jutro ona može pružiti učinkovito gorivo za tijelo kako bi se proveo proces detoksikacije (izlučivanja otpada iz stanica), koji rezultira u smanjenju tjelesne težine. Lubenica ima veći sadržaj vode i time ima manje kalorija po kocki u odnosu na druge plodove, tako da daje više minerala po kaloriji. Budući da se otprilike 90% ovog voća sastoji od vode, ono osigurava da se osjećate puni s prvih nekoliko komada i na taj način vas spriječava od prejedanja. Lubenice su cjelovite namirnice koje su bogate mineralima koji pomažu pri asimiliranju šećere, bez upotrebljavanja ostatka tijela na način na koji to procesuirana hrana, od rafiniranog šećera, radi. Poznato je da jedenje voća na prazan želudac poboljšava metabolizam tijela zauzvrat pomaže u sagorijevanju kalorija. Uzimajući u obzir sve ove činjenice, može se zaključiti da lubenice ne debljaju  – već da su izuzetno zdrava hrana u kojoj možete uživati u njenom sirovom cijelom obliku, u salatama, kolačima i čak i sokovima.

Zdravo tijelo je bitno na putu prema zdravom i dobrom metabolizmu, što smanjuje taloženje masnoća. Jedenje lubenica može pomoći s nekoliko zdravstvenih koristi za održavanje funkcija vašeg tijela u odličnom stanju. Lubenice su izvrstan izvor likopena, antioksidansa koji sprječava upale u tijelu neutraliziranjem slobodnih radikala, što pomaže u sprječavanju artritisa, čireva, skleroze i raka debelog crijeva. Zbog antioksidansa lubenice uspješno pomažu i u borbi protiv bolesti srca, a karotenoid prisutan u lubenicama osigurava dobro zdravlje očiju u djece i u odraslih. Lubenice su bogat izvor vitamina B6 i B1 koji pomažu u poboljšavanju metabolizma i daju vam energiju, te su pune minerala poput magnezijuma koji pomažu u sprječavanju hipertenzije. Dakle, ne samo da lubenice ne debljaju već su korisne za sveukupno zdravlje vašeg tijela. Super su izbor za utaživanje ljetne žeđi, jer ne samo da opskrbljuju tijelo s vodom već pružaju bitne minerale i elektrolite koje nadopunjuje minerale koje ste izgubili znojenjem. Imajte na umu da nije broj kalorija, već ukupna korisnost jela koja određuje da li to jelo deblja ili je zdravo.


U restoranu Sublimotion, koji je ovog mjeseca u hotelu Hard Rock na Ibici otvorio Paco Roncero, kuvar koji se okitio Michelin zvjezdicama, obrok od 20 jela košta 1.500 evra. Restoran može da primi 12 gostiju, a objedinjuje molekularnu gastronomiju, pozorište i tehnologiju. Restoran će biti otvoren samo u ljetnjim mjesecima, a jelovnik će se mijenjati jednom godišnje. (bankar.me)

 Da li biste mogli da pojedete jednu kocku šećera?  A recimo, dvadeset odjednom?

 

Većina ljudi ovo radi svakog dana, a da toga nisu ni svijesni!

 

Poređao sam kocke šećera pored proizvoda, u količini koja se unutra nalazi. Pogledajte koliko zapravo ima šećera u hrani koju jedemo i pijemo.

U svakom slučaju seks u vodi je izuzetno iskustvo kog ćete se uvijek sjećati. Za sve one koji to nisu probali, ili pak samo nisu svjesni neke od ovih činjenica, izdvajamo vam par stvari koje nije zgoreg da znate.

Ako ste jedan od onih seks akrobata, voda je prava stvar za vas. Izvođenje raznoraznih akrobacija u vodi je jednostavno lakše. Bićete iznenađeni za šta ste sve sposobni.

 Manifestacija Još jedno divno veče u Budvi koja podrazumjeva obilježavanje Dana Turističke organizacije opštine Budva i Dana državnosti, uspješno organizovana sinoć, 12. jula, na Trgu ispred Starog grada.

Apropo godine dana rada donosimo vam set fotografija koje pokazuju svu radost uživanja u životu:

Ima nečeg intrigantnog, mističnog i divljeg u djevojkama sa tetovažama. Znamo, zato vam i donosimo ovu fotogaleriju:

Besprijekoran enterijer, a još divnija priroda koja okružuje hotel Aman na Svetom Stefanu predstavljaju ne samo idealno mjesto za odmor, već i romantičnu pozadinu za vijenčanje vijeka! Ne čudi nas što su Novak Đoković i Jelena Ristić odabrali baš božanstveno mjesto da tu izgovore ono najlepše “da”…

"Bajron je bio u pravu", piše u jednom turističkom prikazu prelijepog dijela Jadrana koji su Novak i Jelena odabrali za svoje vjenčanje koje će se održati 9. jula 2014. godine. "U trenutku rođenja naše planete, najlepši susret zemlje i mora odigrao se na crnogorskoj obali", glasi taj popularni citat.

Plaža svinja, takođe zvano i Ostrvo svinja je nenastanjeno ostrvo na Bahamima. Video ispod pokazuje svinje koje uživaju u životu na ostrvu i plivaju sa turistima. Iako odrasle u divljini, prilično su pitome.

Mi smo ih vidjeli na slikama i vodičima. Svjetski najpoznatije znamenitosti žive u našoj mašti u svom idealizovanom obliku, ali može biti iznenađenje vidjeti ih u prirodnom okruženju. Nekima to daje i dodatno na značaju, a neke je progutao talas urbanog graditeljstva.

 

Glavna turistička sezona je na pragu. Da bi se izbjegle eventualne neprijatnosti i zdravstveni rizici na putovanju, neophodno je dobro se pripremiti za ljetovanje i prije odlaska na put obratiti pažnju na sve detalje. Potrebno je informisati se o mogućim rizicima tokom putovanja i u mjestu ljetovanja i u skladu sa tim sprovesti preventivne zaštitne mjere. 

Surfer i fotograf Clark Little je zaradio gotovo milion pratilaca na Instagramu sa svojim nevjerovatnim fotografijama talasa. Za razliku od većine slika talasa, na koje ćete naići, koje su uhvaćene sa sigurne razdaljine, Klark je svoje hvatao u sred akcije. Svojom hrabrošću nam približava svu snagu mora.

Provjerite njegov ​​prekrasan rad!

S obzirom da su svi naši gradovi okruženi brdovitim predijelima, sa predivnim krajolicima sa kojih većinom puca neponovljiv pogled na Jadran, ovo je neophodan članak za sve roditelje:

Prije samo 40-50 godina skoro da i nije bilo djece od 6-7 godina koja nisu znala da upale vatru od mokrog granja i da se pripreme za noćenje u prirodi. Ta djeca nisu doživljavala prirodu kao nešto opasno i neprijateljsko, već su je poznavala i voljela.

Tokom aprila i maja mjeseca, imao sam nekoliko izleta sa školskom djecom po pitomim planinama i brdima Srbije. Vremenske prilike su bile takve da smo išli isključivo na jednodnevne izlete, koji su podrazumevali pješačenja od par sati i obroke na otvorenom.

Cilj ovih izleta nije bio samo odvajanje starijih osnovaca od sjedenja za računarom i nabijanje kondicije, već prije svega edukacija za bezbjedan boravak na otvorenom, kao i posmatranje rada u grupi okupljenih dečaka i devojčica.

 Turistička organizacija opštine Budva nastavlja organizaciju studijskih posjeta čuvenih blogera kako bi na najbolji mogući način doprinijeli promociji turističke sezone u Budvi.

Tviter je jedna od najpopularnijih društvenih mreža, a za vas smo odabrali šta tviteraši preporučuju o ljetovanju. Ako ništa bar ćete se nasmijati:

Razigrana ekipa je snimila odličan spot koji odlično prikazuje ljepote Novoga. Spot potpisuju Mladen Drinčić kao režiser i idejni tvorac, Irena Fanfani kao Casting Director, uz svesrdnu pomoć KUD Sloga, Omladinski kulturni centar, caffe Stanica i gradskih mažoretki. Pogledajte:

Ekipa riders.me je postavila novi kratki video sa žičare u Tivtu! Sezona se lagano zahuktava a prva velika fešta je najavljena za 21. jun. Ekipa UNIT wakeboarding kluba će biti na žici, besplatni savjeti, trikovi i revijalna vožnja + Afterparty & BBQ.

Postoji cijela gomila gedžeta iz filma "Povratak u budućnost" koje ljudi željno iščekuju, kao što su samovezujuće Nike patike ili DeLorean koji putuje kroz vrijeme. Ali definitivno na vrhu liste je hoverbord - daska koja lebdi iznad površine. Iako je ova verzija ograničena na korištenje vode, prosto izgleda sjajno.

"Click for Help" je naziv prve u nizu humanitarnih izložbi fotografija, za pomoć ugroženima u poplavama, koja se održava u Podgorici 16. i 17. juna u Delta Sitiju, u periodu od 10 do 22 sata.

Više nego je zanimljiva statsika krivičnih djela koje su počinioci izvršili tokom minule godine.
 Ono što prvo zapada u oči je to da je četvrtina, odnosno, više od hiljadu krivičnih djela ostalo nerazriješeno, jer se ne zna ko su počinioci.
 A statsitika MONSTATAS je sljedeća: U 2013. godini bilo je 4.613 prijavljenih poznatih punoljetnih počinilaca krivičnih djela, što je za 17,8% manje nego u 2012. Učešće osoba ženskog pola je 12,5%. Broj nepoznatih učinilaca krivičnih djela je 1 584, odnosno 25,6%.

Broj optuženih osoba u odnosu na prethodnu godinu manji je za 9,7%, a broj osuđenih osoba manji je za 8%. Učešće optuženih punoljetnih lica ženskog pola je 9,9%, a osuđenih punoljetnih lica ženskog pola je 9,1%.
Za krivična djela protiv imovine, koja su u 2013. bila najzastupljenija, udio prijavljenih iznosi 24,6%, udio optuženih iznosi 24,5%, a udio osuđenih iznosi 24,7%.
 
U toku 2013. godine, u Crnoj Gori podnešene su 224 prijave protiv maloljetnih lica, učinilaca krivičnih djela, što je za 8,2% više nego u 2012. godini. Učešće osoba ženskog pola je 4%. Broj optuženih maloljetnih osoba u odnosu na prethodnu godinu veći je za 9,5%, a broj osuđenih osoba veći je za 10,2%. Kod optuženih maloljetnih lica učešće osoba ženskog pola je 2,2%, dok je to učešće kod osuđenih maloljetnih lica 2,3%.
Za krivična djela protiv imovine, koja su u 2013. godini bila najzastupljenija, udio prijavljenih iznosi 62,6%, udio optuženih iznosi 57,2%, a udio osuđenih iznosi 56,1%.

 Ukoliko niste bili, niti ste uhvali reportažu na televiziji, donosimo vam detaljnu foto reportažu našeg Miloša Ćetkovića sa revije poznate britanske kreatorke u našem malom gradu:

  Predviđanje budućnosti je izuzetno zabavno. No, ne bismo li trebali imati jet pakete već sa kojima bi letjeli po gradu, jesti hranu fenomenalnih ukusa koja se sprema iz tabletica, živjeti mnogo duže? No iako još nismo dostigli stadijum iz holivudskih sf filmova, zapanjićete se šta sve već postoji.

Crna Gora predstaviće se na 14. Bijenalu arhitekture u Veneciji od 7. juna do 23. novembra. Otvaranje našeg paviljona predviđeno je 5. juna. Crna Gora predstaviće se Projektom prikaza 4 kompleksne zgrade poslijeratnog graditeljskog nasljeđa sa potencijalnim scenarijom razvoja, i to:

Glavobolja je najčešća neugodna pojava koja nas vrlo brzo može izbaciti iz takta. Uzroci glavobolje kao i intenzitet boli su vrlo različiti, a prije nego posegnete za tabletom isprobajte ova tri uspješna trika za koja vam treba svega jedan minut.

 

Koristeći posebnu tehniku ​​animacije, spajajući tradicionalni dizajn s tehnologijom iPhone 5s, ova talentovani ilustrator pretvara svakodnevne situacije u napad maštovitih čudovišta.

Vrlo je teško znati što se tačno nalazi u hrani koju svakodnevno konzumiramo, a ukoliko pomno ne pazimo i ne provjeravamo sastav naveden na ambalaži, postoji velika šansa da konzumirate sastojke koje nikada ne biste niti u ludilu pojeli – od buba, umjetnih boja pa sve do konzervansa koji sprečava rast gljivica i buđi.

Supertanker Exxon Valdez 23. marta 1989. godine u 9 sati i 12 minuta isplovio iz naftnog pristaništa Valdez na Aljasci i krenuo prema Vašingtonu.

Lučki pilot je sproveo brod kroz tjesnac Valdez po uobičajenoj proceduri. Nakon toga je napustio tanker prepustivši upravljanje kapetanu broda Josephu Hazelwoodu.

Dolazak ljeta, sunce i plaže obraduju mnoge, pa i trudnice. Iako one moraju biti dodatno obazrive pri sunčanju i kupanju to ne znači da trebaju sebi da uskrate ove aktivnosti već da povedu računa o nekim sitnicama, jer su osjetljivije zbog stanja u kojem su.

Šta je važno da trudnice znaju o sunčanju?

Trudnice se moraju čuvati dužeg boravka na suncu jer u toku trudnoće imaju pojačanu pigmentaciju u području lica, bradavica dojke zbog promjena hormona melanina. Pigmentacije se u trudnoći pojačavaju i nakon porođaja obično nestaju ali ukoliko trudnica duže boravi na suncu promjene na tim područijima mogu ostati i nakon porođaja.

Trudnice su osjetljivije na ultravioletne zrake pa može doći čak i do sunčane alergije i početnih opekotina kože. Toksični produkti koji tada nastaju mogu u ekstremnoj situaciji dovesti do prijevremenih kontrakcija materice, pa čak i do preranog porođaja ili spontanog pobačaja.

Trudnice koje su sklone niskom pritisku mogu imati i probleme sa njegovim naglim padom, ako duže borave na suncu.

Ukoliko postoji problem proširenih vena na potkoljenicama sunčanje će to još više pogoršati.

Zato je najbolje da trudnice posmatraju sunčani dan iz sigurnog hlada, da izbjegavaju sunce, i unose dosta tečnosti. Ako ne mogu odoljeti sunčanju i kupanju bi to trebalo da rade u ranim jutarnjim ili kasnim popodnevnim satima.

Još nekoliko važnih detalja:

  • Preparati za zaštitu od sunca sprječavaju, tačnije odlažu pojavu opekotina, kao i sve druge neželjene efekte koji se ne vide i ne osećaju, ali se ipak dešavaju unutar kože. Poslednjih desetak godina, ovi preparati se  uglavnom prave sa supstancama koje imaju velike molekule, jer oni ne mogu da prođu prirodnu barijeru kože. Razlog ovakvog izbora zaštitnih supstanci-filtera je potreba da se spriječi svaki kontakt zračenja, ali i zaštitnih supstanci sa molekulima kože, jer to na njoj može da izazove  neželjene promjene. Zaustavljanje štetnog sunčevog zračenja na površini, a ne unutar kože se smatra najbezbjednijim načinom zaštite.
  • Sunčanica može da dovede i do dehidracije organizma, koja će prouzrokovati prijevremeni porođaj. Takođe je potvrđeno da povišena telesna temperatura (38,5 stepeni) koja traje duži period, u najranijem periodu trudnoće može da dovede do oštećenja ploda. Kako biste se zaštitili od sunčanice pijte što više vode i pokušajte da se pridržavate još nekih pravila: često se tuširajte, jedite laku hladnu hranu, ukoliko imate dugu kosu, vežite je, rashlađujte stopala u vodi, zaboravite na dugo stajanje pored toplog šporeta, ne izlazite na sunce između 11 i 17 časova, koristite kremu sa zaštitnim faktorom ne manjim od 15, i ne zaboravite da na glavu obavezno stavite šešir. Kremu namažite 30 minuta pre izlaska na sunce i nanosite je na tijelo svaka dva sata, bez obzira da li na deklaraciji piše da je vodootporna ili ne.
  • Hlad koji pruža suncobran nije dovoljna zaštita, jer štetni sunčevi zraci prolaze kroz njega i oštećuju vašu kožu. Sigurno vam se desilo da ste dan proveli pod suncobranom, a koža vam je ipak pocrvenjela. Debela hladovina ispod drveća je bolja varijanta zaštite, ali je krema za sunčanje u svakom slučaju obavezna!
  • Za zaštitu lica izloženog suncu prilikom uobičajenih dnevnih aktivnosti, najbolje je koristiti preparate za svakodnevnu njegu, koji sadrže UV filtere. Za boravak u prirodi tokom čitavog dana, sa dužim intervalima izlaganja suncu (što iz mnogo razloga nije preporučljivo!), koristi se  drugi tip preparata. On treba da ima visoku vrijednost zaštitnog faktora, naročito ako koža nije pripremljena, ako je sklona pojavi opekotina i brzo reaguje na delovanje sunčevih zraka.
  • Sredstvo za sunčanje treba pažljivo da se bira. Prema individualnoj reakciji na sunčeve zrake postoji šest tipova kože, od neosjetljive do one sa patološkim reakcijama. Svrha preparata za sunčanje je da spriječi ili umanji pun uticaj sunčevih zraka, ili da potpomogne teniranje kože bez ikakvog bolnog efekta. Dobra zaštitna krema treba da bude prijatna, da ima zaštitni kapacitet nekoliko časova i da se ne spira lako vodom ili znojem.Deca i ljudi svetle puti treba da izaberu zaštitnu kremu sa visokim faktorom (SPF 20-50), kako bi se bezbjedno sunčali i sprečili da koža zadobije prolazna i trajna oštećenja.
  • U toku metaboličkih procesa u našem organizmu, pa i u koži, stvaraju se slobodni radikali koji svojom velikom reaktivnošću dovode do oštećenja ćelijskih membrana i smrti ćelije. UV zračenje dovodi do njihovog povećanog stvaranja u koži, što utiče na tzv. oksidativni stres i prijeveremeno starenje kože. Vitamin E vezuje »slobodne radikale«, sprječava oštećenje ćelijske membrane, a samim tim usporava njeno starenje.

Izvor: Dr.Feko/Yumama/Roditelji.me

Promocija lokalne kulture i gastronomije uz prateće zabavne, muzičke i dječije sadržaje na najljepši način najavila je početak sezone. Dio prihoda s ove manifestacije namjenjen je za pomoć ugroženim poplavama.

 Nezapamćena prirodna katastrofa pogodila je Srbiju, Bosnu i Hercegovinu i istočnu Hrvatsku, a jedan od gradova koji je gotovo uništen poplavama je i bosanskohercegovački grad Maglaj, prenosi Index.hr

Neviđene poplave u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj pokazale su najljepše lice humanosti. Fotografije koju su se posljednjih dana objavljivale na društvenim mrežama i u medijima potvrdile su kako u tako strašnim okolnostima mnogima nije bilo bitno samo spasiti sebe, već pomoći svakom živom biću.

Neki ljudi jednostavno ne vole teretanu, pa biraju razne druge načine da izgube višak kilograma i ostanu u formi. Ako si i ti taj tip osobe, i tražiš uspješne vježbe kojima ćeš oblikovati tijelo, pogledaj neke od ovih alternativa pomoću kojih ćeš postati fit, piše Index.hr

Čuveni italijanskog bloger Mariana Di Vaia koga je ugostila Turistička organizacije Budve, već svojim vjernim posjetiocima njegove FB strane i na Instagramu, redovno obavještava o Budvi, ne skrivajući oduševljenje onim što je zatekao. Mariano Di Vaio je jedan od najuticajnijih blogera na svijetu, sa 1 649 851 ljudi koji prate njegov rad na Instagram-u i preko 896 000 ljudi na Facebook-u. Inače, on je kako saznajemo u Budvu doputovao sa djevojkom. Pogledajte neke od statusa - broj lajkova, šerova i komentara. 

Američki naučnici upozoravaju da je klima promijenjena i da je čovječanstvo "prošlo tačku sa koje nema povratka".

Naučnici sa Univerziteta u Kaliforniji /iz NASA/ upozoravaju da je topljenje ledenog pokrivača na zapadnom Antarktiku - nezaustavljivo, nakon što su proučili podatke sakupljenje u posljednjih 40 godina.

Mi se sastojimo od 70% vode, mi živimo punih devet mjeseci potpuno okruženi amnionskom tečnošću, a evolucijski naši preci su živjeli u moru. Ovdje su svi razlozi zašto je djeci prirodno plivati ​​i roniti s roditeljima:

Otkrivamo vam jednostavne trikove koji će vam pomoći da uredite vrhunski enterijer i obezbedite toplu atmosferu u domu u kojem živite ili poboljšate broj posjeta preko booking.com-a.

 

Najsrećniji narod na svetu, prema jednom istraživanju Ujedinjenih nacija su Danci! Norveška je zauzela drugo mesto, a Švedska peto. Pitate se kako su se plasirali na tako visoke pozicije? Jedan od razloga je što žive u prelijepo uređenim domovima u kojima je mnogo toga usklađeno upravo s potrebama čovjeka. Uređenje prostora u kojem provodite dosta vremena jedan je od ključnih faktora za vašu sreću.

 

Skandinavski dizajneri nameštaja i enterijera imaju jednostavne ideje kojima to uspevaju da ostvare, i diktiraju trenutne svijetske trendove, a mi vam otkrivamo osam tajni koje će i vama pomoći da to ostvarite. Krenite kroz galeriju slika sa savjetima...

Bacite pogled na ovih 20 moćnih fotografija koje će vas ostaviti bez teksta. Neke od tih fotografija su uistinu istorijski trenuci, dok su drugi prilično srceparajući. 

U tekstu naslovljenom “Za 1% iznad najboljih evropskih hotela”, koji je objavio američki portal USA Today, hotel Aman Sveti Stefan našao se na listi 10 evropskih hotela sa ekskluzivnom ponudom za “jet set turiste”.

Ovih dana svi broje koliko unose kalorija, ali to je ponekad teško tačno pratiti. Više nije! Ovo je kul vizuelni popis različitih namirnica koji upoređuje kako 200 kalorija zapravo izgledaju u različitim namirnicama.

Čovjek bi čak pomislio da  kesica gumenih bombona ne bi mogla da puno šteti. Pa, kao što se ispostavilo samo 50 grama tih ukusnih malih meda daje istu količinu kalorija kao i skoro 600 grama brokule ili 3 cijela jaja.
Pogledajte slike u nastavku:

Nedavno je ugledni New York Times uvrstio albansku obalu među 50 destinacija koje u ovoj godini ne treba zaobići. Opisujući je kao kombinaciju hrvatskog primorja i neotkrivenih područja Turske, Grčke i Italije, NYT piše da se ovdje nalazi najbolje što Evropa može ponuditi kada je primorski turizam u pitanju, a sve po znatno nižim cijenama.

Već smo detaljno opisati kako je bilo na karnevalu i na koncertu, a sad prelistajte i kroz sjajne fotografije našeg Jugoslava Belade i osjetite atmosferu.

Najmaštovitije maškare kao i koncert zvijeyda X factora i Emine

Najbolje sredstvo za čuvanje zdravlja jetre je njeno svakodnevno čišćenje, jer zdrava jetra garantuje vitalnost, energiju, lijep izgled i dobro raspoloženje.

 

Jetra u našem organizmu ima ulogu fabrike krvi. Ona učestvuje u procesu obnavljanja krvi. Takođe, pomaže jačanju i stimulaciji varenja u organizmu. Obavlja još jednu važnu funkciju: ona čisti krv i eliminiše sve toksine i nečistoće iz nje. Otuda je jasno da je čista jetra – zdravlje, vitalnost, energija, lijep izgled i dobro raspoloženje.

 

Najbolje sredstvo za prevenciju zdravlja jetre je njeno svakodnevno čišćenje - svako jutro na prazan stomak popijte kašiku maslinovog ulja pomiješanog sa kašikom limunovog soka. Nakon toga, možete uživati u doručku. Ovaj „koktel“ mozete pripremati cio zivot, jer su oba sastojka obične životne namirnice.

 

Poslije mjesec dana osjetićete promjene. Vaš izgled će se poboljšati, nestaće tamni krugovi ispod očiju, ten će postati svjež, a izgled podmlađen. Crijeva će raditi kao sat, zaboravićete na zatvor i probleme sa varenjem. Osjećaćete se zdravo sa puno pozitivne energije.

 

 

Izvor: buka

Ostrvo Žirje kraj Šibenika ili barem dio zelene zone na ostrvu, trebalo bi u skoroj budućnosti pretvoriti u poseban državni resort u kojem će biti legalizovana prostitucija, starijima od 21 godinu dopušten uzgoj, prodaja i konzumacija marihuane te omogućen razvoj kockarnica prema posebnim uslovia, sve kako bi spasili otok od izumiranja, a hrvatskoj državi osigurali ne milione, nego milijarde eura profita koji se može iskoristiti za gradnju škola, cesta i infrastrukture.

Unatoč krvavim slikama i alarmantnosti koja obično prati morske pse , zadovoljstvo je uživati u ovom posebnom snimku: hrabra djevojka s plavom pletenicom tokom mirnog ronjenja hvata se za leđno peraje velike bijele ajkule, a velika životinja bez reakcije nastavlja da pliva zajedno sa njom.

Prva pomrčina Sunca u ovoj godini ponudiće pravi spektakl. No, na žalost samo će rijetki imati prilike uživati u njoj.

U utorak, 29. aprila, Sunce će izgledati kao vatreni prsten. Uživo će je moći vidjeti samo stanovnici malog dijela Australije i Tasmanije, javlja Net.hr.

To će bit će kružna, a ne potpuna pomrčina i dogodiće se u trenutku kad je Mjesec na svojoj najudaljenijoj tački od Zemlje, pa Sunce ne može biti u potpunosti prekriveno.

Ovo se najviše dijelilo po društvenim mrežama. Svaki dalji komentari su nepotrebni:

Budva izabrana među top 10 svjetskih destinacija za provod za ljeto 2014. godine, među kojima su i Ibica, Zakintos, San Trope, Barselona, Kopakabana..

Da reklame po Budvi dobiju svoju komičnu notu, usljed raznih oštećenje, svjedoči i primjer hotela "Mogren" naspram Staroga grada.

Danas vam donosimo najljepše proljećne slike iz Bečića iz objektiva našeg Jugoslava Belade:

Divna kompilacija donosi vam snimke najslađih životinja koja vam mora uljepšati dan.

Ili: zašto je formula na vodi u Budvi bila dobra ideja, koja je prebrzo odbačena

Red Bull Air Race koji je izvanredno organizovan donio je ovom gradu ne samo na hiljade posjetitelja već i više od tristo akreditovanih novinara iz cijelog svijeta (vrlo važno za reklamu), kao i pravi dašak događanja kakva su sasvim uobičajena u velikim svjetskim metropolama.

 Život ima neočekivane događaje, dobre i loše stvari, ali s pravim stavom, svako može napraviti ispravnu odluku da u biti bude sretan.

 Iako je to reklama poznatog noćnog kluba poruka ovog videa je vrlo jasna, "Live your life to the limit - You´ve got to live it" ili "Živi svoj život do krajnjih granica - moraš ga živjeti"

 Sigurni smo da neki Kotorani odmahuju glavom na sam spomen budvanskog karnevala, ali iako je mlađi, sva ova nasmijana lica na slikama sa prošlogodišnjeg karnevala nas tjeraju da jedva čekamo maj.  Ono što je sjajno za sve je da postajemo predio kome su maškare u krvi.

Tokom svakoga dana odvije se najmanje 100 miliona polnih odnosa. Drugim riječima, oko 65 hiljada parova u ovome trenutku seksa se širom svijeta, prenosi Huffington Post iz knjige 'Sex: 369 Facts To Blow You Away', autorke Sadie Cayman.

Hvatanje savršenog momenta fotoaparatom svakom stvara veliku satisfakciju. Ovih 25 fotografija je slučajno toliko dobro uhvatilo momenat, da ne bi mogle da budu bolje. 

Tokom 4 v.n.e. napisana je prva farmakopeja kineske medicine tj. kolekcija medicinskih recepata i kao prva na svijetu sačinjava zbirku od 365 biljaka. O većini bolesti koje znamo danas kao npr. ovčije boginje, tumor, tuberkoloza itd. o dijagnozi, liječenju i prognozi nalazimo u Kini zapisane u knjigama raznih autora od 5 - 3 v.p.n.e.

Vrijedi pomenuti doktora/hirurga Hua To-a - (110-207 n.e.) On je bio prvi kineski ljekar koji je pronašao i usavršio anestetik po imenu Ma Fei San. Ovaj doktor je značajan jer je upotrijebio narkotik tj. anestetik 1700 godina prije pronalaska anestetika u Evropi.

Prvi put zapisana u knjigama nalazimo sistematski izučavanje anatomije tokom 475 - 221 p.n.e. Tokom dinastije Tang (5 v.n.e.) osnovane su prve medicinske škole sa zvaničnim ispitima. Prva enciklopedija i rječnik u Kini datira od 58 godine p.n.e.

Čitava plejada vrsnih ljekara kineske medicine je ostavila trag u pisanim dokumentima tj. štampanim knjigama gdje se postepeno razvijala kako akupunktura tako i druge discipline kineske medicine tokom ranog i srednjeg vijeka pa do modernog doba gdje ćemo nekom drugom prilikom pomenuti nekoliko značajnih istorijskih momenata koji su doveli kinesku medicinu u poziciju u koju se nalazi danas.

Da bi razumjeli kinesku tradicionalnu medicinu moramo razumjeti originalnu kinesku kosmologiju tj. kinesko poimanje nastanka svijeta i nastanka ljudi. Najznačajnija legenda u Kini je legenda o Pang Gu-u koja kaže... Na početku ne bješe tvari u univerzumu osim nepreglednog haosa bez ikakvog oblika. Nakon izvjesnog vremena taj haos se formirao u obliku kosmičkog jajeta u vremenskom periodu od 18000 godina. Tokom tog perioda savršeno protivurječni principi Jin i Jang postaju uravnoteženi i stvara se prvo kreativno intelektualno biće koje se naziva Pang gu. Pan gu je po legendi stvorio Zemlju i sunčani sistem i svaki dan odvajao Zemlju od Raja u periodu od 18000 godina ili 3 metra dnevno (je rastao) sve ukupno 1000000 li-ja, što je oko 30000 milja.

Nakon 18000 godina Pangu odluči da je vrijeme da se odmori i da želi da se vrati u veliko ništavilo iz koga je sve nastalo. Njegov dah je postao vjetar, njegov glas - grmljavina, njegovo tijelo je stvorilo planine i ekstremne uslove na zemlji, njegova krv je formirala rijeke, od mišića su nastala plodna tle, od njegove brade su nastale zvijezde i mliječni put, od njegovih vlasi šume i džungle, od njegovih kostiju su nastali dragocjeni minerali, od koštane srži su nastali dijamanti, njegov znoj je formirao oblake i kišu, buve iz njegovog krzna nošene vjetrom su formirale sve životinje i vodozemce... Njegova četiri uda su formirale četiri strane svijeta (tj. zemljinu osu i polove).
Nakon izvjesnog perioda stvorila se prvobitna akumulacija voda tj. ogromni potop na Zemlji koji je nastao od 3 dominantne rijeke.
Nakon potopa pojavila se Nuva tj. prva
žena koja je u svojoj dosadi napravila prema svojem odrazu figure od gline i udahnula im život. Tako su kreirani prvi ljudi... Zbog njene želje da napravi veći broj figura neki ljudi nisu bili oblikovani kvalitetno tj. bili su okrnjeni i kada im je udahnut život istovremeno su zadobili i bolesti kao i smrtnost zbog svoje nesavršenosti. Međutim jedini savršeni komad gline kome je udahnut život i stvoren besmrtni čovjek je 'Car od žada'.

Na početku vremena za prve ljude Zemlja je bila teško mjesto za život. Osim ljudi koji su naseljavali Zemlju takođe su bili prisutni svakojake forme života kao što su anđeli, duhovi, monstrumi i demoni. U to vrijeme Car od žada je bio običan čovjek bez ikakvih specijalnih osobina. Osjećajući tjeskobu zbog svoje nemoći da pomogne ljudima koje je predvodio u borbama sa navedenim kreaturama odlučio je da se izoluje u pećini i razvija svoj unutarnji mir i snagu tj. jednu vrsta Tao-a kako kažu Kinezi. On je preživio 3200 iskušenja u potrazi za mirom i spokojem. Jedno iskušenje je trajalo oko 3000000 godina. Nakon izvjesnog vremena jedna forma demona koja je živjela u vrtlogu pakla neprestano se reinkarnirajući dostigla je formu besmrtnosti.Taj demon je prošao 3000 iskušenja od kojih je svako trajalo 3000000 godina. Nakon zadnjeg iskušenja umjesto mira dostigao je gordost bivajući uvjeren da je najsavršenije biće u Univerzumu. Okupio je armiju demona i sličnih monstruma u htjenju da razori prebivalište anđela (Raj) i besmrtnih ljudi sa željom da zavlada i u duhovnom planu. U finalnoj bici demoni su pobijedili pravednu stranu besmrtnika. Na sreću Car od žada je u toku tog rata završio svoju duhovnu fazu kultivacije prešavši 3200

iskušenja i vidjevši da zlo nadvladava dobro, izazvao glavnog demona u viteškoj bici. Levitirajući, odvojio je materijalno od duhovnog i uništio postojanje zlog demona. Ostali demoni su se razbježali glavom bez obzira... Nakon toga Car od žada se vratio svojem bivstovanju i unutarnjem napredovanju. Zbog svoje snage i duhovnosti smatra se da je dostigao formu boga.

Prema legendi Car od žada je kreirao i prvi zodijak tj. astrologiju. Pošto je bivstvovao u Raju nije imao niti želje niti volje da posjeti Zamlju koja je bila na niskom stupnju razvića. Jednog dana je odlučio da se sretne sa životinjama koje je kreirao prije mnogo hiljada godina (zapravo bio je radoznao kako su evoluirali (poslije inicijalnog stvaranja) te ih je pozvao u Raj da sami dođu i otvorio im put preko Mliječnog puta (koje je stvorio da bi odvojio Raj od Zemlje) do vrata Raja. Mačka koja je smatrana njegovom najljepšom kreacijom, imala je običaj da spava dugo i zbog toga je zamolila svog najboljeg prijatelja -miša, da je probudi na dan polaska za Raj. Miš je sebe smatrao ružnom kreacijom i nakon poraznog razmišljanja da će uz prisustvo najljepše životinje - mačke, impresija drugih biti još gora, donosi odluku da ne probudi mačku na dan odlaska u Raj. Pošto je mačka bila odsutna na dan odlaska, biva zamijenjena sa svinjom. Car od žada je bio oduševljen transformacijom koju je vidio na svojim kreacijama - životinjama i odlučio je da podijeli godine na razdoblje od 12 godina koje odgovaraju 12 životinja. Takođe odlučuje da podijeli vrijeme na 12 jednakih djelova dana i noći (koje odgovaraju jednom dijelu u vremenskom trajanju po 2 časa koje mi poznajemo). Nakon povratka na Zemlju mačka je shvatila da je nasamarena od strane miša i to je početak vječnog neprijateljstva mačke prema mišu. U kineskom zodijaku godina miša označava izrazito loše vremenske, ekonomske životne uslove i katastrofe...

Nego, vratimo se na kinesku medicinu. Osnova kineske medicine je kosmologije Taoizma tj. Jin-a i Jang-a. Osnovni princip TKM (tradicionalne kineske medicine) je ideja da sve stvari koji sačinjavaju su mikrokosmos tvari koje naseljavaju. Sve je u konstantnom pokretu i mijenjanju. Takođe sve forme života su u nekoj vrsti povezanosti i zavisnosti, i promovišu ili vrše restrikciju jedno drugog. Ovaj princip u modernoj nauci takođe postoji i nalazimo ga pod imenom 'Zakon o relativnosti, kibernetici, teoriji sistema i informacionoj tehnologiji'.
U milenijumima eksperimentalne nauke verifikovane kako u staroj Kini a dijelom u modernoj Kini, 'TKM' upotrebljava tradicionalni filozofski koncept da zaokru
ži teorije i hipoteze koje su prethodno potvrđene tokom moderne kliničke prakse. Tako dolazimo do postavke da 'TKM' dijeli istu postavku sa tradicionalnom kineskom filozofijom o kineskom dijalektičkom matrijalizmu. U toj teoriji se smatra da postoje dvije dijametralne suprotnosti egzistencije svega i to: materijalističkog sustava tvari tj. da je sve sastavljeno od tvari i obrnuto da je je tvar konstantno okrenuta jedna naspram drugog i da kao takva dinamička suprotnost a u konstantnom pokretu daje postanak svih stvari i inicijalnu varnicu za sve aktivnosti u univerzumu.

Prvo nekoliko riječi o Ći-ju (sa kin. - koji se prevodi kao vazduh, uzdah, miris, klima, duh, moral, gas itd.) za koji možemo reći da je neka vrsta konstantne energije koja se nalazi u sastavu tvari i koja svojom transformacijom stvara život i čije manifestacije su i druge vrsta sila koje smo uspjeli otkriti kao npr. magnetna, gravitaciona sila itd... U nekim religijama Ći se može poistovjetiti sa duhom božjim koji omogućava život tvarima... znači Ći je bazična substanca koja stvara Univerzum i koja stvara druge objekte u univerzumu. Priroda ove substance naslućujemo kroz njenu manifestaciju: kondenzaciju i disperziju tj. onako kako je mi, ljudi vidimo: kroz materiju (materijalno) ili kroz prirodnu silu (ne-materijalno). Takvo viđenje nam omogućava da pratimo transformaciju Ći-ja kroz razne forme u čovečjem tijelu u dijagnostičke svrhe. Kada je Ći u kondenzaciji tada daje zdravu formu organima čovječjeg tijela, a kada je u disperziji organsko tijelo odumire tj. čovječje tijelo umire.

Osnovne forme ove supstance su Jang-Ći (阳气)i Jin-Ći (阴气) . Jang-ći se manifestira svjetlošću, transparentnošću, uzlaznom aktivnošću i toplotom dok Jin-ći manifestaciju pratimo kroz forme težine, tame, silaznom aktivnošću, hladnoće itd... Osim ove dvije vrste Ći-ja, postoje mnoge druge forme i kao najvažniju navodimo razarački Ći koja vrši invaziju na ljudski organizam (ali je samo jedna forma Ći-ja) i druge kao npr. zaštitna ći, nutritivna ći itd... Univerzum se stvara konstantnim interakcija Jang-Ći i Jin-Ći-ja. Znači transformacija ove vrste energije omogućava promjene i kreiranje novih stvari ili po definiciji novi entiteti se rađaju, postaju jaki, jači i nakon izvjesnog vremena kada doživljavaju zenit opada i njihova životna sila i umiru tj. nestaju... Potreba zamjene starih entiteta u univerzumu novim entitetima je zakon koji prati tradicionalana kineska medicina i naziva ga zakonom ključnih promjena. Po tom zakonu postoje kvantitaivne i kvalitativne

promjene. Promjene koje se odvijaju jako sporo ili neprimjetno (npr. širenje univerzuma) manifestiraju količinu tj. kvantitet promjena. Kada kvantitativne promjene pređu granice količine i odražavaju se kvalitativno (npr. evolucija) tada govorimo o kvalitativnim promjenama kao npr. razvitak ljudskog društva... Kao prvo, sve promjene u prirodi se odvijaju simultanom udruženošću i protivnošću Jang-Ći i Jin-ći-ja. Kao drugo, u prirodi vrijeme i prostor karakterišu aktivnost i promjena. Sve aktivnosti i promjene se moraju desiti u specifčnom unaprijed određenom mjestu, prostoru i vremenu. U TKM dijagnostici i terapiji se zbog gore navedenog posebno obraća pažnja na sezonske promjene i njihovog efekat na ljudsko tijelo.

Pomenućemo i dijelom teoriju Jin-Jang koja je jako značajna za razumijevanje TKM. U staroj Kini koncept Jin-Jang osim što je je bio objašnjenje mehanizama prirode takođe je i posebna metodologija koja je racionalnim i metaforičkim aluzijama objašnjavala suštinu svega. Ovaj koncept se zasniva na observaciji suprotnosti nastala od originalne primitivne observaciji onome što je bliže suncu (Jang) i u hladovini (Jin). Tokom vremena kinezi su postali svjesni mnogih suprotnosti u prirodi koje su objasnili Jin-Jang teorijom npr. sunce-mjesec, toplo-hladno, raj-pakao, muškarac- žena, uzodno-nizvodno itd.
Jin i Jang se nalaze u me
đusobnoj zavisnosti i stalnoj opoziciji čiji karakter, priroda i značenje se mijenja zavisno od uslova i mjesta postojanja. Tako npr. kada se rada nova tvar koja se razvija u substancu ona dobija svoju funkciju kasnije... i početak rađanja-postanja znači akumulaciju tj. Jin a kasniju fazu Jang ili razvoj... ili recimo objašnjenje dana... Dan je generalno okarakterisan kao Jang ali prva polovina zbog razvojne faze koja traje do 12 časova karakeriše se kao faza rasta ili faza Janga a poslijepodne i veče kao faza Jina tj. opadanja, i onda kažemo da je jutro puni Jang a poslijepodne i veče opadajući Jang ili Jang sa Jinom... Znači sve je relativno i ovaj koncept nam objašnjava mehanizam prirode...

Jin i Jang stalno postoje u siprotnosti ali i u jedinstvu - spajanju, jer bez jednog ne može postojati i druga kategorija, npr. bez hladnoće ne može postojati toplota... bez zla ne može postojati dobro...bez rata ne postoji mir... Znači možemo reći da postoji mehanizam ili zakon postojanja svega u prirodi na koji možemo primijeniti ovu teoriju a takođe postoje i ciklusi promjena npr. klimatske sezone, dan-noć, san-budnost, kao i funkcionalne promjene žena-muškarac, toplo- hladno, brzo-sporo itd. Njihova protivurječnost tj. borba nastaje kada jedan parametar postaje previše jak npr. Jin i to bezuslovno povlači slabost drugog faktora npr. Jang.

Kada govorimo o TKM tj. o ljudskom tijelu, tada govorimo o relativnoj Jin-Jang habitaciji koja se može promijeniti svakog trenutka zavisno od sezonskih promjena, hrane, emocija itd. i kao takva narušiti privremeni sklad tj. ravnotežu Jin-Janga i dovesti do bolesti... U modernoj fiziologiji takođe je uzet ovaj princip kao bazični princip fiziologije koji se zove homeostaza...
Tako
đe još nešto treba reći o uzajamnoj transformaciji ova dva parametra koji kinezi zovu Jin i Jang. Pod određenim uslovima jedan se može transformisati u drugi. Obično se to dešava kada se dolazi do ekstrema... npr. kod pacijenata sa pneumonijom, prvi uobičajeni simptomi su visoka temperatura ili groznica, crvenilo lica, ubrzani i jaki puls, ubrzano disanje itd. znači možemo okarakterisati sve kao Jang parametre tj. vrelinu, konkretno takav sindrom se pojavio i simptomi su uzrokovani spoljašnjim uticajem i trebalo bi biti tretirano ljekovima koji imaju ulogu da smanje tjelesnu temperaturu i uravnoteže organizam... ali ukoliko u tom stupnju pacijent ne dobio terapiju ili dobije pogrešnu terapiju, stanje će se pogoršati i može postati i kritično. Simptomi koji su uobičajeni u prelaznoj fazi nakon prvih znakova visoke temperature su: obilno znojanje tijela, osjećaj hladnoće u tijelu (posebno u rukama i nogama), bljedilo lica, hipotermija, hipotenzija, plitko disanje i slabi puls (ili usporen) koji vodi do kolapsa organizma. Sve navedene manifestacije potpadaju pod Jin kategoriju i to konkretno pod sindromom hladnoće kao glavnim faktorom koji vodi do slabosti tako da i taj sindrom možemo zvati 'Jin sindrom hladnoće i slabosti organizma'.

Fundamentalno u TKM patologiji, nastajanje i progresija bolesti se primarno objašnjava Jin i Jang neravnotežom tj. podrške slabosti organizma i smanjivanje patogenih faktora u cilju ponovnog uspostavljanja zdrave ravnoteže organizma (homeostaza). Ukratko bih pomenuo Tradicionalnu kinesku medicinu i dijagnostiku iste koja se sastoji od osnovnih nekoliko načina: observaciji, interogacija i porodična istorija, osluškivanje, palpacija itd. Palpacija pulsa na ruci i observaciji tijela i posturalnih stava u direktnoj su vezi sa količinom Jin i Janga u tijelu. Npr. generalno gledano kada je čovjek uzbuđen i crven u licu, dobro hidrirane kože i aktivnih pokreta pripada Jang tipu, dok u suprotnom čovjek blijede kože ili lica, sporih pokreta i sa sojećajem hladnoće u udovima pripada Jin tipu.

Kao drugi sistem po značenju u TKM naziva se 'Sistem pet elemenata'. Taj sistem reguliše u detalje unutrašnje sisteme čovječjeg tijela...

Dr. Med.Sci. Igor Mićunović

Dr. Med. spec. akupunkture i tuine
Autor je zavr
šio osnovne i doktorske studije tradicionalne kineske medicine u N.R. Kini kao stipendista Vlade N.R. Kine

'Jin Jang Centar Akupunkture i Tuine', Hotel Splendid, Budva

www.facebook.com/Yin.Yang.Acupuncture.Tuina.Center.Montenegro

LinkedIn: Igor Micunovic
www.splendidspa-montenegro.com (Yin Yang Acupuncture and Tuina Center)

 

Interventna jedinica budvanske policije, uspjela je da spriječi krađu luksuznog audi Q7 parkiranog u samom centru grada, kada je na licu mjesta, prije tri noći uhvatila razbojnika koji je pokušao da razvali bravu auta.

 I dok mediji već danima bruje o tome da fudbaleri "Mogrena" nisu primili čak 12 plata, da honorari kasne, a nekada najuspješnijih klub, koji je uvijek bio u trci za prvo mjesto, sada se bori za opstanak, Primorske novine donose podatke koliko je upravo ovaj klub koštao poreske obveznike godinama unazad.

I dok se strasti oko sudskog procesa za dvostruko ubistvo još ne smiruju, a njeni vlasnici vode žestoki sudski spor kako bi zaštitili svoju imovinu, jedna od vrijednih kulturno - istorijskih spomenika - "Jadranska straža" u srcu Staroga grada, prepuštena je zloj sudbini, koja je prati gotovo deceniju i po.

Kurt Arrigo je malteški fotograf koji nas stalno zapanjuje sa slikama žena u lakim haljinama, zamrznutim u pokretu pod morem, među ribama. Beztežinski momenti izmeću zrakova sunca koji se probijaju kroz vodu čine nastavak članka:

Ovaj ronioc je išao u lov na ribe lavove, radi nekih ispitivanja za zaštitu grebena, kada ga je spazila karipska koralna ajkula. Imao je sreće, ali obavezno pogledajte kako je kada vam pod nogama pliva gladna neman. Video je snimljen 13. marta 2014 godine:

Muhika oko 90 posto svoje plate daje u humanitarne svrhe, a vozi VW Bubu iz 1987. godine. Ovaj tekst je sredinom decembra imao izuzetnu popularnost na društvenim mrežama, a nije loše da ga se podsjetimo, poslije najave da je gradonačelnici Kotora neophodan automobil od 53 hiljade eura.

Ako bi neko trebalo da bude uzor drugima u ovom vremenu štednje, onda je to predsjednik Urugvaja Hose Muhika. On se, između ostalog, odrekao državne palate u korist seoske kuće, donira najveći dio plate socijalnim projektima, leti ekonomskom klasom i vozi staru Folksvagenovu bubu.

335412.jpg

Ali ovaj bivši gerilski borac ne voli kada ga ljudi nazivaju „najsiromašnijim svjetskim predsjednikom“ i smatra da je dovoljno dugo u politici da zna da bi bilo glupo da tvrdi da je on uzor za svakog.

„Kada bih tražio od ljudi da žive kao što ja živim, ubili bi me“, kazao je Muhika u intervjuu koji je održan u jednosobnoj kući koja se nalazi usred polja hrizantema kod Montevidea.

Muhika je bivši član gerilske organizacije Tupamaros, koja je bila poznata ranih 1970-ih po pljačkama banaka, otmicama i po dijeljenju ukradene hrane i novca siromašnima. Policija ga je upucala šest puta do sada, a 14 godina je proveo u zatvoru.

Od kako je postao lider Urugvaja 2010, dobijao je pohvale iz cijelog svijeta zbog svog skromnog načina življenja, osuđivanja prekomjerne potrošnje i podržavanja politike istopolnih brakova, abortusa i legalizacije kanabisa, što je ovu zemlju učvrstilo kao društveno najliberalniju državu Latinske Amerike.

Pohvale su stizale sa svih strana političkog spektra. Muhika je možda i jedini ljevičarski lider na planeti koji se našao u milosti „Dejli mejla“, koji ga je okarakterisao kao pouzdanog i harizmatičnog u članku koji je naslovljen: „Konačno, političar koji NE falsifikuje svoje troškove“.

Ovaj Urugvajac, poznatiji kao Pepe, ističe da oni koji ga smatraju siromašnim ne shvataju značenje bogatstva. „Nisam najsiromašniji predsjednik. Najsiromašniji je onaj kojem treba puno sredstava za život“, kazao je. „Moj životni stil je posljedica mojih rana. Ja sam sin moje istorije. Bilo je godina kada bih bio sretan da imam samo madrac“.

Svoj dom dijeli sa suprugom Lusijom Topolanski,članicom Kongresa koja je jedno vrijeme obavljala dužnost koju danas obavlja njen suprug.

Dok se približavam domu prve porodice Urugvaja, jedine mjere sigurnosti na tom putu su dvojica čuvara koji su parkirani na prilaznoj cesti i Muhikin tronogi pas Manuela.

U staroj odjeći i iznošenoj obući, ovaj 78-godišnjak gustih obrva nije uglađen kao ostali političari.

On je ponosan na svoju domovinu - jednu od najsigurnijih i najmanje korumpiranih zemalja u regionu – i opisuje Urugvaj kao „ostrvo izbjeglica u svijetu ludih ljudi“.

Ova zemlja je ponosna na svoje socijalne tradicije. Vlada određuje cijene osnovnim potrepštinama kao što je mlijeko, i pruža besplatne kompjutere i obrazovanje za svako dijete.

Energetska i telekomunikacijska industrija je nacionalizovana. Pod Muhikinim prethodnikom, Urugvaj je došao do svjetskog vrha kada je u pitanju ograničavanje korištenja duvana. Ranije ove sedmice, Urugvaj je legalizovao marihuanu, pa je država dobila veliku ulogu u njenoj proizvodnji, distribuciji i prodaji.

Takve akcije su naišle na pohvale i – uz napredne politike o abortusu i gej brakovima – ojačale reputaciju Urugvaja kao liberalne zemlje. Međutim, Muhika odbija da prihvati ovu oznaku kao i onu „najsiromašnijeg predsjednika“.

„Moja zemlja nije pretjerano otvorena. Ove mjere su logične“, kazao je. „Kada je u pitanju marihuana, tu nije stvar liberalizacije. Mi želimo korisnike maknuti od ilegalnih dilera. Međutim, takođe ćemo i ograničiti i njihovo pravo da puše ako pređu razumne količine potrošnje. To je poput alkohola. Ako dnevno popijete flašu viskija, onda vas treba tretirati kao bolesnu osobu“.

Mogućnost Urugvaja da poboljša društvo su ograničene, uvjeren je, zbog snage globalnog kapitala.

„Gadi mi se postojeće stanje stvari. Nalazimo se u vremenu u kojem ne možemo da živimo ako ne prihvatimo logiku tržišta“, kazao je. „U savremenoj politici radi se o kratkoročnom pragmatizmu. Napustili smo religiju i filozofiju... Ostala nam je automatizacija prema kojoj radimo ono što nam tržište govori“.

Muhika živi u okviru svojih mogućnosti i promoviše upotrebu obnovljivih vrsta energije i recikliranja u vladinim politikama. Na prošlogodišnjoj konferenciji Ujedinjenih nacija Rio+20 o održivom razvoju, usprotivio se „slijepoj potrošnji“ prema kojoj bi se privredni rast ostvario većom potrošnjom. Sa stopom rasta od malo više od 3 odsto, Muhika nevoljno prihvata materijalnu ekspanziju.

„Ja sam predsjednik. Borim se za više rada i veća ulaganja zato što ljudi traže sve više i više“, kazao je. „Pokušavam da proširim potrošnju, ali i da smanjim nepotrebnu potrošnju... Protivim se nepotrebnoj potrošnji energije, resursa i vremena. Moramo izgraditi stvari koje traju. To je ideal, ali to ne bi moglo biti realistično jer živimo u doba akumulacije sredstava“.

Priznao je da nema odgovor na rješenje ovih kontradiktornosti, ali je ovaj bivši marksista kazao kako traženje rješenja mora biti političko.

„Sada možemo reciklirati skoro sve. Kada bismo živjeli u skladu sa našim mogućnostima – time što ćemo biti štedljivi – sedam milijardi ljudi na svijetu bi imalo sve što je potrebno. Globalna politika trebalo bi da se kreće u tom smjeru“, kazao je. „Ali mi razmišljamo kao ljudi i kao države, ne kao jedna vrsta“.

Muhika i njegova supruga govore s ljubavlju o susretima sa Če Gevarom, a on je siguran da je možda i posljednji lider na vlasti koji je upoznao Mao Cedunga, ali ima pomiješana osjećanja u vezi sa nedavnim pobunama i protestima u Brazilu, Turskoj, Egiptu i drugim zemljama. „Svijetu uvijek treba revolucija. To ne podrazumijeva pucnjavu i nasilje. Revolucija nastaje kada dođe do promjene mišljenja. Konfučijanizam i hrišćanstvo su bile revolucije“, kazao je.

Ali je Muhika ciničan po pitanju demonstracija koje su organizovane putem društvenih mreža, koje prestanu prije nego što imaju kapaciteta da izgrade išta trajno. „Demonstranti će vjerovatno završiti radeći za neku multinacionalnu kompaniju i umrijeće od savremenih bolesti. Nadam se da griješim“.

Predsjedničku palatu dao beskućnicima

1969. Aktivan u revolucionarnoj organizaciji Tupamaros, koja je stekla reputaciju „gerilaca u stilu Robin Huda“ zbog toga što su pljačkali banke i kamione sa hranom, a zatim svoj plijen dijelili siromašnima.

1970. Uhapšen prvi od četiri puta. Muhika pobjegao iz zatvora Punta Kretas. Upucan i ranjen više puta u sukobima sa snagama bezbjednosti.

1972. Još jednom uhapšen. Ostao u zatvoru više od decenije, od čega dvije godine zatvoren u jednom bunaru, gdje je pričao sa žabama i insektima da ne bi poludio. 1985. Ustavna demokratija ponovo na snazi u Urugvaju, a Muhika pušten u skladu sa zakonom o amnestiji.

1994. Izabran za poslanika i stigao u parlament na „vespi“. Iznenađeni čuvar parkinga ga pitao: „Hoćete li se ovdje dugo zadržati?“ Muhika mu je odgovorio: „Zaista se nadam da hoću“.

2009. Pobijedio na predsjedničkim izborima.

2012. Najavio da će predsjednčka palata biti među državnim skloništima za beskućnike.

Izvor: večernji.hr/vijesti.me

CasasNaAreia je predivno portugalsko odmaralište zasnovano na transformaciji starih plažnih kućica u nove, moderne, ali opet tradicionalne strukture u ambijentu gotovo identičnom ulcinjskoj plaži.

FOTO priča Miloša Ćetkovića o Žabljaku Crnojevića

"Kaučsurfing" je već deceniju hit na planeti. Povezuju putnike sa onima koji im ustupaju besplatno smještaj.

Ana Anđelković, profesorka španskog, ove godine će, kada bude planirala ljetovanje, pod stavkom "troškovi za smještaj" upisati - nula eura.

Danas svakom treba odmor ili bar bijeg od dnevnih obaveza, a troškovi putovanja su sve veći, dok je planiranje odmora problem pri dnevnim obavezama na poslu. Zato mjesta koja imaju priču koje ćete se sjećati cijele sledeće godine imaju posebnu draž. Najbolja mjesta kao što su bioskop na bazenu, prirodni bazeni u Turskoj, trke autima po jezeru u Švajcarskoj, ljuljanje na ležaljci iznad talasa i drugi čine odmor još živopisnijim, a nama koji se bavimo turizmom, daju nove ideje:

Dan Žena' prvi je put proslavljen 28. februara 1909. u SAD-u nakon deklaracije Socijalističke Partije SAD-a. U julu iduće godine organizovana je "Međunarodna konferencija žena" koja je prethodila sastanku Druge Socijalističke Internacionale iste godine u Kopenhagenu. Inspirisani od američkih socijalista, njemački socijalisti Luise Zietz i Clara Zetkin predložili su proglašenje 'Međunarodnog Dana Žena' kao dan borbe za jednaka prava i prava žena da glasaju

Mnogim vozačima koji su doživjeli nezgode koje slijede u priloženoj fotogaleriji, paralelno parkiranje sasvim sigurno nije najveći talent koji imaju. Uostalom, nema tog vozača koji barem jednom u životu nije zakazao pri parkiranju, ma koliko imao iskustva i inače bio spretan u vožnji.  

Možda mislite da dobro kuvate jer znate kako koristiti biljke i začine. Ipak, veća je vjerovatnoća da ste napravili jednu od ovih uobičajenih grešaka kuvara amatera.

Brazil je poznat po egzotičnoj fauni, ali kreature viđene na nedeljnoj svečanosti bile su opake, čak i po lokalnim standardima.

Najbolje samba grupe, na Sambadromu. Pogledajte fotografije koje će vas zasjeniti:

Da li naša djeca zaista moraju da jedu brzu i najgoru hranu kada su u školi?

Ne spada li u dio obrazovanja danas i učenje o zdravim navikama u ishrani?

Zašto se u našim školama prave kantine i trafike koje isključivo prodaju brzu hranu, koju djeca kupuju ponekad i sa isteklim rokom trajanja, a bez fiskalnog računa? Ko kontroliše ta đubrišta? (dobro, hajde, ovo je moje lično nerviranje)!

Kolika je odgovornost škola, a kolika nas, kao roditelja, pa da naša školska djeca danas neće od sramote da nose zdraviju užinu od kuće, jer ne žele da se razlikuju?

Zašto je junk food danas u školi ono što mora da se jede jer tako jedu i druga djeca?

 Ono što je danas bio hit na društvenim mrežama u Crnoj Gori je turistička recenzija jednog  svjetskog putnika Michael Turtlea, na svom čitanom blogu o našem glavnom gradu, naslovljena upravo ovako.

  “Za ovako lijepu zemlju, Crna Gora zaista ima ružnu prijestonicu” počinje “I ne samo ružnu – dosadnu i beživotnu takođe. Ne zadržavam se ovdje. Podgorica je rupa”

 Svi imamo neke ideje kako bi savršen dom mogao izgledati, koji se više ili manje uklapa u stambeni prostor koji imamo. Neki bi htjeli bazen, drugi čist, moderan dizajn, treći, jednostavno bolji pogled na Jadran. Sve jedno kakav sklop činilaca bi vašu činio jedinstvenom, evo nekih nevjerovatnih primjera koje su ljudi zaistaa uspjeli da izvedu:

S obzirom na ludo i (pre)toplo vrijeme koje nas prati cijelu zimu, nije teško povjerovati da bi i ostatak godine mogao biti takav. Naučnici, naime, tvrde da postoji 75 postotna šansa da ljeto 2014. godine bude najvruće od kada se provode mjerenja.

Na žalost ili sreću, među najpoznatijim sex destinacijama, nema Crne Gore. Poznato je da mnoge od svjetskih destinacija bi voljele da ovaj status ponesu imajući u vidu koliko novca se stvori, jer milioni turista upravo biraju svoje mjesto za odmor gdje žele da ostvare neku svoju seks fantaziju.

A koje su to najpoznatije i najpopularnije seks destinacije, donosi nam portal moja putovanja

Prostitucija je stara koliko i čovječanstvo. Prva reklama za davanje usluga se čuva u Turskoj u Efesu, i urezana je u kamenu. Reklama se nalazi na ploči na glavnoj ulici sa svim informacijama, šta je usluga i koja je cijena. 

   VEZAN TEKST: Sve više mladih koji se bave prostitucijom

Turističku ponudu Japana zanimljivijom čini Tomamu Resort na ostrvu Hokkaido, gdje možete uživati na terasi iznad oblaka. Planinski vrh ispod kojeg se formiraju oblaci nudi vam priliku da popijete kafu dok gledate u peperjaste oblake ispod svojih nogu.

Ova predivna mala ostrva kraj Napulja možda izgledaju kao savršeno mjestašce za penzionerske dane uz lijepo vrijeme i mediteransku hranu. Istina, ukoliko ne popričate sa lokalcima prije, jer među njima postoji vjerovanje da ostrvo Gaiola ima strašnu kletvu na sebi, koja je sve vlasnike ili potpuno finansijski uništavala ili otjerala u preranu smrt.

Na dubini oko 1,5 km u vodama Arktika ruski naučnici iz Vladivostoka otkrili su dosad nepoznato biće divovske veličine.

Naučnici su istraživali arktički šelf na dubini od 1600 do 2000 metara. Pomoću specijalnog aparata Klavesin registrovani su sitni djelići nekog živog organizma, no nije bilo moguće odrediti o kojem se organizmu radi, piše Ruski vjesnik. 

Zastava koja pomorcima uliva strah u kosti

Kada su somalijski pirati 29. marta 2010. godine na 10 milja od luke Aden napali i zauzeli Roll on/roll off brod (skraćeno RoRo) pod panamskom zastavom MV Iceberg 1, zapovjednik i mornari su se nadali da će prije ili poslije biti oslobođeni. Međutim, njihova muka je trajala puna 33 mjeseca što se još nikada nije dogodilo otkako su pirati počeli otimati brodove u Adenskom zalivu i za njih tražiti otkupninu. Oslobođeni su vojnom akcijom 23 decembra 2012 godine.

 

VEZAN TEKST: PIRATI NE MIRUJU

Jedan neobičan fenomen seksualnih sloboda na dinaroidnim područjima trajao je sve do početka 60-tih godina 20. vijeka. Radi se o "gonjanju". Premda se o gonjanju rijetko govorilo, a još rjeđe pisalo od strane relevantnih stručnjaka (etnologa, istoričara ili sociologa), ovaj je fenomen zanimljiv stoga što baca sasvim drugačije svjetlo na prosječnog Dinaroida, piše Portal Oko. Zdrava seksualnost, taj česti pojam modernog liberalnog društva pojavio se na Zapadu tek 60-tih godina 20. vijeka. A kod nas "konzervativnih" Dinaroida on je trajao više od hiljadu godina!

Google se nije šalio kad su rekli da žele da indeksiraju cijeli svijet. Google Street View kamere ne staju. Započeli su partnerstva kako bi kreirali predivne panorame podvodnih krajolika. Za sada možete istražiti Veliki koralni greben na Havajima i impozantni greben na Filipinima, ali se projekat tek zahuhtava.

Njihov tim koristi specijalnu kameru SVII koja više liči na neku opasnu eksplozivnu napravu iz Bond filmova nego na kameru koja plovi brzinom 4 km na sat i hvata fotografije okoline na svakih 4 do 6 sekundi. Uostalom pogledajte video:

VEZAN TEKST: Prelijepe podvodne skulpture: umjetnost pretvorena u vještački greben

Milioni brodova plove po svijetu i njima su posvećeni brojni sajtovi. Želite li da znate sve o kruzerima, internet će biti više nego koristan drug. Ista je stvar i sa onima koji hoće da se informišu o novim tehnologijama u brodarstvu, ili najmoćnijim svjetskim kompanijama... Ipak, nešto tu fali.

Ili, preciznije, do skoro je falilo dok jedan holandski pomorac sa adresom u Liverpulu nije pokrenuo blog posvećen kategoriji brodova o kojima se ne govori često.  Riječ je o ružnim brodovima! 

„Ako brodovi mogu biti ružni“, dodaje ovaj entuzijasta i poziva čitaoce širom svijeta da mu pošalju fotografije i karakteristike "rugoba" među plovilima. 

Evo nekih primjera sa sajta uglyships.com, a prenešeno na plovidba.me, koji vas sigurno neće ostaviti ravnodušnim:

Animir dame ponovo su se pojavile u beogradskim kafićima i klubovima, prenosi “telegraf.rs”, a pravo je čudo što ova pojava nije već ove sezone uzela većeg maha po budvanskim šankovima i diskotekama.

U posljednje vrijeme, među mladim i atraktivnim djevojkama vlada prava jagma za unosnim “hobijem”, koji je kako ekipa “Telegrafa” saznaje dobio i jedinstveni naziv – “kafe animacija”.

Riječ je o veoma jednostavnom načinu da se dođe do dobrog džeparca od 100 evra dnevno.

Jedini problem je što se radi o čistoj prevari i što u drugim uslovima ovakav vid zarade nikako ne bi bio kategorisan kao “hobi” niti bi smio da promakne nadležnim službama.

U igru, saznajemo, ulaze atraktivne djevojke starosti između 18 i 25 godina, a sve što treba da urade je da momke, koji sjednu u neki od gradskih kafića ubjede da im plate što više pića i tako vlasniku ugostiteljskog objekta, tačnije svom “gazdi” obezbijede što bolju dnevnu zaradu.

- Ove devojke obično sede same, da ne bi bile upadljive, a svaki od kafića “zaposli” najmanje njih dve, tri – počinje priču za “Telegraf” Beograđanin Darko M. (27), koji je i sam bio žrtva ovog unosnog hobija.

- Mene su tako prevarili u jednom od kafića na Obilićevom vencu, gde je kako sam kasnije saznao ova vrsta pljačkanja mušterija postala uobičajena pojava – rekao je on.

Darko je sjedio sa dva druga kada im je prišla jedna 20-godišnjakinja, koja se predstavila kao Anastasija zamolivši ih da im se pridruži.

- Tako je vešto vodila priču da nismo ni primetili koliko nam je novca izvukla naručujući sve vreme najskuplje koktele. Kad se setim, čini mi se da sam više gledao u njen dekolte nego šta naručuje. Kada je bilo najzanimljivije, zazvonio joj je telefon. Nekoliko minuta je šaputala nešto u ćošku kafića da bi nam odjednom prišla suznih očiju i rekla kako mora hitno da ide. Kada smo se moji drugovi i ja presabrali, ustanovili smo da nam je izvukla najmanje 2.000 dinara – priča ovaj Dorćolac dodajući da prevaru nikada ne bi ni prepoznao da istu djevojku nije slučajno vidio nakon tri sedmice kako na isti način vara mušterije u kafiću pored onog u kojem je sjedio prošli put.